🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Веригата училища Maple Bear расте в региона със 100 млн. евро инвестиция от Vantage

С част от средствата в България ще се финансира строителство на сгради и ще бъде разширен екипът на компанията

"Училището е като бизнес – когато не е добре организирано, това го усещат и родителите, и учителите. Ние се грижим всичко да върви гладко", казва Ян Бидан, генерален мениджър на Maple Bear Централна и Източна Европа
"Училището е като бизнес – когато не е добре организирано, това го усещат и родителите, и учителите. Ние се грижим всичко да върви гладко", казва Ян Бидан, генерален мениджър на Maple Bear Централна и Източна Европа
"Училището е като бизнес – когато не е добре организирано, това го усещат и родителите, и учителите. Ние се грижим всичко да върви гладко", казва Ян Бидан, генерален мениджър на Maple Bear Централна и Източна Европа    ©  Надежда Чипева
"Училището е като бизнес – когато не е добре организирано, това го усещат и родителите, и учителите. Ние се грижим всичко да върви гладко", казва Ян Бидан, генерален мениджър на Maple Bear Централна и Източна Европа    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Канадската франчайз верига разширява мрежата си в Централна и Източна Европа със 100 млн. евро инвестиция от Vantage
  • В България ще се финансира строителството на училища и детски градини и ще бъде увеличен екипът на компанията
  • Целта е учебните заведения в региона да се увеличат 20 пъти и да достигнат 200 през следващите няколко години

Когато чуе словосъчетанието "пари за образование", средностатистическият български родител обикновено настръхва. Ако става въпрос за публични средства, те дори да са изобилни, резултатът обикновено е незадоволителен и затова често се опира, регламентирано или не, до лични средства от семейния бюджет за материалната база на училището и/или допълнителни уроци.

Ако все пак има нещо добро в лошата образователна система, то е, че търсенето на качествено образование отваря възможности за частния сектор. Едно такова начинание не е евтино и затова много проекти тръгват с компромиси, но има и такива, които привличат и мащабни инвеститори. Такъв е случаят на канадската верига училища и детски градини Maple Bear, която в партньорство или със 100 млн. евро финансиране от Vantage Capital, планира да расте през следващите години в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това включва и България, където първото учебно заведение в столицата ще влезе в третата си учебна година наесен и пак тогава ще отвори второ. Компанията, която управлява франчайза в региона и която също е базирана в София, обаче гледа и към други градове, а първата й цел е Пловдив.

Канадската връзка

Самата Maple Bear Global е основана през 2003 г. в Канада и днес включва повече от 570 училища в над 30 държави. Мрежата работи на принципа на франчайз, като предлага двуезично обучение и покрива целия възрастов спектър - от грижа за бебета, през детска градина и предучилищна до основно и средно образование. Главното й предимство е, че съчетава методологиите и стратегиите на канадското образование, което традиционно е сред най-успешните в класацията PISA, с местните учебни програми.

Подразделението за ЦИЕ е създадено преди пет години, а зад него стои Ян Бидан - френски предприемач и съосновател на CallPoint в Румъния, която впоследствие беше придобита от Telus International. След дълги години работа в ВРО сектора Бидан решава, че иска да се заеме с проект, който има дългосрочно въздействие. "През канадска връзка, която имах покрай Telus, се запознах с Родни Бригс - съосновател и председател на Maple Bear Global, който искаше да навлезе на пазара в ЦИЕ, защото смяташе, че тук има голям потенциал за прилагане на канадския образователен модел. Решихме да си партнираме и да създадем екип за региона", разказва Бидан. Така в края на 2018 г. в София е регистрирана компанията "Мейпъл Беър Си И И", която отговаря за 22 държави с население над 250 млн. души.

Две години по-късно - през септември 2020 г., отваря и първото училище на франчайз в България. Maple Bear София е сред сравнително скъпите частни училища в София с обявена базова такса за учебната 2022/2023 г. 6500 евро, като тя не включва храна, транспорт, допълнителни занимания, следобедна занималня от 16 до 18 ч., а също и други еднократни разходи като за учебни материали и униформа. Така че финалният разход за родителите може и да е чувствително по-голям в зависимост от ползваните услуги.

Буквално след дни през септември отваря и втори обект на друг франчайзополучател в квартал "Витоша". Идеята сега е веригата да се разшири и извън столицата - като начало към Пловдив и Варна. "Пловдив е ключов стратегически град за нас. Там има много компании и хората търсят добро училище за децата си", обяснява Бидан.

Мултиплицирането на модела

Канадската Maple Bear Global е централната организация, която осигурява подкрепа за собствениците на училища от академична гледна точка. Нейни специалисти разработват и постоянно актуализират учебните програми според последните иновации в образованието и осигуряват обучение и менторинг на местните академични екипи. Регионалните подразделения на Maple Bear като това за ЦИЕ пък подкрепят собствениците на училища оперативно - в разработката на бизнес плана, избора на локация, търсенето на сграда, маркетинга и т.н. "Училището е като бизнес - когато не е добре организирано, това го усещат и родителите, и учителите. Ние се грижим всичко да върви гладко", казва Бидан.

В детските градини на Maple Bear цялата програма е на английски и макар че не се очаква децата да знаят езика предварително, те само в рамките на няколко седмици успяват да станат двуезични. Училищата в мрежата работят като местни и програмата е съобразена с изискванията в съответната държава, но начинът на преподаване следва канадската методология. Учителите работят по двойки - един отговарящ за местната и един за канадската програма, като обучението е целодневно. Сутрин водещ е учителят по местната програма, а следобед другият. "Това ни позволява да надградим програмата и да консолидираме наученото от сутринта", обясни Бидан. За разлика от българската образователна система основният акцент е не върху запаметяването на информацията, а върху критичното мислене и развитието на способността знанието да се прилага на практика, така че децата да са успешни в реалния живот. По думите на Бидан постоянните обучения и менторството, което Maple Bear Global оказва, привличат много млади учители и затова веригата не среща никакви проблеми с намирането на преподаватели, а текучеството е изключително ниско.

Собствениците на училища работят като самостоятелни бизнеси, които са закупили правата да ползват бранда, мрежата, програмата и обучението на Maple Bear. От франчайзополучателите не се очаква да са педагози или да имат преподавателски опит. Те обаче трябва да се интересуват от темата за образованието, да обичат да работят с деца, да имат познания в сферата на бизнеса и управлението, както и да разполагат с достатъчно средства за финансиране на проекта. Първоначалната инвестиция зависи от много фактори, но най-малката детска градина на Maple Bear (6 групи) в ЦИЕ започва от 250 хил. евро. "Разбира се, сумата варира според това дали сградата е собствена, под наем или построена по поръчка", уточни Бидан.

Четири цели

В момента в региона има общо 10 училища, които работят или са в процес на изграждане - в България, Румъния, Сърбия, Украйна и Албания. Плановете са в следващите години броят на учебните заведения в ЦИЕ да достигне 200, което ще стане и с помощта на новия инвеститор чрез подразделението му Vantage Best in Class. Образователният фонд на Vantage Capital е финансиран от европейски семейства и предприемачи и е насочен изцяло към Европа, като предвижда инвестиции във физически училища и образователни технологии (EdTech).

Инвестиционната програма включва четири основни компонента, два от които засягат и България. В централния офис в София ще бъдат направени капиталови инвестиции за наемането на 70 допълнителни членове на екипа - маркетинг, продажби, комуникации и т.н., което ще позволи да се засили подкрепата за съществуващите и новите собственици на училища и да се разшири мрежата в региона.

Ключова част от програмата е, че се предвижда финансиране на недвижими имоти, което ще помогне на франчайзополучателите да изградят необходимите училищни сгради в премиум локации и да затворят целия образователен цикъл от детска градина до гимназия. "Основният проблем, с който много от собствениците се сблъскват, е липсата на достатъчно капитал за сграда, а това е основната част от инвестицията", обясни Бидан. Vantage ще предлага различни финансови модели на подкрепа - наем, дялови инвестиции, мецанин и др.

Останалата част от инвестициите ще бъде насочена към Полша и Чехия, където местните подразделения на Maple Bear смятат самите те да станат франчайзополучатели и да развият пазара. Maple Bear Polska планира да открие повече от 40 училища с помощта на местните си полски акционери, а над 20 училища предвижда да изгради Maple Bear Czech Republic.

Очакванията на компанията са повече предприемачи да се възползват от подкрепата на инвеститорите и мрежата в България да се разрасне. А това може да помогне на страната да подобри представянето си в световните образователни класации, където традиционно резултатите й са далеч под средното ниво.

Инвеститорът

Vantage Capital е мениджър на алтернативни активи със седалище в Йоханесбург, Южна Африка и управлява активи на стойност над 1.2 млрд. долара. В компанията работят двадесет и пет служители, базирани в Йоханесбург, Кейптаун, Кайро, Дубай, Париж и София. Най-новото й подразделение - Vantage Best in Class, има за цел да инвестира в компании в областта на образованието и образователните технологии (EdTech) в Европа. Vantage си партнира с Мелвин Лубега, съосновател на Go1, една от най-големите библиотеки за електронно обучение в света и образователен еднорог, който наскоро привлече 100 млн. долара от Softbank, Salesforce и Microsoft наред с други инвеститори, при оценка от над 2 млрд. долара, за да инвестира в Maple Bear Polska. Другите две подразделения са Vantage Mezzanine, което е предоставило решения за мецанин дългово и капиталово финансиране на 33 компании в 11 държави, и Vantage GreenX, което е финансирало 14 вятърни проекта с общ капацитет над 1000 MW и на стойност приблизително 800 млн. долара.