(Не)пълна забрана на пушенето - рунд парламентарен

ГЕРБ обмислят забрана на цигарите в заведенията за хранене

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ще направим обществена дискусия и ще решим въпроса". Така обеща премиерът Бойко Борисов през февруари, когато група депутати от ГЕРБ внесоха предложение за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от първи юни тази година. Обществен дебат нямаше и на пръв поглед въпросът изглежда решен - поне така показа проучването на мнението на членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването, с които разговаряхме дни преди депутатите да обсъдят на първо четене промените. Гражданските протести от последните месеци почти не са разколебали позициите на мнозинството след 11 март, когато комисията гласува "за" смекчаване на забраната.

На всички депутати зададохме еднакви въпроси, като на непримиримите привърженици на отмяната предложихме да помислят върху варианта да се въведат часове (напр. от 11 до 14 на обяд), в които в заведенията за хранене пушенето да бъде строго забранено - такава е практиката в заведения в Чехия.

Изненадата дойде от председателя на здравната комисия Лъчезар Иванов, който за пръв път разкри, че в ГЕРБ са обсъждали вариант за въвеждане на цялостна забрана за пушене в заведения за хранене. Това е голям компромис с първоначалните мерки, според които заведения до 100 кв. м трябваше да избират сами дали да бъдат за пушачи или за непушачи, а заведенията над 100 кв. м - задължително да осигурят добре отделени една от друга зони.

Сериозният дебат в парламента предстои през следващата седмица. Като защитници на каузата за пълна забрана на пушенето, решихме да ви направим съпричастни на случващото се там и да проведем обещания граждански дебат тук, в сайта на Капитал, като представим подробно позициите на 20-те представители на Комисията по здравеопазването. Започваме с Лъчезар Иванов от ГЕРБ, председател на комисията по здравеопазване.

Каква е позицията ви за пълната забрана за пушене на обществени места?

Пълна забрана за тютюнопушенето в България няма да бъде ефективна и това ще бъде поредният закон, при който още с приемането залагаме той да не бъде спазван. Трябва да имаме доблестта да кажем открито, че обществото е разделено на пушачи и непушачи. Пушачите защитават своята кауза, непушачите – собствената. Моят категоричен отговор е, че твърдата забрана няма да действа. Затова искаме да направим работещ закон. Заведенията, които са определили, че в тях не се пуши, просто да не се пуши и да има санкции, ако някой бъде заловен да пуши. И обратното – считам, че ще бъде много разумно, ако между първо и второ четене се постави въпроса за това дали например в заведенията за хранене – ресторантите, да бъде забранено пушенето, а в питейните заведения, като дискотеки, барове и игрални домове да бъде разрешено, тъй като в обществото трябва да има баланс.

Ще внесете ли предложение в заведенията за хранене да не се пуши?

Законът трябва да бъде приет на първо четене, т.е. философията на закона да бъде одобрена от народното представителство. След това тече срок за предложения между първо и второ четене. Считам, че това е предложение, което заслужава да бъде обмислено.

Евентуалната неефективна пълна забрана ли е единственият ви аргумент против приемането й?

Имам и други доводи – един от тях е, че семейният, малкият, средният бизнес в момента се задъхва, тъй като е криза – световна, държавна. Ако в такъв момент наложим допълнителна санкция, това ще ги направи неконкурентноспособни. Освен това трябва да разработваме и доразвиваме България като туристическа дестинация. В страни като Австрия, Гърция и други туристически дестинации като Испания се пуши в заведенията. Така че в този момент считам, че тази мярка ще санкционира семейния, малкия и средния бизнес. Нещо, което ние не бихме желали. Искаме именно бизнесът да се развива.

Разполагате ли с конкретни изчисления за загубите, които би претърпял бизнесът при въвеждане на забраната за пушене?

В Гърция и в страните, които са около нас, се пуши. Ние като туристическа дестинация нали трябва да привличаме повече туристи, да не ги отблъскваме, за да ходят в Гърция. Ще фалират семейни фирми, малкият бизнес. Това малък аргумент ли е? Не може да се изчисли така лесно колко е ефектът. Затова, за да няма такива загуби, искаме да ги предотвратим. Обществото е разделено. Колко непушачи излязоха да протестират – един път 100 човека, един път 300 човека. Обществото никога няма да бъде единно по темата. Затова когато едни закони се правят в една държава, те трябва да се правят работещи. Законите се създават, за да могат да бъдат спазвани, а не да бъдат нарушавани.

Сегашният закон за пушенето на обществени места обаче също не се спазва...

Сегашният закон с рестрикциите действително също не се спазва. Това в единия ъгъл на заведението да се пуши, а в другия - не, не може да бъде мярка. Трябва да има твърда преграда, да няма контакт между пушачи и непушачи, ако искаме да няма пасивни пушачи. Всичко друго е отбиване на номера и заобикаляне на закона.

Според вас какъв процент от заведенията под 100 кв.м биха избрали да са само за непушачи?

Не мога да предположа, но съм убеден, че сладкарниците, които по принцип са по-малки по квадратура, ще бъдат за непушачи, защото основните посетители са обикновено деца, подрастващи и за да си запазят клиентите, ще бъдат за непушачи.

63 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petertakov avatar :-|
    Petak
    • - 9
    • + 61

    Всъщност, идеята да не се пуши в заведенията, в които се продава храна не е лоша. Аз самият съм непушач и основният ми проблем е, че няма къде да се храня навън сам или с двете си деца без всички да се усмърдим на цигари и да се надишаме с отрови.

    Абсурдно е държавата да не прилага някаква необходима мярка с оправданието, че хората няма да се съобразяват с нея.

    Хайде, започвайте да плюете, драги пушачи. Нали знаете, че смърдите и когато говорите на някого, той може да умре само от дъха ви.

    Нередност?
  • 2
    gg2 avatar :-|
    gg2
    • - 2
    • + 55

    Всеки сее това което му изнася. "В Гърция и в страните около нас се пуши.." А така ли е наистина г-н Дупедат?
    В Турция има пълна забрана. И защо трябва да се равняваме по страните около нас? По тази логика не ни трябва европейски съюз щото видите ли страните около нас примерно да кажем не са в него.. Аман от изкълчени извинения. Един истински закон който наистина ще защити безащитните непушачи обаче и него трябва да извратят негодниците.

    Нередност?
  • 3
    yovchev avatar :-|
    yovchev
    • - 3
    • + 44

    Напълно подкрепям закона за забрана на пушенето на обществени места.За мен няма по-видима индикация за това кой от депутатите е купен от производителите и търговците на цигари и кой не е,от това ще подкрепят или ще отхвърлят този закон.
    И бих искал да узная как депутатите от моя избирателен закон ще гласуват,та да реша на следващите парламентарни избори да гласувам ли за тях или не.
    Мисля си дали не е добре и от полза за демокрацията на сайта на Народното събрание да се намира информация за позицията на всеки депутата при гласуването на който и да е закон.

    Нередност?
  • 4
    todorfromvarna avatar :-(
    Todor from Varna
    • - 1
    • + 48

    Бях тези дни в Истанбул и се учидих как може тази пушеща нация да е толкова стрикна към забраната да се пуши. Нощните заведения бяха пълни и никой не пушеше по масите. Изключения правеха някои "руски" ресторанти.

    Нередност?
  • 5
    polliik avatar :-|
    polliik
    • - 4
    • + 43

    Ако в България се пуши след 1 юни управляващите губят моята подкрепа!Що за глупави аргументи привежда този човек!!!Около нас във всички страни се пушило...В най- голямата страна около нас- Турция,която в последните проучвания е най-посещаваната туристическа дестинация на Балканите не се пуши!Предпочитам да почивам в България.но явно ще трябва да си променя предпочитанията!

    Нередност?
  • 6
    vdotchev avatar :-|
    Valentin Dotchev
    • - 1
    • + 48

    Живея в Сингапур. Пушач съм. Забрана на пушенето тук беше постепенно налагана на различни обществени места през годините - в офисите, в такситата, в моловете (когато дойдох тук през 1992, в моловете се пушеше), на автобусните спирки... През 2006 Сингапур окончателно забрани пушенето във всички обществени помещения - всъщност тези, които още не бяха покрити от забраната по това време бяха само баровете и ресторантите. Правилото е следното - пушеното в закритите помещения е абсолютно забранено. Не повече от 20% от масите на открито могат да бъдат определени като място за пушачи. Мисля, че в САЩ са в сила подобни или дори по-стриктни мерки.

    Аз, както и много други считахме, че това ще нанесе големи щети на бизнеса на заведенията. А в Сингапур, туризма е не по-малко важен отколкото в България. Нищо подобно не стана - баровете и ресторантите са пълни както всякога. И като че ли никой не изпитва носталгия по миналото. Дори и на мен, не ми липсва пушенето в ресторант или бар, даже вече предпочитам в ресторантите да седна на маса за непушачи (повечето заведения заделиха по едно кътче на открито, където можеш да излезеш за цигара). Когато се върна в България, пушенето в ресторант или на закрито ми се струва неестествено.

    Нередност?
  • 7
    niki8000 avatar :-?
    niki8000
    • - 3
    • + 43

    Уважаеми управляващи:

    1. Въведете тоталната забрана експериментално за 1 година и вижте колко ще им спаднат оборотите на заведенията.Така печелите точки пред избирателите и оставате ангажимент за връщане на старото положение, ако действително от засегнатия бизнес се окажат прави. Това е нещо ново за България и никой не може да каже какъв ще бъде ефекта. Едните се оплакват, че пушачите нямало да идват в заведенията им, но от друга страна не знаят какъв е потенциалът на непушачите, които ще ги посетят. Другите дават примери със страните, които вече са въвели забраната, но никога няма гаранция, че това което се случва там, ще се случи и тук - въпрос на културни особености е.
    2. Основните фактори една страна да се превърне в туристическа дестинация са туристическите забележителности, обслужването и цените. Забраната за тютюнопушене няма да има негативен ефект. Малко извън темата - обирите по хотели, плажове и магистрали е нещо с което трябва да се заемете сериозно!
    3. Постоянно тръбите, че забраната нямало да се спазва, както не се спазвала и сега. Предлагам решение - удвоете глобите, подберете си хора от регистрираните в бюрата по труда, инструктирайте ги в местните поделения на РИОКОЗ, дайте им права да глобяват и им давайте 50% от глобите. Нека да видим....
    4. Не правете референдуми и "проучване на общественото мнение". Отворете Фейсбук и вижте, безплатно е. ДА, вярно, че баба ми няма профил там, и че не е представителна извадка, но там са хората които изкарват парите в България

    Нередност?
  • 8
    kalo1978 avatar :-|
    Kaloyan Valchanov
    • + 13

    До номер 7: ако бях на Б.Б. вече да съм те поканил в правителството...

    Нередност?
  • 9
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • - 4
    • + 29

    ПЪЛНА ЗАБРАНА НА ПУШЕНЕТО.
    Пушачите да свикват. Много по-комфортно за всички е ако заведението е чисто от дим. Особено важи за баровете и дискотеките.

    Нередност?
  • 10
    tougherty avatar :-|
    tougherty
    • + 24

    Ако управляващите толкова държат да се подиграват с избирателите си и отменят забраната, ще пожънат резултата от това на следващите избори. Крайно време е интересът на народа да мотивира действията на депутатите, а не собствените им интереси. Затова точно сме ги избрали, затова са "народни представители". А без съмнение интересът на народа е забрана на тютюнопушенето на закрито ВЪВ ВСИЧКИ ЗАВЕДЕНИЯ. Тютюневият дим е канцерогенна отрова, която не искаме да дишаме, още по-малко пък искаме да я дишат децата ни.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал