🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американската армия все повече се нуждае от Силициевата долина

Най-новите технологии дават значително предимство, а Китай отдавна работи с местните компании в тази посока

Има нарастващ натиск да се използват иноваторите в Силициевата долина, за да може САЩ да наваксат в използването от Китай на напреднали технологии в армията
Има нарастващ натиск да се използват иноваторите в Силициевата долина, за да може САЩ да наваксат в използването от Китай на напреднали технологии в армията
Има нарастващ натиск да се използват иноваторите в Силициевата долина, за да може САЩ да наваксат в използването от Китай на напреднали технологии в армията    ©  Reuters
Има нарастващ натиск да се използват иноваторите в Силициевата долина, за да може САЩ да наваксат в използването от Китай на напреднали технологии в армията    ©  Reuters
Темата накратко
  • Процесът до момента даваше предимство на традиционните производители като Boeing и Lockheed Martin.
  • Войната в Украйна и успехът на Китай при внедряването на модерните технологии карат Вашингтон да търси нови възможности.
  • Изкуственият интелект ще доведе до промени в същността на войната.

Американската армия има интерес към все повече от технологичните компании в Силициевата долина. Това е сериозна промяна от традиционния подход на министерството на отбраната, който ангажираше петте обичайни производителя на оръжия, най-големите от които са Boeing и Lockheed Martin.

Причината за промяната в източниците на въоръжение е нарастващата нужда от модерни, базирани на технология оръжия. Освен това се наблюдава и промяна на цялостния подход спрямо оръжията. До момента САЩ разчитаха на тежко въоръжение от типа на танкове, самолети и кораби, като в момента се търсят все повече модерни алтернативи като изкуствения интелект (AI).

Нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин, както и войната в Украйна, която показа, че интегрирането на търговски технологии в армията може да бъде изключително успешно, правят Силициевата долина все по-заета с проекти за военните. Инвеститорите наливат милиарди долари в стартиращи компании в областта на отбраната и оръжейните технологии. Рисковият капитал в сектора се е удвоил от около 16 млрд. долара през 2019 г. до 33 млрд. през 2022 г., показват данните на PitchBook.

Въпреки това пречката пред това министерството на отбраната да преразпредели част от огромния си бюджет от 886 млрд. долара от петте действащи главни изпълнителя към хилядите предприемачи, произвеждащи авангардни системи, е реална, пише в обширен материал Financial Times. Технологичните предприемачи и инвеститори дори обвиниха военните лидери, че се занимават с "театър на иновациите" - изказване на думи за предимствата на революционните технологии, като същевременно възпират изгодни договори.

"За първи път армията на САЩ зависи от комерсиалните технологии, за да спечели война, но те не са организирани да се справят с комерсиалните технологии", казва пред изданието Стив Бланк, технологичен ветеран. "Китай работи като Силициевата долина", добавя той във връзка със скоростта на иновациите и гъвкавостта на технологичния сектор. "В добър ден министерството на отбраната работи като Детройт", градът в Средния Запад, който така и не се възстанови от упадъка на производството на автомобили. "Това не е честна битка", добавя той.

Малка група стартиращи фирми пожънаха ограничен успех. Шест от тях - ShieldAI, Hawkeye 360, Anduril, Rebellion Defense, Palantir Technologies и Epirus - са оценени на над 1 млрд. долара. Само няколко аерокосмически или космически компании, които предоставят отбранително оборудване, са привлекли огромни инвестиции, като SpaceX на Илън Мъск, чиято оценка се доближава до 150 млрд. долара.

"Това, което се случи в Украйна, промени играта. Използват се повече комерсиални технологии, отколкото по време на всеки друг конфликт."

Майк Браун, рисков капиталист в Shield Capital.

Anduril спечели огромната обществена поръчка на стойност около 1 млрд. долара за технология, която може да открива и да сваля дронове. Въпреки това, големи държавни поръчки от мащаба, необходим за производството на сложни системи, остават рядкост. Причината за това е бюрократичната рамка за планиране, програмиране, бюджет и закупуване на изпълнение, известна като PPBE. Тя се използва за разпределяне на ресурси в армията, като е създадена през 60-те години на миналия век. Целта й е да сложи край на конфликтите на интереси, но тежката бюрокрация я правят изключително бавна и трудна за навигация. Конкуренцията намалява, когато пазарът на отбрана се консолидира. Както Palantir, така и SpaceX започнаха съдебни дела срещу Пентагона за правото да се конкурират за бизнес.

Рамката е проектирана за придобиване на физически активи като части за самолети и танкове. Това е и един от проблемите, който критиците изтъкват като признак, че тя е неподходяща за вида софтуер, който е настроен да революционизира бъдещата война. По принцип сключването на сериозен договор отнема около две години. За много компании това е срок, който ги тласка към така наречената Долина на смъртта, в която желаните прототипи се губят, защото компаниите зад тях спират работа, докато очакват да спечелят поръчки.

Промяната се задава

Войната в Украйна показа на Вашингтон, че внедряването на технология с двойна употреба може да бъде изключително ефективно. "Това, което се случи в Украйна, промени играта. Използват се повече комерсиални технологии, отколкото по време на всеки друг конфликт", казва Майк Браун, рисков капиталист в Shield Capital. "Това завъртя колелата на американската армия, която казва: "Трябва да приемем много повече от това", добавя той пред Financial Times.

Освен това има нарастващ натиск да се използват иноваторите в Силициевата долина и нейните инвеститори. Целта е САЩ да наваксат изоставането от Китай в използването на напреднали технологии в армията. Тестването на Пекин на противокорабни балистични ракети и хиперзвукови ракети с голям обсег, които вероятно могат да избегнат отбранителните системи на САЩ, подчертава колко критична е иновацията като средство за възпиране.

Най-голямата промяна ще бъде бързото развитие на AI, който вече се смята за най-значимото изобретение за бъдещето на войната, откакто САЩ разработиха атомната бомба през 40-те години на миналия век. Съществуващата военна "верига за убийства" - стенограма за процеса, чрез който войниците идентифицират, проследяват и убиват цели - ще бъде остаряла заради AI. Убийствата потенциално биха могли да се извършват при хиперзвукови скорости без човешко участие, отбелязват експерти.

Няколко стартъпа в сферата на отбраната, които използват силата на изкуствения интелект, вече промениха начина, по който американските военни събират и използват разузнавателна информация. Почти половината от приходите на Palantir от 1.9 млрд. долара миналата година идват от договори с правителството на САЩ. В това число попадат и постъпленията от предоставяне на AI софтуер, който използва технология за наблюдение и анализ на данни за проследяване и проследяване на заподозрени терористи, например. През април Palantir демонстрира как неговият AI може да се използва за бърз анализ на ситуация на бойното поле, генериране на потенциални начини на действие и представяне на оперативен план за "неутрализиране" на заплахата.

Базираната в Сан Франциско PrimerAI, която събира хиляди източници на "отворена разузнавателна информация" и използва обработка на естествен език, за да я анализира, достави разузнавателна информация на САЩ малко преди Русия да нахлуе в Украйна. Това беше мощна част от американското разузнаване за намеренията на Владимир Путин.

AI променя и военния хардуер. През декември 2022 г. ShieldAI пилотира първия безпилотен изтребител F-16 на летище северно от Лос Анджелис. Това беше пробив за ВВС на САЩ, които сключиха договор със ShieldAI за разработване на сложни безпилотни летателни апарати.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар