🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България е лидер в ЕС по дял на жените в IT сектора и през 2020 г.

Броят на специалистите нараства с 2 хил. души в кризата, показва Евростат

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Броят на специалистите в българския сектор на информационните и комуникационните технологии нараства в кризисната 2020 г. с 2.1 хиляди души, показват данните на Евростат. Така общо заетите в тази сфера се увеличават до 103.3 хиляди, като те са 3.2% от всички работещи в страната (при средно 4.3% в ЕС).

България остава лидер в ЕС по отношение на дела на жените в ИКТ сектора - с 28.2% през 2020 г., следвана от Гърция (с 26.5% ) и Румъния (с 26.2%). За справка, средното в ЕС ниво е 18.5%. И в трите държави обаче този дял намалява спрямо съотношението десет години по-рано. С най-ниско участие на жените в сектора са Чехия с 10.3%, Малта с 11% и Унгария с 12.3%.

В дефиницията на ИКТ Евростат включва браншовете за производство на компютърна техника, електронни компоненти, комуникационна техника и друга електроника, телекомуникации, ремонт на компютри, обработка на данни и хостинг услуги, програмни продукти, дейности в областта на ИТ.

Слаб ръст в България

Увеличението на наетите в тези сектори не е изненада предвид рязката нужда от дигитализация в икономиката при въвеждането на ограниченията в пандемията. Но не е особено силно. Между 2015 и 2018 г. например числеността на персонала в сектора расте с темпове от между 4.1% и 7.2%, през 2019 намалява, а през 2020 г. се увеличава с едва 2.1%. За сравнение, в ЕС числеността на персонала нараства със 7.5% в пандемията, а в държави като Германия, Ирландия, Хърватия, Латвия и Кипър темпът на увеличение е двуцифрен.

Общо в ЕС персонала в ИКТ сектора се увеличава с 585 хил. души до над 8.4 млн. спрямо 2019 г., показва статистиката на Евростат. Почти една четвърт от всички специалисти в съюза са в Германия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • + 7

    Бих искал след 5-10 години да измерваме и процента на роми в родния IT сектор. Предвид демографията ни и трудностите да привличаме кадри от чужбина, трябва дългосрочна стратегия към рязко и качествено повишаване на образованието на този етнос. Работя от 20 години в индустрията и едва миналата година видях читаво CV на ром.

    Нередност?
  • 2
    stoyan_hristov avatar :-|
    Stoyan Hristov

    До коментар [#] от "":

    Много отдавна ми хрумна тази идея. Има голямо търсене от една страна а от друга демографията и хората с които раполагаме са такива. Просто трябва да се нагласим. Разбира се обаче това мина през голмяа метаморфоза на този етнос. Виждал съм такива примери, някои от тях са родени/израстнали на вън и само си идват от време на време в БГ. Други са тук от самото раждане, но никои от тях не са израстнали в гетото. Става въпрос за съзнателен избор на поне 2 поколения в които хората са имали деца колкото могат да възпитат и образоват. Самите деца положили доста старание в образованието и разбира се накрая това са хора, които са съвсем читави и можеш спокойно да работиш с тях.

    Нередност?
  • 3
    dimitar.s. avatar :-|
    Димитър

    Моите уважения към авторката на статията, но не си е направила труда да провери фактите отвъд патриотичното "ние сме първи". Ако някой се интересува от обективната истина на числата, може да я види тук: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File :V2_Distribution_of_persons_employed_as_ICT_specialists_by_sex,_education_attainment_level_and_age,_2011_and_2020_(%25).png
    Отлично се вижда, че посоченото за Гърция и Румъния "И в трите държави обаче този дял намалява спрямо съотношението десет години по-рано. " просто не е вярно и от трите, само в България делът намалява ...

    Нередност?
Нов коментар