🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Средната заплата расте рекордно - в края на 2022 г. доближава 1900 лв.

Ръстът от 16.6% е близък до инфлацията. Брутните заплати в София вече са близо 2600 лв., а в IT сектора - 4400 лв.

Покачващите се разходи за живот и недостигът на кадри засилиха натиска за повишаване на заплатите през миналата година
Покачващите се разходи за живот и недостигът на кадри засилиха натиска за повишаване на заплатите през миналата година
Покачващите се разходи за живот и недостигът на кадри засилиха натиска за повишаване на заплатите през миналата година    ©  Цветелина Белутова
Покачващите се разходи за живот и недостигът на кадри засилиха натиска за повишаване на заплатите през миналата година    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Ръстът на средната брутна заплата се ускорява до 16.6% и тя достига 1879 лв. през последното тримесечие на 2022 г.
  • Най-високи остават заплатите в ИКТ, енергетика и финанси, а най-ниски - в ресторантьорство, хотелиерство и други услуги.
  • Бързо покачващите се разходи за живот и недостигът на кадри оказват натиск за повишаване на възнагражденията.

Ръстът на заплатите допълнително се е ускорил през последното тримесечие на 2022 г. - средното брутно възнаграждение в страната се е увеличило с 16.6% спрямо година по-рано и вече достига 1879 лв., показват данните на националната статистика. Ръстът е най-високият от 2008 г. насам и се случва на фона на бързо покачващите се потребителски цени и стегнатия пазар на труда, заради който голяма част от работодателите изпитват недостиг на работна ръка. Така ръстът на заплатите почти догонва инфлацията, която през месеците октомври - декември беше около 17-18% на годишна база.

Както през по-голямата част на миналата година, по-бързо се повишат заплатите в частния сектор - със 17.7% на годишна база, докато в публичния ръстът е 13.5%. Въпреки това средно заплатата на държавните служители остава по-висока и вече надхвърля 2000 лв., докато за работещите в частни компании е 1833 лв.

Догонване

В малък брой икономически сфери ръстът на възнагражденията изпреварва този на цените. Данните показват, че с над 20% са се увеличили възнагражденията на работещите в селско, горско и рибно стопанство, в енергетиката, както и в "други дейности" (включват различни видове услуги като ремонти, фризьорски услуги и др.). Почти навсякъде заплатите се повишават с двуцифрени темпове. Изключение са здравеопазването и социалните грижи, където възнагражденията растат с под 4%.

Сравнително бързото покачване на доходите в България не е изключение, като те растяха с двуцифрени темпове дори през годината преди пандемията, когато нямаше висока инфлация. Дори и по време на ковид кризата регистрираха леко покачване. Ниската безработица и общото покачване на разходите за живот през 2022 г. обаче засилиха натиска за покачване на разходите за труд. През последните месеци голяма част от фирмите във всички сектори заявяват, че недостигът на персонал е едно от основните затруднения пред тяхната дейност, показват бизнес анкетите на НСИ. За това допринасят и структурни проблеми като застаряване на населението и високи нива на емиграция, заради които според прогнозите работната сила предстои още да се свива. През 2023 г. обаче се очаква ръстът на заплатите да се забави до под 10%, като вероятно ще изостава спрямо инфлацията, според прогноза на Allianz Trade.

След като цените на енергийните ресурси започнаха да слизат от достигнатите през миналата година върхове, разходите за труд се очертават като един от определящите фактори за развитието на инфлацията тази година.

Къде растат най-бързо

Най-високи, при това с голяма преднина, остават заплатите в сектор информационни и комуникационни технологии, като средно вече надхвърлят 4400 лв. След тях се нарежда сектор енергетика, където средното възнаграждението възлиза на около две трети от това в ИКТ. А най-ниски са в хотелиерство и ресторантьорство, ВиК услуги и управление на отпадъци, строителство и други. Това обаче са и секторите с най-висок дял на сивата икономика.

Към края на годината наетите лица достигат 2.26 млн. души и намаляват на годишна база с 5.6 хил., или 0.2%, показват данните на НСИ. Най-рязък спад има в строителството, енергетиката и преработващата промишленост, между - 1 и 3%. Междувременно повече хора се насочват към дейностите, свързани с недвижими имоти, както и към ИТ сферата, където наетите се увеличават с по над 5%.

Данните показват задълбочаващи се регионални неравенства. През последното тримесечие средната заплата в София надхвърля 2570 лв. и нараства по-бързо от общия темп. Във всички останали райони средните възнаграждения остават под средните за страната. Единствено тези във Враца се доближават до това ниво, след като отчитат най-висок ръст от останалите области - над 19%. Под 10% от обаче е повишението в Добрич и Търговище, които са в дъното по този показател.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kore4ibe avatar :-|
    NoFBody
    • - 17
    • + 2

    Споко! Еврото ще хапне увеличенията..

    Нередност?
  • 2
    baj_ganyo avatar :-?
    Бай Ганьо
    • - 3
    • + 10

    До коментар [#1] от "Moetoime":

    Моето име е Финансовонеграмотен

    Нередност?
Нов коментар