Даниела Митева е новият директор на Агенцията по вписванията

Серия от нарушения в агенцията е установила проверката на инспектората към правосъдното министерство

Даниела Митева, снимка от 2009 г.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Заради множеството нарушения, открити при проверката в Агенцията по вписванията(АВ), досегашната й изпълнителна директорка Габриела Козарева е освободена от поста, а на нейно място е назначена Даниела Митева. Това обяви в сряда правосъдният министър проф. Янаки Стоилов. На въпрос на журналист той уточни, че уволнението не е заради призива на здравния министър за отстраняване на Козарева заради незаконния отказ да бъдат вписани в Търговския регистър новите бордове на Правителствена и Александровска болница, а заради констатациите от проверката на Инспектората към министерството.

Даниела Митева вече е била директор на АВ за малко повече от половин година до есента на 2009 г., като преди това беше по-продължително време зам.-директор на агенция. Тя оглавява агенцията, след като правосъдният министър в тройната коалиция Миглена Тачева през октомври 2008 г. уволнява предишния директор и слага неговата заместничка Митева на директорския пост. През октомври 2009 г. следващата правосъдна министърка Маргарита Попова от първия кабинет на ГЕРБ уволнява Митева официално заради принципни различия във вижданията за организацията на работа. Но в публичното пространство изтекоха различни сведения за нецелесъобразно разходвани средства по обществени поръчки, които данни били дадени на прокуратурата.

На въпрос за тези факти от биографията на Митева днес министър Стоилов посъветва да се проверят резултатите от тази проверка, без директно да казва, че няма образувани дела. В случая е била сезирана прокуратурата, без да се извърши вътрешна проверка, без одит, поясни той.

Сегашната проверка в Агенцията по вписванията, станала повод за уволнението на Казарева, е разпоредена на Инспектората към Министерството на правосъдието още с встъпването на екипа, обяви ресорният зам.-министър Иван Демерджиев. Открити са няколко групи притеснителни нарушения.

  • Рязко е нараснал броят на необработените годишни финансови отчети за последните четири години, посочи още в началото министър Стоилов. В началото на 2017 г. те са били 350 000, сега достигат почти 1 000 000, каза Стоилов.
  • В Агенцията от дълго време има 35 незапълнени вакантни места, при положение че натоварването на персонала е високо и хората работят извънредно, защото дейността на агенцията е забавена, в някои отношения - с години. Нещо повече - особено обезпокоително, че част от незаетите места са много ръководни длъжности - зам. изпълнителен директор, главен секретар, главен юрисконсулт. Козарева е водела "доста непоследователна кадрова политика", при която едни хора са уволнявани системно, включително със задна дата след като са били възстановени с решение на съда, а други са били толерирани като са неправомерно заемали длъжности по съвместителство. Такъв е случаят със служителката, която изпълнява длъжността главен секретар - назначена в продължение на две години до заемането на длъжността с конкурс, без да отговаря на законовите условия, като през това време заплатата й скочила повече от три пъти - от 1200 лв. на около 4200 лв., с различни техники, които вървят по ръба на закона и дори го нарушават.
  • Срещу България е образувана наказателна процедура от ЕК заради 4-годишно бездействие във връзка с ангажимента за свързване на българския Търговски регистър с международната информационната система на бизнес регистрите. Демерджиев обяви, че се опитали само за един ден да наваксат три пропуснати стъпки през последните 3 години и се надяват това да е достатъчно за прекратяване на наказателната процедура.
  • Като много обезпокоително Демерджиев окачестви факта, че АВ няма назначен собствен служител, който да се занимава с мрежовата и информационна сигурност. Тази дейност е възложена с граждански договор на двама души, определени от "Информационно обслужване", получаващи възнаграждение от по 5000 лева месечно, а заедно с това - неограничен и безконтролен достъп до регистрите. Това е меко казано смущаващо", каза зам.-министърът.
  • Козарева се е самоопределила за ръководител на два европроекта, по които е получила 26 000 лв. При тази схема контролът върху изпълнението на проектите е трябвало да бъде осъществяван от главния секретар на АВ, който й е подчинен. Контролът върху за изпълнението на които е трябвало да бъде контролирана от подчинения си главен секретар. По тях тя е получила 26 000 лв.

В Агенцията по вписванията продължава проверката за отказа да се впишат ръководствата на болниците, когато има резултат, той ще бъде оповестен, заяви Демерджиев. Той сподели, че работата на длъжностните лица по регистрацията била с много ниско качество, констатирани били множество еднотипни откази.

Козарева бе назначена със скандал през 2018 г.

Габриела Козарева беше назначена за изпълнителен директор на Агенцията по вписванията в средата на август 2018 г. по номинация на "Атака" и еднолично на Волен Сидеров, след като предишната директорка Зорница Даскалова (също номинация на "Атака") подаде оставка заради огромния скандал със срива на Търговския регистър. Назначението й идва след малко повече от година в политиката. Преди това Козарева беше за кратко зам.-министър на спорта от квотата на "Атака" (от май 2017 г. до февруари 2018 г., а след това икономическият министър Емил Караниколов (също предложен от Волен Сидеров) я назначи за директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия.

На въпрос за нейното назначение на отговорния пост директор на АВ, тогавашния премиер Бойко Борисов обясни, че не познава Козарева, тя му е предложена от "Обединени патриоти" и конкретно от Волен Сидеров. "Когато имаш коалиционно правителство, има отговорности разписани и по назначаването на длъжностни лица. Това ми беше подадено, аз не мога сам да ги назначавам, не е и редно", каза още Борисов.

Още тогава се коментираше, че Козарева, също както и Даскалова преди нея, а министър Караниколов, са всъщност номинации на Делян Пеевски, лансирани от "Атака".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hhw54617578 avatar :-@
    hhw54617578
    • + 1

    БСП извадиха този парцал, разчитайки на късата памет или незнанието на българина. Тази проста селска пу..а беше вече в Агенция по вписванията. Сътвори чутовни безобразия и кражби. Дадена на Прокуратурата ...Покрита и пазена за мръсните кражби на БСП. Отстранена за купища кражби и нередности от Агенция по вписванията в 2009г.

    Нередност?
Нов коментар