🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Куази Куартенг

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият финансов министър Куази Куартенг обяви най-големия пакет от данъчни облекчения във Великобритания от 50 години. Но притеснението на инвеститорите, че финансирането за изпълнението му ще бъде с нов дълг и продължаването на огромните енергийни субсидии за компаниите и домакинствата доведоха до срив на паунда спрямо долара до най-ниското ниво в историята.

Правителството предвижда намаляване на данъка върху доходите на най-добре печелещите и върху дивидентите, облекчения за сделките с имоти, нови инфраструктурни проекти. Целта е Великобритания да излезе от кризата и да постигне траен икономически растеж. Дълговото финансиране за изпълнението на плана обаче ще бъде много по-скъпо заради покачването на лихвите от Английската централна банка, която се опитва да овладее високата инфлация.

Опозиционната Лейбъристка партия разкритикува плановете на правителството да увеличи дълга, вместо да повиши данъка върху неочакваните печалби на енергийните компании.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 1

    В едно класово общество като британското, което до голяма степен е още дълбоко расистко (разбираш това в момента, в който излезеш от Лондон), е по-важно че новия финансов министър е черен. А това дали разбира от финанси е от второстепенно значение. Въпреки че май всички вече разбрахме отговора на този въпрос.

    Нередност?
Нов коментар