🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пентагонът купува 375 изтребителя F-35 от Lockheed Martin за 30 млрд. долара

Очаква се доставките да бъдат изпълнени през следващите три години

Lockheed Martin се договори с Министерството на отбраната на САЩ за нова поръчка на F-35
Lockheed Martin се договори с Министерството на отбраната на САЩ за нова поръчка на F-35
Lockheed Martin се договори с Министерството на отбраната на САЩ за нова поръчка на F-35    ©  Reuters
Lockheed Martin се договори с Министерството на отбраната на САЩ за нова поръчка на F-35    ©  Reuters
Темата накратко
  • Броят на изтребителите или цената все още може да бъдат променени.
  • Цените на самолета падат значително в последните години.
  • Финландия също избра F-35 и ще купи 64 машини.

Министерството на отбраната на САЩ и Lockheed Martin постигнаха договорка за купуването на 375 изтребителя F-35, като те трябва да бъдат доставени в рамките на следващите три години, пише Reuters. Очакваната цена е около 30 млрд. долара, но тъй като разбирателството между министерството и военната компания все още не е крайно, тя може да се промени.

"Имаме удоволствието да съобщим, че министерството и Lockheed Martin постигнаха споразумение, което за момента е на база ръкостискане, за следващата покупка на партида F-35 на базата на 375 самолета", каза Уилям ЛаПланте, главният отговорник за сделките с оръжия на Пентагона. Процесът по завършване на сделката може да отнеме месеци, като според експерти и за двете страни е по-изгодно тя да бъде приключена възможно най-скоро.

Сделката идва в момент, в който се очаква цените на военните самолети и като цяло авиоиндустрията да се покачат заради нарастващата инфлация и цени на материалите, които са нужни за производството. Тя беше обявена по време на авиошоуто във Фарнбъро, което до преди пандемията беше едно от най-големите в бранша.

Цените на F-35 рязко намаляха през последните години, като причината за това е продължителният период от време, в който самолетът се произвежда. Първият самолет от тази версия струваше 221 млн. долара, като той беше представен през 2007 г. Оттогава производствените количества и експертизата в Lockheed значително се увеличиха, което помогна цената на стелт изтребителя от пето поколение да падне до 79 млн. долара за брой.

Говорител на Пентагона каза, че окончателният брой самолети в това споразумение може да се промени въз основа на всякакви "корекции, направени от Конгреса на САЩ в бюджета за фискална 2023 г. и всякакви поръчки, поискани от международни партньори". Lockheed от своя страна каза в съобщение до медиите, че "на фона на продължаващите въздействия на ковид-19 и намалените количества F-35, предприятието F-35 успя да постигне цена на самолет, по-ниска от рекордните инфлационни тенденции".

Предишната тригодишна "блокова покупка" на Пентагона, договорена през 2019 г., беше за 478 изтребителя F-35, което позволи на Lockheed да закупи по-големи количества компоненти. Това от своя страна спомогна за намаляването на разходите с около 8%, което доведе до цена 34 млрд. долара на сделката.

Популярността на F-35 не спада

Финландия също избра изтребителите F-35 да заменят остаряващите бойни самолети F/A-18. Европейската страна планира поръчването на 64 самолета с оръжейни системи, като според експерти крайната стойност на сделката ще достигне 9.4 млрд. долара. Оценката беше потвърдена от финландското правителство в средата на юли. Изграждането на хангари и друго оборудване ще добави още 777 млн., а 824 млн. ще бъдат запазени за окончателния оптимизиран пакет оръжия и за контрол на бъдещи изменения в договора, добави говорител на правителството.

Производителите на военни самолети се борят за сделката от края на 2015 г., когато финландското Министерство на отбраната започна да търси нови самолети, които да заменят старите изтребители Hornet, купени през 1992 г. от McDonnell Douglas, сега част от Boeing. "Когато сравняваме военните характеристики, F-35 отговаря най-добре на нашите нужди", каза министърът на отбраната Анти Кайконен на пресконференция. Lockheed Martin се пребори за сделката с шведската компания Saab, американския конкурент Boeing, френската Dassault и британската BAE Systems.

Финландия е 14-ата държава, която избира F-35. Самолетът ще започне поетапно да влиза на въоръжение от 2027 г., обяви командирът на ВВС Паси Йокинен, цитиран от Reuters. Изборът на този изтребител укрепва отбранителното сътрудничество на скандинавската страна с нейните съюзници, най-вече Съединените щати и Норвегия, смята изследователят Чарли Салониус-Пастернак от Финландския институт по международни отношения.

"Финландия и Норвегия вече тренират заедно на север, така че ще бъде политическо решение да се определи каква разузнавателна информация се споделя и кога", каза той пред Reuters, визирайки потенциала на самолетите да споделят данни в реално време.