🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дежавю на водна катастрофа

Четири месеца институциите си прехвърлят топката за проблема язовир "Камчия", а новият план за спиране на водата към Варна е недостатъчен

Ситуацията в язовир "Цонево" близо до Варна, който снабдява бизнеса, е аналогична на "Камчия" - вода няма
Ситуацията в язовир "Цонево" близо до Варна, който снабдява бизнеса, е аналогична на "Камчия" - вода няма
Ситуацията в язовир "Цонево" близо до Варна, който снабдява бизнеса, е аналогична на "Камчия" - вода няма    ©  Надежда Чипева
Ситуацията в язовир "Цонево" близо до Варна, който снабдява бизнеса, е аналогична на "Камчия" - вода няма    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • От поне четири месеца се говори за криза с водата за Бургас, но досега няма конкретни мерки.
  • Правителството обяви план, който се оказва, че е невъзможно да се приложи.
  • Ситуацията само показва, че нищо не е научено от кризата в Перник и безотговорността на институциите продължава.

"Обсъждат спешни мерки за спасяване на Бургас и Варна от воден режим през 2021 г." Това е заглавието на новина в сайта на NOVA от 7 септември 2020 г. Три месеца по-късно тези толкова спешни мерки все още се обсъждат. А в същото време нивото на язовир "Камчия" се е понижило с нови 40% и от 55 млн. куб.м в него на 1 септември в началото на декември са налични едва 31.4 млн. кубика.

Тази седмица министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков заявиха, че Варна ще спре да взима вода от "Камчия", за да има достатъчно за Бургас за поне шест месеца. Решението бе представено като предотвратяване на водната криза по Черноморието, но се оказва, че това не е вярно или дори възможно, защото няма технологичен начин водата към морската столица да се спре изцяло.

Екоминистърът обяви още, че другият авариен план - пригодяване на язовирите "Порой" и "Ахелой" за питейни нужди, трябва да е готов до 20 февруари 2021 г. Това пак е невъзможно на практика, защото все още няма одобрен проект или изпълнител. Има само отпуснати пари, но никой не казва колко са те.

В обобщение - адекватен план няма, а сценарият за водата по Черноморието наподобява това, което се случваше в Перник: институциите си подават казуса като горещ картоф, спорят и в паниката харчат милиони, като допускат грешки.

Кранът на Варна

Миналогодишната криза с водата в Перник започна с месеци на размяна на писма и предупреждения между институции и стигна до обявяване на бедствено положение и режим на водата. Сега попадаме в същия сюжет, но с нови герои. Потърпевшият град е Бургас, язовирът не е "Студена", а "Камчия". Екоминистър е Ревизоро, който обаче не иска да последва своя предшественик Нено Димов и да прекара три месеца в ареста, поради което вдига шум. Това, изглежда, е единствената разлика.

Водата в "Камчия" спада осезаемо. Сега в язовира, който снабдява голяма част от Черноморието, има три пъти по-малко вода от декември 2019 г. За разлика от Бургас, Варна има два водоизточника - освен "Камчия", чрез деривация "Китка", това са карстовите Девненски извори. "Водата, която взимаме от "Камчия", ни я отпускат [от ВиК] Бургас. Ние имаме разрешително от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) примерно за 2.5 млн. кубика. Бургас имат кран, който отварят към нас, да дойдат тези количества", обясни пред "Капитал" управителят на ВиК-Варна Валентин Вълканов. Той обаче казва и нещо много важно: "Няма да спрем [да взимаме вода от "Камчия]. Ние не можем да спрем, защото технологично по тази деривация не може да не се подава [вода], защото тя ще се развали. Не може напълно да се изключи." Това до известна степен противоречи на думите на екоминистъра, че Варна ще се откаже от водата, за да има за Бургас. По думите на Вълканов минимално от "Камчия" за Варна ще се вземат около 400 л/сек., или над 1 млн. куб.м на месец. По график Варна получава 2.5 млн. куб.м месечно така или иначе, т.е. ще има спестяване на 1.5 млн. куб.м на месец за Бургас, който пък потребява по 3.5 млн. куб.м на месец.

Освен че на практика идеята няма да има огромен ефект, тя ще струва и скъпо. По думите на Вълканов водата от карстовите извори струва 7 пъти повече, отколкото тази от "Камчия", тъй като се изпомпва и разходите за електроенергия са високи. Това значи допълнителни разходи за ВиК-Варна, но засега няма никакъв план регионалното министерство да отпуска допълнително средства на дружеството. Няма и да се вдига цената на водата, освен ако това не продължи две-три години, казва Вълканов.

Работниците от Сибир да идват

Още през лятото Ревизоро спомена, че може да се изгради инфраструктура, чрез която напоителните язовири "Порой" и "Ахелой" в региона на Несебър да се използват за питейни нужди. За да се случи това обаче трябва да се ремонтират язовирните стени, да се изградят пречиствателни и помпени станции, както и да се свържат водоемите с водоснабдителната мрежа на Бургас.

"От февруари започнахме ограничения за ВиК операторите на Варна и Бургас, но при сегашното състояние, ако няма достатъчно валежи, до месец май язовирът ще стигне мъртвия си обем", посочи министър Димитров в прессъобщение на МОСВ от 25 септември. Тогава той заяви, че резервна вода за Бургас може да дойде от тези два водоема. "Капитал" изпрати заявление за достъп до информация за проекта до МОСВ на 7 октомври, но те го препратиха към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). От там в началото на ноември не дадоха конкретни отговори кой какво е свършил, а уклончиво насочиха отговорността към ВиК-Бургас и Министерството на земеделието: "ВиК операторът, в качеството си на заинтересовано лице - експлоатационно дружество, изпълняващо дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на публичната инфраструктура, би могъл да извърши тези мерки след делегиране на съответните права от публичните собственици." На въпрос дали е коментирано ползването на вода от "Порой" и "Ахелой" с Министерството на земеделието и ще повлияе ли това на земеделието в региона, от МРРБ дори не отговориха.

Миналата седмица министър Димитров обвини колегите си Десислава Танева (на земеделието) и Петя Аврамова (на регионалното развитие), че не предприемат действия и кризата е на прага на Бургас. След разговор с Бойко Борисов обаче екоминистърът се отметна от думите си. Нуждата от вода за морския град обаче остана.

Така се стигна до гръмките думи от 1 декември, че срокът за работата е до 20 февруари 2021 г. Сега се чака "въвеждането на бедствено положение" в Бургас, за да може да се повтори ситуацията от Перник - държавата планира да възложи ремонтите без обществена поръчка на някое държавно дружество. Зам.-министър Нанков обяви, че финансирането вече е осигурено от ВиК холдинга, който разполага с един милиард лева. Няма официална информация колко струва проектът за двата язовира, но се коментира сумата от 60 млн. лв. Въпреки това строителството в зимен сезон е доста оптимистичен сценарий, особено при липсата на готови проекти. Както бившият министър на околната среда Евдокия Манева отбеляза, "трябва да се извика бригада от Сибир да работи там".

Да се използва аварийно вода от другия голям язовир по Черноморието - "Цонево", познат още като "Георги Трайков", е също невъзможно. Най-вече защото, както уточни управителят на ВиК-Варна, той се пълни от преливащия язовир "Камчия". Ако той е празен, няма откъде да има вода и в "Цонево". Друг проблем е качеството на водата в него.

Мълчим за най-важното

Към 1 декември полезният обем на "Камчия", т.е. този, който може да се ползва за питейно водоснабдяване, е под 20%. Сушата тази година наистина е сериозна, но има още един фактор, който е отговорен за спада на водата. Видно от данните за произведената енергия, ВЕЦ-овете на някои язовири като "Студена" и рязко задушаващия се "Тича" край Шумен са спрели да произвеждат електроенергия още преди месеци, когато нивото на водата е започнало да пада. Не е такъв обаче случаят с "Камчия" - дори през това лято, когато екоминистърът вече говореше за задаваща се криза, ВЕЦ-ът там е работил, при това на по-високи обороти от пролетните месеци. По принцип централата трябва да преработва единствено водните количества, подавани за питейно-битово водоснабдяване, но ясно се вижда, че това не е така и са пускани допълнителни количества вода за производството на ток.

През септември 2019 г. са отпуснати над 10 млн. куб.м вода за Бургас и Варна, а през септември 2020 г. - едва 7.7 млн. куб.м. В тазгодишния график пише следното: "Предвид ниския обем в язовира, разрешените количества за ВиК-Варна и ВиК-Бургас са в съответствие с реално използваните количества през септември 2019 г.", като така министерството признава, че 7.7 млн. куб.м са реалните нужди на двата града, а разликата до използваните преди година 10 млн. куб.м е отишла за други цели - в случая за ВЕЦ-а. Подобен е казусът с "Цонево" - според разследване на "Капитал" именно ВЕЦ-овете имат общо и за неговия спад.

И все пак управителят на ВиК-Варна сподели оптимизъм пред "Капитал" относно риска от воден режим. По думите му и през 2007 г. "Камчия" е била с такива ниски нива на вода, но завалял дъжд през август и бързо се напълнил. "Не за първи път язовирът стига такива нива. Само че досега не са стояли политически така нещата, за да има такъв отзвук "Камчия" има голям водосбор. Ако завали, ще се оправят нещата", каза Вълканов. А докато чакаме природата да реши проблемите, ще се инвестират милиони в закъснели проекти и мерки.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 5

    На Кой Вец-а е оставен да работи? Някой да вкарате в затвора или това е мисия невъзможна? Къде дреме Гешев? Бах та'а държава, толкова разграден двор няма никъде в ЕС...

    Нередност?
  • 3
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 4

    До коментар [#2] от "geordgeo":

    ВЕЦът бил на една ДПСарка.

    Нередност?
  • 4
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 3

    По-вероятно е да си е доганов под прикритие.

    Нередност?
  • 5
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 5

    Надяват се да завали през зимата и ще изкара до изборите.
    Иначе на народа докато не му спреш тока, водата и направиш бензина по три лева на стачка няма да отиде.

    Нередност?
  • 6
    tll35695568 avatar :-|
    tll35695568
    • + 1

    И на този фон - досегашната безхаберна директорка на Дирекция "Води", която е основният виновник за проблемите, поради тоталната си некомпетентност - става Зам. министър...
    NO COMMENT

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    До коментар [#5] от "aussie":

    Т.н народ изобщо няма да отиде на стачка, дори и при спрян ток, вода и 4 лв бензин, защото все отнякъде по нещо му пада.
    В Перник, като стана месеци на водоноски, някаква революция случи ли се?
    После - за революция трябва водачи. Там е големият дефицит, защото видимо никой, освен Мая, Слави и Ицето Иванов не се натиска да управлява след Борисовото загробване на държавата.

    Нередност?
Нов коментар