🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Близо година след водната криза в Перник се търси нов шеф за местното ВиК

Регионалното министерство е обявило конкурс за нов управител на водния оператор

Иван Витанов (в дъното), бившия шеф на "ВиК - Перник", е обвинен от прокуратурата за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка за разходомера на водата на язовир "Студена".
Иван Витанов (в дъното), бившия шеф на "ВиК - Перник", е обвинен от прокуратурата за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка за разходомера на водата на язовир "Студена".
Иван Витанов (в дъното), бившия шеф на "ВиК - Перник", е обвинен от прокуратурата за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка за разходомера на водата на язовир "Студена".    ©  Георги Кожухаров
Иван Витанов (в дъното), бившия шеф на "ВиК - Перник", е обвинен от прокуратурата за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка за разходомера на водата на язовир "Студена".    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо 10 месеца след уволнението на бившия шеф на "ВиК - Перник" и цели осем месеца след назначаването на временен такъв едва сега се провежда формалната процедура за търсене на подходящ кандидат за поста. На 27 август Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е обявило конкурс за управител на "ВиК - Перник", като крайният срок за подаване на кандидатури е 10 септември, а до 21 септември ще бъде публикуван списъкът с допуснати и недопуснати кандидати.

Успоредно МРРБ е обявило конкурси и за управители на "ВиК - Смолян" и "ВиК - Кърджали". Двете дружества, както самото "ВиК - Перник", и в момента избират изпълнители или изпълнява обществени поръчки за десетки милиони левове, финансирани по оперативна програма "Околна среда".

И без конкурси можем

През ноември 2019 г. бившият шеф на "ВиК - Перник" Иван Витанов беше уволнен, след като стана ясно, че Перник може да остане без вода заради месеци бездействие от страна на местната власт и държавата. На негово място през януари без конкурс беше назначен Борислав Иванов. Той е на 34 години и към онзи момент работеше в радомирския завод "АК Електрик", а преди това е бил ВиК проектант в пернишкия оператор.

Обичайна практика е конкурси за началници на ВиК дружествата изобщо да няма, а ако се организират, те често се прекратяват. Назначенията се случват по непрозрачен начин, без да е ясно по каква процедура се избират управителите. Видно от сайта на МРРБ, през последните две години конкурс за поста в Перник не се е провеждал. От години успешен конкурс за ръководство на "ВиК - Добрич" също няма, въпреки че операторът е в изключително лошо състояние.

Един от малкото конкурси, които все пак са се случили, е през 2019 г. за шеф на "ВиК - Варна". Тогава е избран Валентин Вълков, който така или иначе е на поста от 2008 г. с една пауза в периода 2009-2012 г.

Уволнен, назначен

Иван Витанов застава начело на пернишкото дружество през 2014 г. Когато кризата с водата стана публично известна, той обясни пред "Капитал", че ВиК дружеството е изпратило писмо до общината още на 7 октомври 2019, за да съобщи за грозящия ги проблем. От местната власт обаче нямало отговор - "глас в пустиня", казва той. Причината вероятно са били наближаващите местни избори, в чийто контекст режим на водата би бил проблем за кандидата на ГЕРБ. Новоизбраният през есента кмет Станислав Владимиров тогава също потвърди, че е имало такова писмо от Витанов, но то е оставено без движение от страна на общината.

На 20 ноември 2019 г. обаче заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи в Перник след среща с кмета на общината Станислав Владимиров, че Витанов ще бъде освободен от поста. Публичните мотиви за това обаче липсваха. В съобщението на МРРБ се посочваше следното: "Управителят на ВиК дружеството през октомври е уведомил кмета на Перник за необходимостта от въвеждане на режим на водата, но по отношение на процедурите, които инж. Иван Витанов е трябвало да спази, като ръководител на дружеството, в голямата си част е успял да го направи. През месец април Витанов е уведомил заинтересованите институции - общинската и областната администрация, за проблема с ниските водни количества и малкият наличен обем в яз. "Студена", като водоподаването е било осъществено в съответствие с утвърдените месечни графици от Министерството на околната среда и водите."

Освен това като основни проблеми Нанков бе посочил малкото валежи и старата инфраструктура - проблеми, които Витанов самостоятелно няма как да реши с ограниченият финансов ресурс, с който операторът разполага.

Как се става воден шеф

Минималните изисквания са инженерно, икономическо или юридическо висше образование - степен "магистър". Освен това кандидатът трябва да има най-малко 5 години професионален опит на ръководна позиция в предприятие с основен предмет на дейност предоставяне на комунални услуги или поне пет години да е работил във ВиК оператор, от които две на ръководна позиция. Допуснатите кандидати ще трябва да представят концепция за развитие на търговското дружество за 5-годишен период.

Същите са изискванията за ВиК дружествата в Смолян и Кърджали.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 2

    Е какъв е проблемът? Чудите се какво да измислите. Перник е един от най-червените градове у нас. Да сте чули този месец за протести срещу правителството там? Не чувате, защото макар и червен град хората имат някаква благодарност. Вас това ви дразни и се чудите какво да напишете. Защото утре в селата на полезните ви идиоти ако няма вода Спонжд Боб Квадратните гащи няма да се мръдне от леглото да отиде и да се опита да им реши проблема. Полезните идиоти не могат да си представат какво е да стоиш на воден режим месеци. За това хората ще гласуват за Борисов и ГЕРБ!!!

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-?
    telqk

    Има ли осъдени или с излежаването на нено в ареста вината е изкупена?

    Нередност?
Нов коментар