Арестът на Нено Димов - какво става

Отстраняването му няма да доведе до разпад на управляващото мнозинство

Щастливите времена за Нено Димов, поне за известно време, приключиха
Щастливите времена за Нено Димов, поне за известно време, приключиха
Щастливите времена за Нено Димов, поне за известно време, приключиха    ©  Надежда Чипева
Щастливите времена за Нено Димов, поне за известно време, приключиха    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Следващата седмица, когато най-вероятно в парламента ще се обсъжда вотът на недоверие на БСП за провала на политиката на правителството на Бойко Борисов в сферата на опазването на околната среда, ресорното министерство на екологията ще е с нов министър, а управляващите ще прехвърлят отговорността за водната криза в Перник и превръщането на България в площадка за отпадъците на други страни на подалия преди три дни оставка Нено Димов. Междувременно специализираният съд одобри искането на прокуратурата той да остане в ареста - неочаквано силна мярка предвид обвиненията към него.

Историята накратко

Миналият четвъртък, по време на "акция" на прокуратурата, МВР и ДАНС в Перник и София, Нено Димов беше разпитан първо в кабинета си в министерството на околната и среда и водите. След това той беше демонстративно изведен пред камерите на медиите и качен в бус на специализираната прокуратура. Както стана ясно по-късно той е отведен в дома му, където в проведено претърсване. След това Нено Димов беше официално задържан за 24 часа от МВР. След изтичането на този срок прокуратурата поиска той да остане за постоянно в ареста, а в събота специализираният съд уважи това искане. Междувременно, още в петък, чрез адвоката си, Нено Димов подаде оставка. Акцията и арестът завари неговите съпартийци от ВМРО напълно изненадани. Все още не е ясно дали премиерът Бойко Борисов е знаел предварително за това решение на прокуратурата.

Защо сега

Зрелищният арест на вече бившия министър на екологията и обвиненията на прокуратурата в безстопанственост заради безводието в Перник дойде в удобен за премиера Борисов момент. Три процеса изискваха действие, което да изпусне натрупалото се напрежение:

  • протестите в Перник и безнадеждността на ситуацията там
  • притесненията за криза с водата и на други места в страната
  • невъзможността повече да се прикрива безконтролният внос на отпадъци, които също така безконтролно се изгарят основно в ТЕЦ-овете на близкия до властта бизнесмен Христо Ковачки.

Всичко това изискваше поемане на политическа отговорност на високо ниво и Нено Димов се оказа необходимата жертва за временното потушаване на напрежението. Министърът (вече в оставка) е от квотата на ВМРО и докато беше на поста, натрупа доста негативи заради спорни изказвания и действия. Заради това политическите щети за Борисов и ГЕРБ от отстраняването на Димов са минимални.

Разбира се Нено Димов има някаква вина за кризата с водата, защото с неговия подпис са одобрявани количествата вода, които жителите и двете основни предприятия в града - "Стомана индъстри" и "Топлофикация - Перник" са потребявали. В същото време подписът на министъра идва след одобренията на още поне три нива в държавната администрация, което прави вината му най-малкото споделена.

Наивно е още да се смята, че нито една от другите отговорни за водата институции - предишният кмет от ГЕРБ Вяра Церовска, областната управителка Ирена Соколова от партията на Борисов и Министерството на регионалното развитие в лицето на министъра Петя Аврамова и зам.-министъра Николай Нанков, в чийто ресор са ВиК дружествата, не са били наясно със задаващата се криза. Освен това от март миналата година водният сектор е в ресора на зам.-министъра на МОСВ Красимир Живков от ГЕРБ, който заема поста в последните две правителства на Борисов, и няма как той да не е бил наясно какво се случва с язовир "Студена".

По-вероятно е тежкото решение за въвеждане на воден режим в Перник и спирането на ползването на питейната вода за промишлени цели от двете големи предприятия града - "Стомана индъстри" и "Топлофикация Перник", да е било отложено заради местните избори в края на октомври. Същото се отнася и за вноса на отпадъци от други страни. Контролът на тази дейност е поверена на Министерството на околната среда, но за незаконния внос неправителствени организации алармират от доста време, а през последната година имаше и немалко разследвания в медиите по темата. Факт е обаче, че прокуратурата се задейства едва когато през декември в Италия беше задържано голямо количество боклук, предназначен за износ за България.

Освен опит за временно потушаване на напрежението около тежката ситуация с водата, прокурорската акция срещу Димов и особено начинът, по който стана тя - зрелищното претърсване на кабинета и дома на министъра, принудителното му отвеждане за разпит в следствието и последвалото след това задържане, имаше за цел постигането на още няколко ефекта.

Удар по ВМРО

Първо, тя е удар по малкия коалиционен партньор на ГЕРБ - "Обединените патриоти", и по-специално по ВМРО, от чиято квота Нено Димов беше избран за министър, въпреки че преди да заеме поста, оглавяваше близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика. Арестът остави Димов и ВМРО без полезен ход и с единствено възможната реакция в тази ситуация - подаване на оставка. Това отне и възможността за свикване на коалиционен съвет, какъвто преди това Борисов твърдеше, че трябва да има, за да се вземе решение за съдбата на Димов. Вместо това премиерът разговаря само с Каракачанов, като след срещата вицепремиерът заяви само, че случващото се с Димов е "политическо убийство".

Отстраняването на Димов е удар през пръстите по ВМРО и по още една причина - още от началото на мандата на това правителство на Борисов МОСВ се оказа поле на сериозен сблъсък между ГЕРБ и ВМРО. Едната линия на напрежение беше окупирането на ведомството от кадри на формацията на Каракачанов. Те бяха назначени на ключови позиции в басейновите дирекции, РИОСВ-тата и агенциите, чрез които ВМРО установи тотален контрол върху министерството.

Освен това чрез министъра формацията на Каракачанов има и лостове за влияние върху разпределението на повече от милиард лева европейски средства, които също са поле на сблъсък между различни политически и бизнес интереси. Че Димов е избрал страната на ВМРО, стана ясно още в началото на мандата, когато заедно с тогавашния вицепремиер и съпредседател на "Обединените патриоти" Валери Симеонов се опита да прокара в Министерския съвет приемането на нов план за управление на Националния парк "Пирин" и нов концесионен договор с концесионера на ски пистите в Банско - "Юлен". Това предизвика масови протести на екологични организации и спорните предложения бяха отменени, но с цената на първия сериозен разнобой между коалиционните партньори от началото на мандата.

Впоследствие след сигнал на партия "Зелените" за нарушения в концесионния договор на "Юлен" прокуратурата откри това, което беше установено преди десет години от Сметната палата - че концесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" използва по-голяма площ от заложената в договора. След задържането на Димов от прокуратурата обявиха, че при претърсването в кабинета и дома на бившия министър са намерили документи, свързани с концесията, включително и писмото на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров до Борисов, с което той потвърждава констатираните в сигнала нарушения. Намек, че към обвиненията на Димов може да се прибави и това за безстопанственост заради непредприетите мерки за промяна на концесионния договор на "Юлен".

Стилът на прокуратурата

Акцията на прокуратурата срещу бившия министър изглежда като назидание и предупреждение към наследника му, който отново ще трябва да бъде излъчен от ВМРО. Тя е показателна и за още нещо - какъв ще бъде стилът на действие на оглавяваната от Иван Гешев прокуратура. Отвеждането на Нено Димов от министерството стана пред погледите на журналистите и камерите, а от прокуратурата разпространиха и снимки от претърсването на министерския му кабинет. Близо 20 часа нямаше абсолютно никаква информация от прокуратурата в какво точно ще бъде обвинен Димов, а през това време близка до властта медия, която допреди това величаеше министъра, надълго и нашироко описваше как изглежда килията, в която той прекара нощта след ареста, и какво е получил за закуска. Стигна се и до прецедент - министърът подаде оставка от ареста.

Ще има ли последствия за управляващата коалиция

Неофициално от ВМРО казват, че възприемат показната акция срещу Нено Димов като опит от страна на ГЕРБ да се измъкнат "сухи от ситуацията с кризата с водата и обясненията за незаконния внос на отпадъци от чужбина". Отказват обаче да кажат каква ще е реакцията им. "Ще разберете, когато имаме решение", каза за "Капитал" зам.-председателят на ВМРО и съпредседател на парламентарната група на "Обединените патриоти" Искрен Веселинов.

Двете партии от малката коалиция - ВМРО и НФСБ, ще се съберат да обсъдят ситуацията в понеделник, ден преди коалиционния съвет на управляващите партии. От "Обединени патриоти" намекват, че не е изключено да поставят пред ГЕРБ въпроса за отговорността за кризата с водата в Перник и на управляваното от партията на Борисов регионално министерство. А от ВМРО се заканват и да внесат сигнал в прокуратурата за проверка на дейностите около ремонта на язовира и дали част от водата не е била източена по това време - теза, която е проверена и отхвърлена от прокуратурата.

Засега нямат предложение за наследник на Нено Димов. В медиите изтекоха имената на зам.-министъра на околната среда от ВМРО Николай Кънчев и на съпредседателя на парламентарната група Искрен Веселинов, но от ръководството на формацията определят шансовете някой от двамата да бъде предложен на поста като минимални. Веселинов е една от основните фигури на партията в парламентарната група, а и ако напусне парламента, на негово място ще влезе представител на "Атака", които вече не са в коалицията.

Въпреки заканите на "Обединените патриоти" обаче до по-сериозно сътресение в управляващата коалиция едва ли ще се стигне. Подобно на партиите от опозицията двете формации от малката коалиция също нямат интерес от предсрочни избори, защото дори и да прескочат бариерата за влизане в парламента, броят на депутатите им ще бъде значително по-малък. Интерес от правителство на малцинството нямат и от ГЕРБ, въпреки че близки до партията на Борисов политолози вече лансираха като възможен такъв вариант след ареста на Димов. Първо, защото и сега балансът в парламента е доста сложен и се крепи или на депутатите на "Воля", или на задкулисни договорки с ДПС. Ако мнозинството се разпадне и ГЕРБ управлява самостоятелно, този негласен съюз ще стане още по-видим, а формацията на Борисов - още по-зависима от движението.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 6

    Да не беше преди 1-2 месеца, когато форумните "венозни бетонарки" знаеха само две теми: как предстои Гешев да арестува Прокопиев, а СОБТ да изтараши редакцията на Капитал и да разстреля с картечни пистолети Узи лаптопите и сървърите на журналистите, а другата тема - как Джок Полфрийман трябва да се върне в затвора. Не просто да се върне, а задължително там да му окапят места и да го шибат 100 манафа.

    Междинната равносметка е, че засега Нено е прибран, на един друг "венозен" евродепутат папката за шофиране пиян стои готова с празно многоточие за окончателно нанасяне на точния промил, други са сгазили лука не по-малко от Нено и прибирането им зависи от това, дали ще завали до 2-3 седмици или водата ще спре наплно до май и няма да се наложи евакуация.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 13

    Все по-странни нещо стават в тая държава!

    1. Гешев мултиплицира коронния си номер "Иванчева" - режисирани театрални арести пред камерите на предварително поканени медии;
    2. Правораздаването в неговия спецвариант (спецпрокуратура и спецсъд) започват да действат като откровено репресивен орган с исканията и решенията за задържане под стража за неопределено време на всеки, за когото чисто формално може да се допусне, че има опасност "да се укрие или да попречи на правосъдието";
    3. Бушониадата на Борисов става правило. Министърът е политическа фигура, той провежда политиките на правителството в съответната област. Ако това, което е правил Димов с парк Пирин, боклука от Италия, водата на Перник и пр. не са били в унисон с политиките на правителството, защо са го търпяли да своеволничи досега?
    Елементарно - това правителство няма никакви политики, които да следва, просто нещата се правят ден за ден в зависимост откъде задуха вятърът;
    4. Преди да стигнат за подпис при министъра, документите за наличната в язовирите вода и исканията за потребление са минали през поне 2-3 нива на експерти в отдели и дирекции. Който и на каквото и да стане министър, с тая камара от калинки в администрацията е повече от сигурно, че ешафодът му е сигурен;
    5. Принципът на феодализма в Борисовите колаборационистки правителства обрича държавата и гражданите на катастрофа. Защото Герб продължава да плаща на дребните си каолиционни партньори, които са без политически фигури и експерти, заради 10-те им депутати с концесии на цели сектори!
    Помните скандала с ВМРО с търговията с български паспорти. Какво стана? Нищо! Същото ще е и с Нено! Ще го замени Пено/Гено пак от ВМРО;
    6. Пернишкото ВиК дружество, както и всичките останали, са поне 51% собственост на държавата в лицето на МРРБ. Т.е. нито едно решение във ВиК сектора не може да мине без съгласието на представител на МРРБ, в което за водния сектор отговаря предишния министър, а сега зам. - Николай Нанков. Казано направо - логично е да се раздрусат и калинките в МРРБ, където пърхаха Плевнелиев, Л.Павлова и въпросния незаменим Нанков;

    Пиша всичко това, защото с театрото на Мария Луиза за възцаряването на справедливостта, нищо няма да се реши и е време да си отворим учебниците по история на Средновековието и да потърсим там отговорите.
    Защото живеем в Средновековието...

    Нередност?
  • 3
    dr.web avatar :-|
    dr.web
    • + 5

    Ако трябва да се обобщи: хубаво е когато има "хляб и зрелища", лошо е когато това е само "за пред суверена" и играе ролята на "предпазния вентил за отпушване на парата". С други думи, ако ги нямаше милиардите ливове, отпуснати по линия на еврофондовете, нямаше и местните юнаци да се ритат по кокълчетата.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 6

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Пишеш всичко това, защото БСП не е на власт. Нередностите виждаш само при чуждите.

    ГЕРБ, БСП и ДПС са окупирали парламента. Докато не ги изметем оттам - няма значение дали има бушониада, Гешев или нещо друго. Ножът ни се точи.

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#3] от "dr.web":

    Сериозно ме съмнява Бойко да отпуши парата с един Нено. Нено е като Дянков едно време - хората си го мразеха и не броят неговата смяна за голям прогрес. Като не можеш да ползваш вода през огромна част от деня, няма нищо, което да те успокои - освен да ти пуснат водата.

    Перничани ще споменават Бойко, както пенсионерите споменават Костов. Независимо дали са прави или не.

    Нередност?
Нов коментар