Средната заплата расте с най-висок темп от 2009 г. насам: почти 15%

Движеща сила са ниската безработица и липсата на кадри. Средното възнаграждение достига 1743 лв. през третото тримесечие

Средната заплата в частния сектор е по-ниска, отколкото в държавния, но расте по-бързо
Средната заплата в частния сектор е по-ниска, отколкото в държавния, но расте по-бързо
Средната заплата в частния сектор е по-ниска, отколкото в държавния, но расте по-бързо    ©  Юлия Лазарова
Средната заплата в частния сектор е по-ниска, отколкото в държавния, но расте по-бързо    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Средната брутна заплата в страната расте с 14.7% на годишна база и достига 1743 лв. през третото тримесечие на годината.
  • Най-висока е в София - през септември стойността й надхвърля 2390 лв.
  • Средното възнаграждение в частния сектор се е увеличило с 15.4% спрямо юли - септември миналата година и отново расте по-бързо, отколкото в обществения сектор.

Средната брутна заплата в страната расте с 14.7% на годишна база и регистрира най-голямото си увеличение от 2009 г. През третото тримесечие средното нетно възнаграждение достига 1743 лв., показват предварителни данни на НСИ. Заплатите нарастват с бързи темпове на фона на ниските нива на безработица и липсата на кадри. Повишението обаче не успява да догони ръста на цените, а освен това има големи разлики както между отделните сектори, така и между регионите в страната.

Средната заплата в частния сектор се е увеличила с 15.4% спрямо юли - септември миналата година и отново расте по-бързо, отколкото тази в обществения. Средното възнаграждение на държавните служители обаче е 1806 лв. и е с около 80 лв. повече от това на работещите в частни компании, показват данните.

Двуцифрените темпове на ръст на заплатата не са необичайни през последните години. С по над 10% растяха възнагражденията миналата година, както и точно преди пандемията, а дори в кризисната 2020 г. не останаха в застой. За последно обаче по-голям годишен ръст на средната заплата е отчетен в началото на 2009 г., когато е 15%.

Все повече работодатели изпитват недостиг на персонал и са принудени да повишават заплатите. Голяма част от компаниите от всички сектори посочват, че им липсва работна сила и това е един от основните проблеми пред дейността им, показват бизнес анкетите на НСИ през последните месеци. Междувременно през последната година безработицата се движи под 5% и е на едно от най-ниските си нива от години. Според икономисти за ръста на заплатите допринасят и структурни фактори като застаряването на населението, което е проблем за цяла Европа, но в още по-голяма степен за България.

Най-високите заплати остават в ИT сектора и в столицата

Спрямо предходното тримесечие може да се каже, че заплатите почти са в застой. В сравнение с април - юни ръстът е едва 0.8%. Това обаче се дължи на сезонни фактори и през последните нормални години промяната в този период обикновено дори е отрицателна.

На годишна база май-много са нараснали възнагражденията в секторите "селско, горско и рибно стопанство" - със 17.8%, а също с по над 17% нагоре са тези в държавното управление и търговията. Най-малък (под 8%) е ръстът на заплатите на здравните и социалните работници.

Най-висока обаче остава средната заплата в сферата на информационните и комуникационните технологии, където е около 4190 лв. Тя е с голяма преднина пред останалите, като изпреварва с над 60% следващите сектори с най-високи възнаграждения - енергетика и финанси.

Към края на септември наетите лица достигат 2.28 млн. души и са приблизително колкото по същото време на миналата година. Намаляват работещите в търговията, преработващата промишленост и строителството, докато повече хора се насочват към ИТ и административни дейности.

Непропорционално висока за страната остава заплатата в София-град, като надхвърля 2390 лв., а веднага след нея се нарежда София-област с едва две трети от средното възнаграждение в столицата. Изненадващо най-много обаче растат средните заплати в Северозападна България - с по над 17% във Враца и Видин. Най-малка промяна пък има в областите Смолян, Разград и Ямбол.

Все още няма коментари
Нов коментар