🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заплатите в държавния сектор растат с два пъти по-голям темп от тези в частния

Пропастта между средното заплащане в тях се повишава

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Средната брутна заплата в страната продължава да расте и в края на март 2021 г. месечната сума достига 1500 лв., или с 14% над нивото отпреди година. Това се равнява на 1164 лв. след приспадането на данъци и осигуровки.

През първото тримесечие като цяло средната заплата нараства до 1462 лв. или с 11% над нивото от година по-рано. Повишението в бюджетния сектор отново е по-значително от това в частния - съответно със 17% (до 1569 лв.) и с 9% (до 1426 лв.) на годишна база. Въпреки ускорението на възнагражденията в частния сектор през март, разликата между двата сектора расте в резултат на по-бързите увеличения на възнагражденията в администрацията. За справка - преди година разликата между тях беше 28 лв., а сега е 143 лв.

Най-висока остава в секторите ИКТ и финанси, а увеличението на годишна база е най-голямо в здравеопазването - 27%, следвано от държавното управление с 18%. В регионално отношение ръст е видим навсякъде и само две области остават с брутни заплати под 1000 лв. на месец през първото тримесечие - Благоевград и Видин.

Заплатите намаляват в пострадалите от кризата сектори

Секторът на информационните и комуникационните технологии остава лидер по отношение на номиналния размер на заплатите в страната, и то със значителна преднина. През първото тримесечие средните брутни възнаграждения в сектора достигат 3613 лв., или с 12% над нивото отпреди година, а далеч на второ място остава финансовият сектор с 2188 лв. и ръст от 3% на годишна база.

В два сектора средните заплати намаляват през първото тримесечие - развлекателния (със 7% до 1007 лв. месечно) и туристическия (с 3% на 717 лв.). И двата сектора обаче отчитат ръст на възнагражденията през март както на годишна, така и на месечна база. В имотния сектор средните заплати също са се движили под миналогодишните си нива през януари и февруари, но през март нарастват с двуцифрен темп до 1453 лв. месечно.

С най-значително повишение на годишна база се отличават браншове от бюджетния сектор. Така например в здравеопазването, след като възнагражденията на персонала бяха повишени в отговор на натоварването и риска по време на пандемията, средните заплати растат с 27% до 1686 лв. Успоредно с това фискът отдели 10% повече средства за заплати в бюджетната сфера през 2021 г., като МВР получи 15%, а някои ведомства получиха до 30% повишение. При последните става дума за администрации "на първа линия" в борбата с пандемията, сред които Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, дирекциите "Управление на морските плажове" и "Туристическа политика" към туристическото ведомство, басейновите дирекции, регионалните инспекции по околна среда и води и други. Така в сектор "Държавно управление" средните заплати са нараснали с 18% на годишна база до 1771 лв. през първото тримесечие на 2021 г.

В регионално отношение всички области в страната отчитат повишение на средните възнаграждения. С най-голямо годишно увеличение се отличават Плевен, Силистра и Пазарджик - 17%. Най-слабо пък е повишението в Разград - с 5.8% до 1185 лв. през периода януари - март.

Само 2 области отчитат средни заплати под 1000 лв. през първото тримесечие на 2021 г., докато година по-рано тази бройка беше 10. Лидер по номинална нетна сума на месечните възнаграждения е столицата с близо 2000 лв., следвана от София-област с 1410 лв. и Варна с 1313 лв.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kou52698359 avatar :-|
    kou52698359
    • + 6

    Положението е ...болен здрав носи

    Нередност?
  • 2
    gosko22 avatar :-?
    gosko22
    • + 7

    Някой да ми обясни как заплатата на Учител е 1200 лв Бруто а заплатата на секретарките в министерствата е 1500лв + бонус 500лв на три месеца.

    Кои са наистина бюджетните професии, които заслужават добро заплащане. Чиновниците във мин на Земеделието и пионките на Доган или Учителите и Лекарите, които не могат да се скрият от Ковид и да работят от вкъщи.

    Нередност?
  • 3
    VGV avatar :-|
    VGV
    • + 2

    Нетно разликата е и по-голяма от колкото изглежда, т.к. държавните служители не плащат осигуровки от заплатата си. При равни брутни заплати държавните служители получават повече "чисто" от колкото в частния сектор.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Пионките и калинките на Доган, естествено. Той разпределя порциите.

    Когато българското общество масово станем активни граждани и мнението ни се чува, тогава тези, които са в интерес на обществото, ще взимат повече.

    Нередност?
  • 5
    oww16261172541065551 avatar :-|
    Зоуи Ива

    Чудно,
    Да бачкат частниците за държавните да си седят на топличко и щракат с пръсти.
    Уж този Василев идва от частния сектор...как може средната заплата да е по висока в държавния сектор от тази в която реално се създава стойност и продукти.

    Дано поне има по големи съкращения в държавния сектор ... а и не е нормално те да имат по 35-40 дни отпуск , всички други по 20. Ми че там се работи по 10 месеца а се вземат заплати за 13 ???

    Нередност?
Нов коментар