Заплатите през тази година: леко охлаждане

Прогнозите са, че пазарът на труда ще се поуспокои, а това ще доведе и до по-бавен ръст на възнагражденията - средно с около 6-12%

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • След като за 2022 г. България се оказа с най-голям ръст на заплатите в ЕС - над 16%, очакванията сега са за малко по-скромни проценти.
  • Недостигът на кадри и свиващата се работна сила остават ключов фактор, движещ цената на труда.
  • Експертите по човешки ресурси предвиждат и свиване на търсенето на служители в някои сектори като строителството и текстилната промишленост.

"През миналата година възнагражденията в 32% от компаниите са били повишени на два пъти - тенденция, която виждаме толкова категорично за пръв път в последните години", казва Мария Стоева от компанията за подбор на персонал "ManpowerGroup България". Тя се позовава на направено наскоро регулярно проучване на пазара на труда, в което са се включили 209 дружества с общо 65 хил. наети в тях.

Среден ръст на разходите за труд от почти 16.1% на годишна база през последните две тримесечия на миналата година засече и официалната статистика. Този резултат на практика изведе България на първо място по увеличение на заплатите в целия ЕС. За сравнение - средният ръст на разходите за възнаграждения в съюза за същите две тримесечия са едноцифрени, като в края на 2022 г. е 5.8%, по данни на Евростат.

В частния сектор в България ръстът, измерен от НСИ, е дори по-голям - 17.7%. Този впечатляващ скок си има логични обяснения - миналата година беше силна за много сектори от икономиката, съответно и търсенето на хора. Това в съчетание с високата инфлация и желанието на работодателите да запазят ценните си кадри води и до по-висока цена на труда. Реално близки високи стойности от над 10% се отчитат в почти всички страни от Централна и Източна Европа.

Прогнозите на специалистите по подбор на персонал обаче са, че през 2023 г. пазарът на труда ще се поуспокои, а това ще доведе и до по-бавен ръст на заплатите - средно с около 6-12%, в зависимост от сектора, позицията и населеното място.

И пак - няма хора

През миналата година пазарът на труда се е възстановил на нивата си от преди пандемията, показаха данните на националната статистика. Така безработицата спада до 4.3% и вече доближава рекордно ниското ниво от 2019 г., а заетите нарастват до почти 3.2 милиона души, или 73.6% от населението в трудоспособна възраст. Толкова висок коефициент на икономическа активност не е постиган в последните поне две десетилетия. Тази картина до голяма степен отразява и бързото възстановяване на икономиката след корона кризата.

В същото време тенденцията на застаряване и намаляване на населението продължава и това неминуемо се отразява и на пазара на труда - делът на младежите намалява за сметка на работещите в пред- и в пенсионна възраст. Тя продължава всяка година с малко да се покачва, но въпреки това започващите първа работа са по-малко от пенсиониращите се. Намалява и броят на хората, които могат и искат да работят. Спрямо 2019 г., когато процентово безработицата и заетостта са на сходни нива, работната сила през 2022 г. се свива с 85 хил. души, което е приблизително колкото населението на областен град, като Плевен например. Намалява и числеността на хората извън работната сила - с около 68 хил. души за последните 3 години, т.е. вътрешните резерви за включване на нови хора към пазара на труда също са се свили. Всичко това обяснява и защо напоследък на работодателите им е все по-трудно да намират служители, а възнагражденията растат с рекордни темпове.

На този фон очакванията на експертите по човешки ресурси са за леко охлаждане през тази година. "Страната ни все така е притегателна инвестиционна дестинация за бизнеси в сферата на информационните технологии и обслужването на клиенти, производство, хотелиерство, но инвеститорите също са по-внимателни, отколкото през последните години, най-вече заради политическата ситуация", обяснява Мария Стоева. Очакванията на Manpower са тази година да има ръст в търсенията на квалифицирана работна сила в изброените сектори, като неквалифицираният персонал също ще остане много търсен. "Недостигът на човешки капитал се наблюдава във всички сектори, но също така ясно виждаме и тенденция в нагласите на работодателите за насочени действия в посока задържане и развитие на хора и управление на работодателска марка", допълва Стоева.

"Очаквам по-спокоен пазар на труда през 2023 г., с лек ръст на безработицата до 5, максимум 6%, влизане на много чужденци от трети страни, вълна от връщане на българите от чужбина, бум на тийм билдинги и връщане към офисите, нови инвестиции, но нищо в порядъка на милиард евро и нагоре, успокояване на инфлацията", казва Георги К. Първанов, HR експерт и управител на Cteam. По негови наблюдения от края на ноември 2022 г. има лек спад на търсенето на хора за IT&Bpo сектора. "През 2023 г. ще намалее търсенето на кадри в производствата, свързани с резервни части за автомобили, недвижими имоти и строителство. Текстилният бранш ще започне да търси други, по-евтини откъм разход за работна ръка дестинации", допълва Първанов. Според него огромно търсене ще продължи да има в другите сфери на индустрията, медицина, туризъм, бързооборотни стоки, селско стопанство, услуги, технически позиции.

А заплатите?

Очакванията на икономистите са тази година икономиката да забави темпа си, инфлацията също да се успокои. В комбинация с по-спокоен пазар на труда логично това ще доведе и до забавяне на темпа на нарастване на заплатите.

"Близо половината от включилите се компании (в изследването на Manpower - бел. ред.) са посочили, че планират увеличение на месечните възнаграждения на наетите при тях, най-често с между 6 и 12% за първото полугодие на 2023 г. Виждаме, че към настоящия момент тези очаквания се случват и на практика, водени не толкова от привличането на нови хора, колкото от нуждата от задържане на съществуващи екипи", твърди Стоева и допълва: "Никога преди не сме наблюдавали толкова масово хора да отказват предложения за нова работа при друг работодател заради контрапредложения от настоящия си такъв - практика, която е нож с две остриета и за компаниите, и за самите хора, замислили се за кариерна промяна, и следва да се управлява с особено внимание."

Първанов казва, че очаква ръст на заплатите през 2023 г. от 9-10% при 16.5% през 2022 г. според НСИ. "Смятам че ще продължават да се развиват допълнителните форми на мотивация, като ще се засилят дългосрочните такива - stock options, profit sharing, пенсионни схеми. Все повече ще се засилва концепцията за индивидуален избор на допълнителни придобивки", допълва HR експертът.

И ако се чудите какво се случва с хоум офиса - усилията на много компании в момента са насочени към това да върнат хората на работното им място. Но Мария Стоева казва, че добрата интеграция и баланс между работа и личен живот вече е задължителна за повечето работещи, особено за по-младите хора, за които е водеща още на етап избор на работодател.

Все още няма коментари
Нов коментар