Търси ли прокуратурата истинските виновни за водната криза в Перник

Обвинената зам.-кметица на града, която изпълнява длъжността кмет временно, отива на съд за водната криза. Официална информация от МРРБ опровергава твърденията на прокуратурата

Гледката на пресъхналия язовир "Студена" бе отчайваща
Гледката на пресъхналия язовир "Студена" бе отчайваща
Гледката на пресъхналия язовир "Студена" бе отчайваща    ©  Георги Кожухаров
Гледката на пресъхналия язовир "Студена" бе отчайваща    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

49 дни - точно толкова време е изпълнявала длъжността кмет на община Перник Севделина Ковачева. Преди това тя е зам.-кмет по културата, но застава начало на общината, тъй като през есента на 2019 г. се провеждаха местни избори и кметът на Перник Вяра Церовска влезе в предизборна кампания като кандидат на ГЕРБ.

Ковачева обаче излиза единия виновен за водната криза в Перник, в която изчезнаха милиони литри вода от язовир "Студена", бяха изхарчени над 25 млн. лв. за авариен водопровод и над осем месеца гражданите нямаха вода, което се е отразило по различен начин на бизнеса.

Сега, на 27 април, Специализираната прокуратура обяви, че е приключила разследването по случая и има двама виновни според нея - бившият екоминистър Нено Димов, който дори прекара няколко месеца в ареста, и временният кмет Ковачева.

От съобщението стана ясно, че няколко души, участвали в покриването на кризата през цялата предизборна 2019 г., са пропуснати. Сред тях са ключови фигури от ГЕРБ - бившият кмет Вяра Церовска, която е и областен координатор на партията по онова време, бившият областен управител на Перник и председател на "ГЕРБ жени" Ирена Соколова, както и мажоритарният собственик на водното дружество в Перник - Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

В различни моменти те са знаели за проблема, но не са предприели действия, за да предотвратят кризата, и това е описано в отговори на Министерството на регионалното развитие и благоустройството до гражданин, които "Капитал" получи през източник, както и в показанията на бившия управител на ВиК - Перник. За сметка на това от същите данни се вижда, че обвинената от прокуратурата Ковачева все пак е направила все нещо - спряла е водоподаването към Радомир и е поискала предложение за график за воден режим.

Миналата година ресорната за водния сектор Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложи на прокуратурата да провери регионалното министерство, но няма данни това да се е случило.

Култура и вода

Бившият министър Нено Димов, който е подписвал графиците за водоползване от язовирите, е обвинен в безстопанственост, защото в периода от 1 април до 19 ноември 2019 г. е разхищавал вода с действията си.

Според прокуратурата щетите са 1.025 млн. куб. м вода на стойност 1.9 млн. лв., които са незаконосъобразно разрешени и използвани за промишлени цели от "Стомана индъстри" и "Топлофикация Перник".

През януари 2020 г. прокуратурата твърдеше, че щетите били над 11 млн. лв., припомня "Свободна Европа".

Прокуратурата твърди, че временно изпълняващата длъжността кмет не е изпълнила служебните си задължения в периода 9 октомври 2019 г. до 11 ноември 2019 г., след като е била уведомена от управителя на ВиК - Перник, че водата в язовир "Студена" намалява, и й е предложено да се въведе режим.

Според информация от МРРБ с писмо от община Перник на 6 ноември 2019 г. "са дадени указания на управителя на "ВиК" ООД, гр. Перник, незабавно да се спре подаването на вода за Радомир от водоизточник "Врелото", с. Боснек, както и да се предложи график за въвеждане на режимно водоподаване за гр. Перник и прилежащите населени места, считано от 15.11.2019 г." Тогава кмет е именно Ковачева. След предоставяне на указанията, на 7 ноември 2019 г. управителят на ВиК - Перник, Иван Витанов представя разчет за това колко вода има в Студена и предлага на "териториалните органи на изпълнителната власт и председателя на Асоциацията по ВиК" да се въведе режим на водата от 18 ноември 2019 г. - както се и случва. В крайна сметка воден режим бе обявен на 18 ноември - от новия кмет от БСП Станислав Владимиров.

Изобщо има ли виновни

Преди обаче Ковачева да поеме община Перник и изобщо темата с пресъхващия язовир "Студена" да избухне в обществото, за проблема се е знаело на няколко нива от властта. През 2019 г. кмет на община Перник от ГЕРБ е Вяра Церовска, като на 27 септември 2019 г. тя излиза в отпуск заради предизборната кампания. Самата община Перник е акционер във ВиК - Перник. Според официалните отговори на МРРБ ВиК - Перник, е изпратило писмо до нея през април 2019 г. и през август 2019 г., като я информирало, че е необходимо да се въведе ограничение във водоползването. В отговор на това тя е ограничавала ползването на вода за поливане и миене на улици - и в двата случая. Другият ключов участник е Ирена Соколова, тогава областен управител на Перник, като тя е и председател на областната Асоциация по ВиК. Тя беше арестувана, освободена и след това отстранена от поста й.

Според показания на бившия шеф на ВиК дружеството Иван Витанов, публикувани от прокуратурата, той не е искал тогава да се обяви воден режим, а чак през октомври. Но точно в неговите показания тава въпрос как Соколова го повикала заедно с друг зам.-кмет - Владимир Караилиев, и се възмутила как може управителят на водното дружество да иска воден режим, дали си представя "какво ще последва" (вероятно има предвид недоволство в навечерие на избори).

Не на последно място, още в края на 2019 г. изобщо не се говори за ролята на основния акционер във водния оператор - регионалното министерство, което упражнява контрол върху ВиК операторите и има свой представител и в Перник. Реално стопанисването на ВиК оператора и съответно язовир "Студена" е у регионалното, а не екологичното министерство. В горецитираните отговори от ведомството по ЗДОИ МРРБ уточнява, че "не са постъпвали писма или сигнали от "ВиК" ООД, гр. Перник, както и от администрации или лица за проблеми с водоснабдяването на гр. Перник, гр. Батановци и други населени места от водоснабдителната система на язовир "Студена" и за намаления обем на язовира".

В МРРБ има две дирекции с отношение към ВиК дружествата и Вик инфраструктурата - "Водоснабдяване и канализация" и "Търговски дружества и концесии". Вместо да упражнява ефективен контрол върху операторите обаче, регионалното министерство се оказва крайно изненадано от проблемите в Перник.

Според Закона за водите министърът на регионалното развитие и благоустройството носи отговорност за търговските дружества с държавно участие в капитала, а кметът на общината - по отношение на търговските дружества с общинско участие.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар