🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо е приемливо да не сте перфектни на работа

Отпор срещу тиранията на високите очаквания

Все по-нарастващият акцент върху благосъстоянието на служителите е друга причина перфекционизмът да не е на почит.
Все по-нарастващият акцент върху благосъстоянието на служителите е друга причина перфекционизмът да не е на почит.
Все по-нарастващият акцент върху благосъстоянието на служителите е друга причина перфекционизмът да не е на почит.    ©  Reuters
Все по-нарастващият акцент върху благосъстоянието на служителите е друга причина перфекционизмът да не е на почит.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това е най-изтърканият въпрос при интервю в света: Коя е най-голямата ви слабост? И Риши Сунак, който от кандидат се превърна в министър-председател на Великобритания, даде най-изтъркания отговор в света - перфекционизъм - когато беше запитан в онлайн дискусия през август.

Никой интервюиран няма да даде на този въпрос недвусмислено негативен отговор ("глупост", да речем, или "телесна миризма"). Подобно на всички, които са го използвали преди него, Риши Сунак е искал с отговора си да покаже, че неговите недостатъци са добродетели, особено в сравнение с хаотичния стил на правителството на Борис Джонсън.

Но този класически отговор вече е по-рискован, отколкото е бил някога. В случая на Риши Сунак това е така, защото работата на на министър-председателя до голяма степен е разрешаването на проблеми и вземането на решения с бързи темпове; дори неговите поддръжници се притесняват, че неговият заседателен стил би бил проблем. По-общо казано, перфекционизмът все повече се разминава с начините, по които продуктите се произвеждат, подхожда се към служителите и се организира работната сила.

Нов подход

Да започнем с производството на продукти. Много дигитални модели възприемат концепцията за минимално жизнеспособния продукт, при която компаниите доставят прототипи, които могат да бъдат усъвършенствани или дори изоставени въз основа на обратна връзка от ранните потребители. Същността на подхода за минималния жизнеспособен продукт е антиперфекционизмът: не отлагайте, не хабете време да се притеснявате за най-малките детайли, предайте своя продукт в ръцете на потребителите и вижте как ще се представи. Притеснението относно размера на шрифта и функциите, които е добре да имате, е загуба на време; пазарът ще усъвършенства нещата вместо вас, като даде своите оценки накуп и безпристрастно.

Перфекционизмът все повече се разминава с начините, по които продуктите се произвеждат, подхожда се към служителите и се организира работната сила.

Все по-нарастващият акцент върху благосъстоянието на служителите е друга причина перфекционизмът да не е на почит. Тази тенденция е във възход: проучване, публикувано през 2017 г., установи, че тя непрекъснато се е увеличавала сред американските, британските и канадските студенти в периода между 1989 и 2016 г. (преди да обвините Instagram, една голяма причина за това са нарастващите очаквания на родителите). Тиранията на прекалено високите очаквания не е полезна за вас: в голям литературен обзор през 2016 г. се стигна до заключението, че перфекционизмът е свързан с редица психични разстройства - от депресия и бърнаут до стрес и самонараняване.

Има значение какъв тип перфекционист е някой. Психолозите различават "ориентирана към себе си" версия, при която хората оказват натиск върху себе си, за да се справят безупречно; "ориентирана към другите" версия, при която хората държат колегите им да отговарят на най-високите стандарти; и "социално предписана" версия, при която служителите смятат, че ще се справят само ако отговорят на невъзможните очаквания на хората около тях. Хората в последната група, изглежда, са особено податливи на стрес. Скорошно италианско проучване откри, че докато притежаването на високи стандарти за собствената си продуктивност не е предсказващ фактор за бърнаут, страхът да правите грешки е.

Не е необходимо да харесвате своите колеги, за да са ефективни

Перфекционистите също така могат да навредят на сплотеността на екипа. В проучване, извършено през 2020 г., Емили Клешевски и Катлийн Отто от Philipps-University of Marburg са запитали хората да оценят потенциални колеги на базата на описания на техните нива и категории перфекционизъм. Перфекционистите са били смятани за по-малко социално умели и по-малко симпатични от тези, които не са перфекционисти. Не е необходимо да харесвате своите колеги, за да бъдат ефективни: в същото проучване перфекционистите са били оценени като по-компетентни, отколкото тези, които не са перфекционисти. Но тъй като все повече професии са организирани около работата в малки екипи, би помогнало, ако не се ненавиждате.

До този момент вътрешният ви критик може би се е вбесил. Дребнавите мениджъри са изключително досадни, но те далеч не са толкова лоши, колкото хората, които нямат никакви стандарти. Взискателните шефове могат да бъдат разликата между добрите и отличните продукти - "това е достатъчно" не е било мантрата, която помогна за успеха на Стив Джобс. Някои професии активно изискват перфекционизъм - например редактори и регулатори на медикаменти. И откога взискателността е риск за здравето?

За щастие обезкуражаването на перфекционизма не означава да се пожертват високите стандарти. В публикация, издадена през 2021 г., трима академици от University of Ottawa откриха, че хората, които се стремят към отличие, се справят по-добре на тестове за креативното мислене, отколкото хората, които се стремят към съвършенство. Мениджърите могат изрично да определят какво се счита за висококачествена работа. Крайните срокове могат да предотвратят безкрайното отлагане. Призивът на Риши Сунак да не позволяваме на съвършеното да бъде враг на доброто прозвуча, докато той стоеше пред плакат, на който беше изписана неправилно думата "кампания". Това отиде твърде далеч.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар