Първо пресъхна, сега прелива: какво се случва с язовир "Студена"

Областният управител на Перник, както и кметът, са притеснени от повишените нива на водоема, но от ВиК оператора в миньорския град успокоиха, че риск от преливане няма

Преди три години напуканото дъно на язовир "Студена" стана символ на лошото управление на водите у нас. Засега не изглежда да има сериозни промени в сектора.
Преди три години напуканото дъно на язовир "Студена" стана символ на лошото управление на водите у нас. Засега не изглежда да има сериозни промени в сектора.
Преди три години напуканото дъно на язовир "Студена" стана символ на лошото управление на водите у нас. Засега не изглежда да има сериозни промени в сектора.    ©  Георги Кожухаров
Преди три години напуканото дъно на язовир "Студена" стана символ на лошото управление на водите у нас. Засега не изглежда да има сериозни промени в сектора.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Областният управител и кметът на Перник сигнализират за риск от преливане на язовира и искат спешно контролно изпускане на вода
  • От ВиК - Перник, обаче казват, че риск от преливане все пак на този етап няма, но все пак мерки ще бъдат взети
  • Казусът е показателен за ключов проблем - липса на доверие между институциите

На Перник не му върви с водата. В периода 2019-2020 г., точно преди началото на пандемията, градът бе във воден режим. Тогава напуканото дъно на "Студена" се показа, когато водоемът пресъхна. Наложиха се спешни инвестиции, спасителен водопровод за над 26 млн. лв. бе посторен, за да носи вода от София в продължение на три месеца. Институциите първо мълчаха, после си прехвърляха отговорността, а и досега няма виновни. Всичко беше забравено.

Изглежда обаче, че "Студена" си остава проблемна точка. От вчера областният управител на Перник Людмил Веселинов и кметът Станислав Владимиров сигнализират за риск този път от преливане на язовира и съответно поискаха спешно контролно изпускане на вода. "Кранът е в София, в Министерство на околната среда и водите, разпореждането е от МОСВ, ние в областна администрация не държим кранове", каза Веселинов пред NOVA.

В сряда кметът Владимиров обясни за "Капитал", че е имало вече разговор с Министерство на околната среда и водите и все пак контролирано изпускане ще има. От екоминистерството не отговориха на въпросите на "Капитал" как ще действат и проблем има ли до редакционното приключване на текста.

От ВиК - Перник обаче отговориха на "Капитал", че риск от преливане на този етап няма.

Засега случаят изглежда като фалшива тревога, но това, което излиза на повърхността е, недоверието в институциите и паниката, която язовирът предизвиква. Ако преди три години наближаващата суша в "Студена" се криеше в навечерието на местни избори и институциите по веригата мълчаха, то сега изглежда, че се получава обратното, защото властите в Перник предпочитат да се презастраховат публично, за да не се стигне до криза и те да излязат виновни.

Какво се случва край Перник

На 28 февруари по данни на екоминистерството в язовир "Студена" има 23.59 млн. куб. м. вода или 93,62% от обема му е запълнен. Притесненията, че може да прелее, са се породили от факта, че предстои влажен период - хем снеготопене, хем валежи, коментира пред "Капитал" кмета на Перник Станислав Владимиров.

Владимиров добави, че язовирът сега се пълни успешно и заради обновената инфраструктура в града. През 2020 г. бяха възложени аварийни ремонти на 60 км водопроводи за 24 млн. лв., като така бяха намалени и загубите на вода. Така и разходът на вода беше намалял - към края на 2020 г. от ВиК - Перник бяха коментирали за "Капитал", че е паднал от 680 л/сек. на 560 л/сек., т.е. така се спестяват по 311 хил. куб.м на месец, или 18% от количеството вода, което се отпуска за града от язовир "Студена".

От ВиК - Перник обясниха за "Капитал", че при преливане се увеличава натоварването на реките в момент, когато те са пълноводни и това създава опасност от наводнения.

"Аз съм алармирал Министерство на околната среда и водите дори къде са проблемните участъци при едно контролирано изпускане. Имаме няколко реки, които са с намалена проводимост", подчерта областният управител Людмил Веселинов пред NOVA. Той обясни, че е информирал междуведомствената комисия, която отговаря за почистването на коритата на реките, защото нямало финансиране за частите от тях, за които отговаря държавата.

От ВиК - Перник, предоставиха на "Капитал" писмо, с което още на 20 януари са помолили екоминистерството да се започне контролирано изпускане, защото водният обем в "Студена" се увеличавал сериозно - за четири дни с 1.139 млн. куб. м. и бил достигнал 23.184 млн. куб. м. Управителят на ВиК оператора Борислав Иванов е помолил да се промени графика така, че с изпускане обемът да стигне до 22 млн. куб. м.

Със свое писмо от 1 февруари МОСВ (и по- конкретно - зам. министърът на околната среда Петър Димитров) отказват промяна в графика. Екоминистерството подчертава, че "контролният обем" е 24.2 млн. куб. м - т.е. язовирът се изпуска, когато стигне този обем. Към момента този обем не е достигнат.

ВиК-Перник пък опровергава кмета и областния управител. "В следващите дни не се очакват сериозни валежи. Няма и големи количества сняг във вододайната зона на язовира. До преливане на язовира не може да се стигне. Проблемът е, че обемът се увеличава ежедневно и при достигане на определен обем, ще трябва да се изпуска такова водно количество, каквото постъпва в него. Това ще натоварва само и единствено река Струма. Ако се освободи около 2 000 000 м3 от обема на язовира, ще има достатъчно свободен обем, за да поеме по-голям приток и изпускане в моменти на високо ниво на реката няма да се налага. Така риска от преливане ще бъде сведен до минимум", успокояват от ВиК дружеството.

Къде е проблемът тогава

"Преди четири години ни обясняваха, че няма да пресъхне този язовир, а той пресъхна. Сега, успокояват ни: има още обем, може да се напълни още малко, няма да прелее, но всъщност ние с кмета на община Перник сме изключително притеснени от вчера (вторник, 28 февруари - бел.ред.), тъй като той наистина наближава предела си", каза областният урпавител по NOVA.

Точно тази реплика илюстрира единият ключов проблем: доверие между институциите няма. Същевременно, вероятно цари страх някой да не бъде обвинен в бездействие. Бившият екоминистър от времето на управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Нено Димов прекара четири месеца в ареста и в момента срещу него се води дело, защото въпреки намаляващото ниво на "Студена", е продължил да подписва месечни разрешения за ползване на вода от металургичното предприятие "Стомана" и ТЕЦ - Перник, вместо тя да бъде запазена за гражданите. Димов послужи като назидание (делото срещу него не е приключило дори на първа инстанция).

И областният управител, и кмета обаче изобщо не са доволни от ръководството на ВиК оператора и му нямат доверие, става ясно от коментарите им пред медиите днес. "ВиК дружеството трябва да работи професионално, а то е пълна катастрофа. Аз съм смутен от това дружество - лицензът му дори виси на косъм", каза Веселинов пред NOVA. "Kапитал" не успя да се свърже с него до редакционното приключване на статията, за да уточни за какъв лиценз става въпрос и какъв проблем има при водния оператор.

Иначе особено голям проблем при управлението на водите, който беше актуален и през 2019 г., и сега, е размитата отговорност при контрола на водите. ВиК-Перник стопанисва язовира, Българският ВиК холдинг (който съществува от 2020 г.) е принципал и под шапката на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). От друга страна, МОСВ поддържа графиците за язовирите и следи колко вода има във всеки водоем, съответно и отговаря за контролираното изпускане. Общината също има отношение към управлението на водната инфраструктура, защото е член на ВиК асоциация. Областните управители пък са председатели на същите тези асоциация.