🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Военната тайна на фонд мениджърите

Те тайно добавят към ESG портфейлите си от отбранителни акции, а тенденцията се наблюдава от началото на руската инвазия в Украйна

Войните в Украйна и Израел променят облика на типичното ESG портфолио
Войните в Украйна и Израел променят облика на типичното ESG портфолио
Войните в Украйна и Израел променят облика на типичното ESG портфолио    ©  Reuters
Войните в Украйна и Израел променят облика на типичното ESG портфолио    ©  Reuters
Темата накратко
  • Увеличеното геополитическо напрежение кара все повече мениджъри да смесват ESG с военни активи.
  • Над 1200 ESG фонда притежават акции на компании в отбранителния бранш.
  • Нарастването на военните бюджети ускори тенденцията, но принципните въпроси остават.

Производителите на оръжия и свързаните с тях компании от отбранителната индустрия отдавна са забранени за повечето фондове, които следват ESG стратегия и инвестират в такива активи. Данни на Morningstar обаче показват, че войната в Украйна е променила тази тенденция, като все повече мениджъри на активи комбинират военни и ESG акции, съобщава Bloomberg.

В края на третото тримесечие на тази година 1238 фонда, които твърдят, че "насърчават" екологични, социални и цели за добро управление, държат акции в класификационния код на индустрията Aerospace & Defense, показват данните на Morningstar. Това е приблизително 25% повече, отколкото през март миналата година, веднага след като Русия нахлу в Украйна. Голяма част от тези средства се преобразуват в ESG през периода, допълват от компанията.

Според експерти руското нахлуване в Украйна и други предполагаеми геополитически заплахи представят сектора в значително по-добра светлина през последните няколко месеца. "Преди инвазията в Украйна имаше доста силна съпротива срещу включването на имена на отбрана в ESG", каза Джонатан Сакрайда, анализатор на капиталовите изследвания в CFRA Research, пред The Globe and Mail.

Въпреки това въпросът продължава да разделя ESG инвеститорите. В същия момент обаче войната между Израел и "Хамас" подчертава важността на въпроса. Идентифицирането дали инвестициите се използват за отбрана или агресия е "много труден за извършване дю дилиджънс", заявява пред Bloomberg Сонали Сиривардена, глобален ръководител на ESG в адвокатската кантора Simmons & Simmons. В крайна сметка "въпросът е как да гарантирате, че тези инвестиции се използват за отбранителна цел, вместо косвено да допринасят за нападателни действия", добавя тя.

Предишни конфликти като войната в Афганистан са били по-трудни за преценяване на това коя от двете страни в бойните действия е права, смята Сакрайда. Войната в Украйна и усещането за нарастващи заплахи за демократичните нации от все по-милитаристични авторитарни режими дори са били по-честа дискусионна тема в света на ESG.

Йенс Мунк Холст, изпълнителен директор на датския пенсионен фонд AkademikerPension, заяви пред Bloomberg, че неговата червена линия започва от производителите на противоречиви оръжия като касетъчните боеприпаси и ядрените оръжия. Ако става въпрос за инвестиция в компании, които произвеждат конвенционални оръжия обаче, то фондът е отворен за инвестиране в тях, стига те да демонстрират добро управление и добра възвръщаемост, допълва той.

AkademikerPension е акционер в шведската SAAB AB, която произвежда изтребителя Gripen, и в Kongsberg Gruppen, която наскоро продаде брегова ракетна система на Полша, за да й помогне да укрепи отбраната си срещу Русия. "Отбранителната индустрия живее добре без нашите инвестиции", смята Холст. "Не смятаме, че е достоверно, че бихме могли да повлияем върху продуктите, които продават, и особено когато става въпрос за ядрени оръжия", допълва той. Въпреки че най-големият клас ESG фондове в света сега притежават повече отбранителни активи, отколкото през март 2022 г., картината е различна в други части на индустрията. В най-малката - и най-строга - класификация на ЕС за ESG (известна като член 9) фондовете се отдръпват от отбранителните активи. А сред фондовете, които претендират, че "насърчават" ESG (член 8), отбранителните акции все още са само 0.44% от общите активи, които Morningstar оценява на около 5 трлн. долара.

Фондовете, класифицирани като такива по член 8, "могат да притежават всякакви ценни книжа от всеки сектор", казва Хортенс Бьой, глобален директор на отдела за изследване на устойчивостта в Morningstar. Дори и за по-строгата класификация по член 9 ESG европейските разпоредби оставят "твърде много възможности за тълкуване", каза тя.

Фондовете, които разширяват присъствието си в отбранителния сектор, отбелязват значителни печалби. Портфейлът с европейски акции в отбранителния сектор на Goldman Sachs Group е нараснал с около 13% от първата седмица на октомври и с близо 90% от края на февруари 2022 г.

Парите говорят

Цялостното нарастване на военните бюджети е убедителен аргумент за инвеститорите от всякакъв вид. Глобалните военни разходи са нараснали за осма поредна година през 2022 г. до най-високото ниво за всички времена - 2.24 трлн. долара, разкрива доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

САЩ, Китай и Русия харчат най-много, но много развити страни увеличават разходите. В тази категория попада Германия, която обеща да похарчи повече от 113 млрд. долара за подсилване на отбранителните си възможности. Друга държава, която спада към тази категория, е Япония, която е в петгодишен процес на увеличаване на разходите си за военни цели до 2% от брутния вътрешен продукт. По този начин островната държава ще достигне нива на отбранителните разходи, които не са виждани от Втората световна война насам.

Глобалните военни разходи са нараснали за осма поредна година през 2022 г. до най-високото ниво за всички времена - 2.24 трлн. долара, разкрива доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

От инвестиционна гледна точка много големи, публично търгувани компании като Lockheed Martin, General Dynamics и Northrop Grumman би трябвало да усетят позитивно влияние върху пазарната си капитализация. "Може би сме свидетели на нов вид надпревара във въоръжаването с по-високи разходи в световен мащаб и нови напрежения и на този фон тези акции със сигурност биха могли да се представят по-добре", заяви пред The Globe and Mail Кен Хърбърт, старши аерокосмически и отбранителен анализатор в RBC Capital Markets в Сан Франциско.

Отбранителната индустрия лобира упорито в Европа, за да убеди Европейския съюз да обмисли включването на оръжия в официалния списък на блока с определени устойчиви дейности. ЕС едва довърши своята зелена таксономия и забави работата по социална глава, отчасти поради интензивните противоречия около темата.

В писмо, изпратено до Европейската комисия през юни, чешки евродепутат, представляващ дясноцентристката Европейска народна партия, заяви, че ЕС "неволно" отслабва отбранителните компании, "като не ги включва в сферата на устойчивото финансиране".

В отговор, изпратен три месеца по-късно, комисарят на ЕС за финансовите услуги и пазари Мейрид Макгинес, изглежда, предложи известна подкрепа за позицията на индустрията. Изпълнителната власт на ЕС "признава необходимостта да се осигури достъп до финансиране и инвестиции, включително от частния сектор, за всички стратегически сектори", каза Макгинес през септември. Отбраната е "съществен принос за устойчивостта и сигурността" на ЕС и следователно "за мира и социалната устойчивост", добавя тя.

Но в рамките на многото институции на ЕС има значително разногласие. Европейската инвестиционна банка заяви, че няма да се поддаде на натиска да инвестира в отбранителната индустрия. А ключова консултативна група към ЕК - Платформата за устойчиво финансиране, препоръча да не се включват отбранителни активи в социалната таксономия на блока.