🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тест на руско антисателитно оръжие застраши Международната космическа станция

Взривяването на стария съветски спътник "Космос 1408" е генерирало облак от над 1500 орбитални "осколки", който ще създава опасност за космическите полети години наред

"Осколките" от теста на руското противоспътниково оръжие обикалят планетата със скорост около 8 км. в секунда и при удар лесно могат да пробият корпуса на всеки космически кораб, орбитален комплекс или сателит.
"Осколките" от теста на руското противоспътниково оръжие обикалят планетата със скорост около 8 км. в секунда и при удар лесно могат да пробият корпуса на всеки космически кораб, орбитален комплекс или сателит.
"Осколките" от теста на руското противоспътниково оръжие обикалят планетата със скорост около 8 км. в секунда и при удар лесно могат да пробият корпуса на всеки космически кораб, орбитален комплекс или сателит.
"Осколките" от теста на руското противоспътниково оръжие обикалят планетата със скорост около 8 км. в секунда и при удар лесно могат да пробият корпуса на всеки космически кораб, орбитален комплекс или сателит.

Въоръжените сили на Руската федерация са извършили вчера успешно изстрелване на своя антисателитна ракета, при което са унищожили стар съветски спътник. По този начин те умишлено са създали огромен облак орбитални фрагменти, които се движат с огромна скорост около Земята и ще застрашават космическите полети години, ако не и десетилетия наред.

Според командването на космическите сили на САЩ по време на експерименталния пуск е взривен изведеният от употреба сателит "Космос 1408", изпратен в орбита през 1982 г. След като целта е поразена, експлозията е създала облак от над 1500 големи фрагмента, които могат да бъдат проследени, и потенциално хиляди други по-малки. "Осколките" обикалят планетата със скорост около 8 км в секунда и при удар лесно могат да пробият корпуса на всеки космически кораб, орбитален комплекс или сателит.

"Евакуация" на астронавти?

Поради тази причина седемчленният екипаж на Международната космическа станция (МКС) е вдигнат по тревога вчера сутрина. На астронавтите и космонавтите е наредено да облекат своите скафандри и да се скрият в пилотираните капсули Crew Dragon и "Союз", за да могат да се евакуират, в случай че някоя от новосъздадените осколки удари орбиталния комплекс. "Фрагментите създават сериозен риск за екипажа на Международната космическа станция и другите пилотирани космически дейности в момента, а също така и за сателитите на много държави", коментираха по този повод от командването на космическите сили на САЩ в специално изявление по темата. Освен астронавтите на МСК, в момента в околоземна орбита се намират и трима китайски "тайконавти", които са на борда на новопостроената китайска космическа станция.

"Възмутен съм от това неразумно действие", коментира днес администраторът на NASA Бил Нелсън. "Немислимо е, че Русия, която има дълга и богата история в областта на пилотираните космически полети, застрашава не само американските астронавти и международните им партньори на МКС, но и своите собствени космонавти", допълва той. В момента на борда на орбиталната станция се намират двама космически специалисти на Русия - Пьотр Дубров и Антон Шкаплеров. "Всички нации имат отговорност да не създават съзнателно космически отпадъци чрез антисателитни ракети и да осигуряват сигурно и устойчиво космическо пространство", обобщава Бил Нелсън.

Екипажът на МКС е получил заповед да се изтегли на борда на своите пилотирани капсули около 9 часа българско време в понеделник сутринта, след като американското космическо командване е анализирало траекториите на облака от осколки, създаден след руския експериментален пуск. Астронавтите и космонавтите са останали на борда на Crew Dragon и "Союз" около два часа. Въпреки че космическата станция преминава в близост до орбиталните отпадъци на всеки 90 мин., изчисленията на NASA сочат, че само две от тези сближавания са били достатъчно опасни, така че да налагат евакуация в пилотираните капсули. От контролния център на МКС също така са наредили на екипажа да затворят всички люкове към радиално разположените модули, включително европейския сегмент Columbus и японския Kibo, в случай че някой от тях бъде ударен и се разхерметизира. Шлюзовете по орбиталната ос обаче са оставени отворени, включително тези между американския и руския сектор.

Извънредната ситуация на борда на МКС възниква само три дни след идването на новия четиричленен екипаж на NASA и ESA в състав Раджа Чари, Том Машбърн, Кайла Барон и Матиас Маурер. "Това е доста лудо начало на мисията", коментираха по този повод от контролния център на щатската космическа агенция. "Приятели, всичко е нормално при нас! Продължаваме да работим, следвайки графика си", коментира руският космонавт Антон Шкаплеров, който в момента е командир на космическата станция. За разлика от него обаче официалното руско правителство до момента не е направило официален коментар по повод ракетния тест и създадената заплаха за МКС.

Какви ще са дългосрочните последици

Според ген. Джеймс Дикинсън, ръководител на американското космическо командване, тепърва ще се наложи да бъдат извършени множество маневри на космическата станция и на сателити в ниска орбита, за да бъдат избегнати сблъсъци с новите космически отпадъци. Орбиталните осколки потенциално създават заплаха и за новоизграждащите се "мегарояци" от хиляди интернет-сателити в ниска орбита като Starlink на SpaceX, OneWeb и Project Kuiper на Джеф Безос.

Унищоженият съветски спътник "Космос 1408" е бил разположен на височина около 480 км над Земята, което е в плоскост, доста близка до орбитата на МКС (намираща се на височина от 420 км.). Китайската космическа станция вероятно е малко по-малко застрашена, тъй като се намира по-ниско - на около 385 км над Земята. Кинетичната енергия при унищожаването на стария съветски сателит обаче най-вероятно е изпратила отломките на по-висока и по-ниска височина от първоначалната му орбита, така че заплахата за орбиталните комплекси е съвсем реална. "Облакът от осколки ще се разсейва през следващите дни, така че ще създава продължителен, макар и не твърде интензивен риск през следващите няколко години", коментира Джонатан МакДауъл, астрофизик и уважаван специалист по проследяване на космическите дейности в орбита, през изданието Spaceflight Now.

"Космическите отпадъци с дълъг живот, генерирани в резултат на този безотговорен и опасен тест, ще създават заплаха за сателитите и други космически обекти, които са жизненоважни за нашата национална сигурност, икономика и наука в продължение на десетилетия", коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен."Говорихме с висши руски официални лица много пъти и ги предупредихме колко безотговорен и опасен би бил подобен тест", допълва и говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. И продължава: "Това няма да бъде толерирано. Подобни действия поставят в голяма опасност не само нашите интереси, но в някои случаи и колективните интереси на международната общност." Прайс обаче не уточнява какви точно биха могли да бъдат мерките на американското правителство срещу Русия заради теста на антисателитната система.

На практика това не е първият руски експеримент в сферата на противосателитните ракети. От 2014 г. досега Москва е изпробвала повече от 10 пъти своята космическа зенитна система "Нудол". Това обаче е първият път, когато противоспътниковата ракета поразява своята цел успешно.

В интерес на истината Русия не е единствената държава, която извършва подобни експерименти. Китай демонстрира успешно свое противосателитно оръжие още през 2007 г., създавайки облак от над 3400 космически осколки. Половината от тях се очаква да останат в орбита поне 20 години. Индия също извършва аналогичен тест през 2019 г., унищожавайки свой малък космически спътник.

Въпреки че в момента са изключително вокални и критични по темата, САЩ също са изпробвали антисателитни ракети, и то два пъти - през 1985 и през 2008 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    1. US истерията и пълна, защото бе демонстрирано, че ракетопланът Х 37 на Boeing, който се ползва в разни хиперсекретни мисии от 2010 г. насам, е уязвим;
    2. Осколките от Целина-Д са пръснати на орбита 40-60 км над МКС;
    3. Русия е едва четвъртата космическа сила, която унищожава свой спътник с противоспътникова ракета. Китай през 2007, САЩ през 2008 и Индия през 2019. Не се е чуло Блинкен да се е притеснявал тогава;
    4. Предстои в Конгреса на САЩ да се разглежда поредното увеличение на разходите за "отбрана". Руската "космическа агресия" е перфектен повод за това.

    Кога Капитал ще бъде задължен да пише над подобни текстове, че медията е чуждестранен агент и отразява интересите на финансиращата го страна?

    Нередност?
Нов коментар