🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Индия забранява на производителите на военни дронове да използват китайски компоненти

САЩ въведоха подобна мярка през 2019 г., забранявайки на Пентагона да купува или използва дронове и части за тях, произведени в Китай

Reuters    ©  Reuters

През последните месеци Индия е забранила на местни производители на военни дронове да използват китайски компоненти поради опасения по линия на сигурността, се разбира от интервюта на агенция Reuters с четирима представители на отбранителния и промишления сектор в страната и документация по въпроса.

Според протоколи, прегледани от агенцията, по време на две срещи, проведени през февруари и март, за обсъждане на търгове за безпилотни апарати представители на индийското министерство на отбраната са казали на потенциалните участници, че оборудване или компоненти от "държави, имащи сухопътна граница с Индия, няма да бъдат приети от съображения за сигурност". В единия от документите се казва, че такива подсистеми имат "пропуски в сигурността", които представляват заплаха за критични военни данни, и се призовава доставчиците да разкрият произхода на използваните от тях компоненти. Високопоставен служител от индийския отбранителен сектор е заявил пред Reuters, че споменаването на съседни страни е евфемизъм за Китай, след което е добавил, че индийската индустрия е станала зависима от съседа си въпреки опасенията на тема кибератаки.

Китайското търговско министерство, което в края на миналия месец въведе контрол над износа на някои дронове и свързаното с тях оборудване, не е отговорило на запитванията на Reuters относно въведените от Индия мерки.

Индия разчита на чуждестранни производители както за доставка на части, така и за цели системи, тъй като не разполага с необходимите познания за производство на определени видове безпилотни летателни апарати. Според директора на държавната компания Aeronautical Development Establishment (ADE) финансираната от правителството програма за производството на местна безпилотна система за полети средна височина, наречена Tapas, се забавя поне с половин десетилетие. Освен по Tapas ADE работи също така по безпилотна платформа от типа стелт, както и по дрон за полети голяма надморска височина. Създаването на първите реални прототипи и по двата проекта вероятно ще отнеме години.

Повишаване на цените

Индия е заделила 1.6 трилиона рупии (19.77 млрд. долара) за военна модернизация в периода 2023-2024 г. От тази сума 75% са запазени за националната индустрия, но забраната за използване на китайски части със сигурност ще повиши разходите за производство на военни безпилотни самолети на местно ниво, като принуждава производителите да се снабдяват с компоненти от другаде, твърдят правителствени и промишлени експерти.

Според Самир Джоши, основател на базирания в Бенгалуру доставчик на безпилотни апарати за индийската армия NewSpace Research and Technologies, 70% от компонентите по веригата за доставки са произведени в Китай. Преминаването към некитайски части води до драстично повишаване на разходите, допълва той, уточнявайки, че някои производители все още внасят материали от Китай, но ги "ребрандират и поддържат разходите в тази рамка".