🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компаниите в България ще наемат по-малко служители тази година

Най-горещо се очертава да остане търсенето на IT специалисти, показва проучване на Българската конфедерация по заетостта

Най-силен се очаква да остане гладът за кадри в IT сектора, показва проучването.
Най-силен се очаква да остане гладът за кадри в IT сектора, показва проучването.
Най-силен се очаква да остане гладът за кадри в IT сектора, показва проучването.    ©  Цветелина Белутова
Най-силен се очаква да остане гладът за кадри в IT сектора, показва проучването.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Нагласите на фирмите се изместват към задържане на настоящия капацитет на работната сила и в по-малка степен към съкращения
  • Най-силно ще остане търсенето на кадри в София и в IT сектора
  • Лек спад се очертава единствено в добивната промишленост

Бизнесът ще продължи да наема нови служители и през тази година, но с по-бавни темпове. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта сред 1099 фирми. През предстоящите месеци до септември 27% от компаниите възнамеряват да разширяват работната сила, което е с 19% по-малко спрямо година по-рано. Плановете за наемане на служители са най-скромните от 2021 г., когато започва да се провежда изследването, и говорят за постепенно охлаждане на пазара на труда.

Нагласите на фирмите се изместват към задържане на настоящия капацитет на работната сила и в по-малка степен към съкращения. Най-съществената част от анкетираните (36%) смятат да останат със сегашния си брой служители, но немалко вероятно ще се разделят с някои от работниците си. Така нетният индикатор на заетостта (разликата между планиращите да наемат и да съкращават) значително пада спрямо година по-рано - с цели 32 пр. пункта, макар все пак да остава положителен.

Нагласите на компаниите са в синхрон с очакванията за забавяне на икономическата активност в страната и в цяла Европа тази година. Повечето институции прогнозират между ръст от 1-2% на българския БВП през 2023 г. след постигнат приблизително двойно по-висок темп през миналата.

В този дух са и очакванията за заплатите. След като пораснаха с рекордните над 16% през 2022 г., възнагражденията вероятно ще забавят темпото на фона на по-резервираните нагласи за търсенето на служители и бизнес активността, смятат експерти.

В София гладът за кадри остава силен

В контраст с общата тенденция е София, където балансът за заетостта не само е в пъти по-висок от средния (72%), но и леко нараства, което означава, че гладът за кадри в региона ще остане силен и през следващите месеци. Амбициозните планове за наемане на служители не са изненада предвид високата концентрация на икономическа активност в столицата. Около 8-9% е показателят в Пловдив, Варна и Бургас. Най-скромни са перспективите за пазара на труда в Русе, където коефициентът е едва 3%.

Разбивката по сектори пък показва, че гладът за кадри ще остане най-силен в сферата на информационните технологии, далеч повече, отколкото в останалите сектори. Сравнително високи са нагласите за наемане и в производството, хотелиерство и ресторантьорство и търговията. Лек спад се очертава единствено в добивната промишленост.

"Пазарът на труда в България отдавна е подчинен на дисбаланса между търсенето и предлагането на кадри", казва председателят на БКЗ Надя Василева. От години чуждестранните инвестиции постоянно намаляват, включително поради недостига на кадри с необходимите умения, посочват от организацията. Според тях е необходима дигитализация на трудовите процеси, преквалифициране на кадрите според нуждите на работодателите, както и привличане на пасивните групи от населението и целево "внасяне" на работна ръка от чужбина.

В последната си макроикономическа прогноза на БНБ икономистите предвиждат пазара на труда да остане стегнат с безработица около 4% тази и следващата година, като показателят дори се очаква да върви минимално надолу. През последната година недостигът на работна ръка е едно от водещите затруднения, които фирмите от всички сектори срещат пред дейността си. Освен възходящият икономически цикъл за това допринасят и структурни проблеми като застаряването и постоянно топящото се население.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    И кой ще им работи на бузинесмените.
    Изкуствения интелект?

    Мои познати търсят хора под дръво и камък, ама... трудно им е.

    Нередност?
Нов коментар