🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Елена Фичерова осъди Сотир Цацаров за незаконно уволнение

Решението на съда е окончателно, а бившата шефка на кабинета на Бойко Рашков настоява Цацаров да го обяви публично, след като публично обяви и нейното уволнение

Елена Фичерова    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Бившата шефка на кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков Елена Фичерова окончателно осъди председателя на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров за незаконното си уволнение от комисията през април 2020 г. Парадоксалното в случая е, че в средата на май КПКОНПИ публикува специално прессъобщение, което по същество представляваше компромат срещу Фичерова, изграден върху дисциплинарното й уволнение. В него се твърдеше, че тя била уличена в конфликт на интереси, но и други нарушения, и била уволнена дисциплинарно, без да се уточнява, че още по това време уволнението й е обявено за незаконно на първа инстанция, а само, че има дело.

Сега, след окончателното съдебно решение на тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС), Елена Фичерова е поискала с писмо от председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров публично да оповести, че уволнението й е обявено за незаконно, така както през май публично разпространи информацията, че е била уволнена дисциплинарно.

Фичерова стана известна през май т.г., след като името й бе използвано в опит за дискредитиране на вътрешния министър Бойко Рашков. Тя беше назначена за началник на кабинета на вътрешния министър на 12 май, а буквално дни след нейното назначение в някои медии излязоха информации, че тя е била сред учредителите на партията на Васил Божков, даже била включена за кратко в кандидатдепутатските листи на партията, но почти веднага оттеглила кандидатурата си, а малко след това напуснала партията. Тези факти станаха основание за атака срещу Рашков и служебното правителство, като се представяха като аргумент за връзки на министъра и кабинета с Васил Божков. На 2 юни Фичерова подаде оставка с мотив, че не иска спекулациите около нейното участие в партията, продължило около месец и половина, да носят негативи за политическия кабинет на Бойко Рашков.

Междувременно, на 18 май, по-малко от седмица след назначението й в МВР и в разгара на кампанията срещу нея, от КПКОНПИ публикуваха необичайно по съдържание обширно прессъобщение, в което се казваше, че през март 2020 г. Фичерова е била дисциплинарно уволнена от заеманата от нея длъжност началник-отдел "Човешки ресурси" по заповед на Сотир Цацаров. Като мотив за уволнението се сочеше нарушения за неправилно изплащане на възнаграждения по изпълнение на европроект, на който тя е била ръководител, но в контекста на напоително изложение на твърдения за конфликт на интереси.

От окончателното съдебно решение на тричленен състав на ВАС с дата 6 август става ясно, че Фичерова е била уволнена, защото е предала отчети за изпълнение на задачи по европроект по оперативна програма "Добро управление" направо на шефа на финансовия отдел в КПКОНПИ, без преди това да ги даде за одобрение на Цацаров. Финансовият директор ги приел на ръка и изплатил възнагражденията, очевидно без да го притесни, че отчетите не са минали през Цацаров. Според Фичерова няма разпоредба, която да я задължава да представя протокола на органа по назначаването (Цацаров). Но дори не това е проблемът в случая, а нередности в дисциплинарната процедура, осъществена в рамките на КПКОНПИ, която изисква Цацаров - като наказващ орган, да изслуша предложения за наказване служител в рамките на самата дисциплинарна процедура. Другояче казано - Цацаров, който уволнява Фичерова заради твърдени от него нарушения на процедурата, сам е извършил такива нарушения според съдебното решение.

В интервю за "Капитал" от 7 юни т.г. Фичерова заяви категорично, че не е уволнена от КПКОНПИ за конфликт на интереси (както става ясно и от съдебното решение). "Бях уволнена, след като се направих, че не разбирам намеците на г-н Цацаров, който беше избран в началото на 2020 г. за председател на комисията и който до средата на февруари м.г. всячески ми показваше, че не желае да работи с мен, без изрично да ми го казва. Държа личното ми досие в неговия кабинет повече от 20 дни и очевидно подробно се беше запознал с него, но не разбра, че аз няма да се уплаша от проверки", заяви тя.

Тя казва, също така, че й е било предложено "или да подпиша заявление за напускане по собствено желание, което беше вече изготвено и оставено на бюрото, или ще бъда уволнена. И понеже отказах да подпиша за напускане по собствено желание, бях дисциплинарно уволнена. След като подадох жалба срещу уволнението си, започнаха да продуцират и производствата за конфликт на интереси".

След съдебното решение Фичерова е поискала от КПКОНПИ да бъде възстановена на предишната си длъжност в 14-дневен срок.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    КККОНПИ е "на пангара".

    Нередност?
Нов коментар