SpaceX за първи път изстреля в орбита екипаж от астронавти аматьори

Четиримата участници в мисията Inspiration4 ще прекарат минимум три дни около Земята на борда на космическия кораб Crew Dragon

Частната космическа компания SpaceX за първи път изведе в околоземна орбита екипаж, съставен изцяло от непрофесионални "астронавти". В 3 ч. тази нощ българско време пилотираната капсула Crew Dragon "Resilience", използвана преди няколко месеца от NASA за транспортиране на екипаж до Международната космическа станция (МКС), успешно бе изстреляна с ракета носител за многократна употреба Falcon 9 от космическия център "Кенеди" във Флорида. Мисията е безпрецедентна и е огромна стъпка наред както за космическия туризъм, така и за отварянето на околоземното пространство за частния бизнес по принцип.

Инициативата, наречена Inspiration4, се финансира от милиардера Джаред Айзъкман. Той е основател на платформата за електронни разплащания Shift4 Payments Inc, а също така е и сертифициран пилот на изтребители. Освен него на борда на орбиталния апарат се качиха още трима души - Хейли Арсено, която е медицински асистент в детската онкологична болница St. Jude, Сиан Проктър - бивш кандидат за астронавт, подбрана след участие в риалити формат с бизнес насоченост, и Кристофър Семброски - инженер в Lockheed Martin, който получава своя "космически билет" благодарение на лотария. За разлика от участниците в суборбиталните полети на Virgin Galactic на Ричард Брансън и Blue Origin на Джеф Безос екипажът на Inspiration4 не са просто пасивни пасажери. Те са преминали неколкомесечно базово обучение за астронавти и оцеляване в космоса, както и за управление на Crew Dragon, в случай че нещата излязат извън контрол и системите за автоматично управление и навигация откажат.

Целта на мисията също така е да бъде не просто туристически полет в космоса, но и да популяризира мащабна кампания по набиране на 200 млн. долара за детската онкологична болница St. Jude, както и да осъществи серия експерименти как престоят в орбита и микрогравитацията се отразяват на човешкия организъм. Данните ще бъдат анализирани от института за космическо здравеопазване TRISH към медицинския колеж "Бейлър". Освен че поема разходите за всички участници в Inspiration4, Джаред Айзъкман също дарява още 100 млн. долара за болницата St. Jude. До момента организираната от него кампнания е набрала около 30 млн. долара.

За разлика от предишните полети на Crew Dragon по поръчка на NASA този път космическата капсула няма да се скачва с Международната космическа станция. Затова шлюзът на апарата Resilience е демонтиран и на негово място е поставен специален прозрачен купол от подсилен плексиглас. Благодарение на него четиримата пасажери ще съзерцават извънземното пространство в 360-градусова перспектива - както никой друг астронавт не е имал възможност да направи до момента. Планирано е също така Crew Dragon да бъде издигнат на около 570 км. височина над Земята, което е много по-висока орбита от тази на МКС. Всъщност човешки същества не са се отдалечавали толкова от нашата планета от 2009 г., когато NASA изпраща екипажа на една от вече пенсионираните космически совалки да ремонтира орбиталния телескоп "Хъбъл". Единствените други астронавти, които са пътували по-далече в "дълбокия" космос, са участниците в лунната програма "Аполо".

Мисията Inspiration4 може да се похвали с още няколко рекорда - освен че е първият изцяло "частен" екипаж в орбита, за първи път при нея за пилотиран полет се използва ракета носител, която е изстрелвана и приземявана два пъти. Също така времето за междуполетното обслужване на капсулата Crew Dragon "Resilience" е рекордно кратко - по-малко от 5 месеца, което е 40% по-кратко от предишното най-добро постижение.

Предвидено е полетът на Inspiration4 около Земята да продължи три дни. На теория обаче космическият апарат на SpaceX може да остане автономно в орбита и седмица в случай на непредвидени обстоятелства. Това би могло да се наложи например, ако атмосферните условия във всички потенциални зони за приземяване (или по-точно за "приводняване") край бреговете на Флорида са твърде екстремни.

Все още няма коментари
Нов коментар