🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Техкомпания от Силициевата долина с български основател привлече 25 млн. долара

Alcatraz AI на Венцеслав Гайдаржиев предлага решения, свързани с лицевото разпознаване

39-годишният Венцеслав (Винс) Гайдарджиев, основател на Alcatraz AI, живее от над две десетилетия в САЩ
39-годишният Венцеслав (Винс) Гайдарджиев, основател на Alcatraz AI, живее от над две десетилетия в САЩ
39-годишният Венцеслав (Винс) Гайдарджиев, основател на Alcatraz AI, живее от над две десетилетия в САЩ    ©  Alcatraz AI
39-годишният Венцеслав (Винс) Гайдарджиев, основател на Alcatraz AI, живее от над две десетилетия в САЩ    ©  Alcatraz AI
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Инвестициите в американската компания с български корени вече достигат близо 45 млн. долара
  • Технологичният стартъп смята да използва средствата, за да финансира увеличаването на продажбите си
  • Alcatraz AI предлага интелигенти решения, свързани с лицевото разпознаване и оторизиран достъп до обекти

Основаната от Венцеслав Гайдаржиев млада калифорнийска компания Alcatraz AI, която има звено с разработчици в София, успя да привлече 25 млн. долара финансиране от фондове, банка и ангели. Технологичният стартъп е разработил софтуер и устройство за лицево разпознаване в реално време, което се ползва за сигурен достъп до офиси.

"Alcatraz AI ще използва средствата, за да продължи развитието на продуктовата си карта, да увеличи продажбите, маркетинга и инженерните екипи, както и да излезе на пазара в нови региони, като Европа и Близкия изток", заяви пред "Капитал" Гайдаржиев.

Кой инвестира

Инвеститорите са предимно американци, но влизат и българи. Водещ е калифорнийският фонд Almaz Capital, но средства осигуряват и ЕБВР (Европейската банка за възстановяване и развитие) и фондовете Endeavour Catalyst, Silverline Capital и Golden Seeds. В набирането на капитал участват и "старите" инвеститори JCI Ventures, Реймънд Страта и LDV Partners. Така общо набраните средства от основаването на компанията през 2016 г. вече достигат около 44 млн. долара. От компанията и инвеститорите не дават информация на колко е оценена Alcatraz AI, но ако се съди по размера на свежото финансиране, оценката със сигурност надхвърля 50 млн. долара.

Всички без Silverline Capital инвестират на ниво американска компания, докато мецанин фондът влага средства в местното дружество "Алкатраз България", защото такива са изискванията на Фонда на фондовете, който разпредели евросредства между различни управляващи екипи. В случая със Silverline Capital това е първа инвестиция за учредения през тази година фонд. "Ние предоставяме петгодишен конвертируем заем от 4 млн. евро на българското дружество, като заедно с нас ангели кофинансират допълнително около 600 хил. евро," заяви пред "Капитал" управляващ партньор във фонда. Те са попаднали на Alcatraz AI през мрежата на предприемаческата организация Endeavour, като преговорите са започнали през април и първоначално в тях са участвали само Silverline Capital и Almaz Capital и са приключили в началото на септември.

Непробиваема скала

Alcatraz AI, както името подсказва, е технологичен стартъп от сектора на изкуствения интелект. Основният продукт на компанията е the Rock, устройство за лицево разпознаване в реално време. "The Rock незабавно разкрива неоторизиран достъп, като ви осигурява пълна сигурност на всяка врата, което прави пространствата по-безопасни", гласи сайтът на компанията. В момента Alcatraz осигурява услуги на над 1 млн. служители в над 25 Fortune 500 компании от над 10 страни.

И публичната информация свършва дотук. Основаната от бивши инжeнери на FaceID в Apple Alcatraz AI е частна компания и като такова не е задължена от американските закони да публикува финансовите си данни. Според различни източници компанията генерира между 5 и 20 млн. долара приходи годишно. У нас дружеството оперира чрез "Aлкатраз България", на което американската компания досега беше едноличен собственик на капитала.

Приходите на "Алкатраз България" растат с огромни темпове: за 2019 г. са 1.1 млн. лева, следващата година са 2.8 млн. лева, а през миналата - 3.5 млн. лв. Печалбата е около 90 хил. лева през 2019 г., и 230 хил. лв. за 2020 г. и 280 хил. за миналата. Към средата на тази година в основаното преди пет години софийско дружество работят 32 души.

Българската връзка

39-годишният Венцеслав (Винс) Гайдарджиев живее от над две десетилетия в САЩ, където завършва гимназия и продължава своето висше образование, разказва предприемачът пред списание "Амбиция". През 2012 г. започва работа в Nvidia, един от най-големите производители на компютърни видеокарти и процесори, в NVIDIA върху вградените мултимедийни системи, които захранват Tesla Model S, BMW и Audi, става ясно от сайта на Alcatraz AI. После работи за Apple. Там се занимава с разработването на софтуера към датчика за функцията Face ID на телефоните iPhone, позволяваща отключването му чрез разпознаване на собственика.

Няколко години по-късно с екип основават фирмата Alcatraz AI, която използва именно този датчик да разпознава лица и да им дава достъп до определени места.

Продуктът съществува и се ползва в офиси, в които има нужда от сигурен достъп, като купувачи са компаниите, които управляват сградите. Разликата от конкуренти е, че работи без централна връзка с бази данни, което вдига сигурността и опазването на личните данни, разпознава движещи се обекти в пространството, а не само през вратата (което дава скорост и гарантира, че няма да се промъкне и друго лице), дава по-малко грешки, обобщи представител на един от инвеститорите.

Много влизат, никой не излиза

"Ние сме развълнувани да подкрепим екипа, докато мащабира технологията си за биометрична автентификация, за да направи входа в сгради и пространства сигурен и безпроблемен", отбелязва Азиза Захидова, директор на екипа на ЕБВР за рисков капитал, инвеститор на ранен етап и етап на растеж за технологични компании извън нововъзникваща Европа.

"Щастливи сме да добавим Alcatraz AI към нашето портфолио от 25 компании", казва Даниил Столяров, партньор , Almaz Capital в прессъобщение, разпространено до медиите. "Almaz винаги е нащрек за технологични приложения, които разстройват и трансформират установените индустрии. Alcatraz прилага изкуствен интелект, за да гарантира, че сигурността, поверителността и удобството са възможни за автономен контрол на достъпа."

"В Alcatraz AI ние вярваме, че безопасността и сигурността са първият принцип, и ние се ангажираме да водим нова ера на контрол на достъпа без забавяне, като използваме уникалната сила на човешкото лице, за да направим достъпа до пространства толкова сигурен, бърз и лесен, колкото отключването на вашия телефон", споделя Тина д'Агостин, главен изпълнителен директор на Alcatraz AI.

За последно технологичният стартъп набра капитал от малко над 6 млн. долара през април 2021 г., като водещ инвеститор тогава бе американският предприемач и инвеститор Реймънд Страта, който участва и в настоящия рунд.

Все още няма коментари
Нов коментар