🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Империята отвръща на удара: Прокуратурата и КПКОНПИ пазят яростно контрола на ГЕРБ в службите

Срещу служебното ръководство на МВР започна силен натиск, с който се дезорганизира ведомството и се насажда страх

Иван Гешев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Целенасоченият кампаниен натиск на прокуратурата върху МВР прилича повече на политическа акция, отколкото на опазване на законност.
  • Една от целите е да се забави и осуети проверката за подслушване на политици от опозицията.
  • Според вътрешния министър Бойко Рашков подслушванията са започнали от протестите миналата година.

В студения и дъждовен следобед на 1 юни един прокурор и двама следователи нахлуват в кабинета на началника на сектор "Културно-исторически ценности" в Националната полиция. Той е един от хората, на които служебният вътрешен министър Бойко Рашков е разчитал да участва в проверката на сериозните съмнения, че през последната година масово и незаконно са били подслушвани лидери на опозицията и опоненти на Бойко Борисов. "Личен обиск, претърсване и изземване в служебния му кабинет с определение на специализирания наказателен съд", разказа пред "Капитал" Ангел Папалезов. От прокуратурата обявяват, че той е разследван като част от организирана престъпна група. Това е само един епизод от история, която не се е разигравала друг път в историята на България.

Почти всеки човек, който служебният министър на вътрешните работи назначи на висока позиция, особено тези, които трябва да проверяват съмненията за незаконно подслушване, веднага става обект на проверка от прокуратурата. И не само. В "респектирането" на новите полицейски началници се включват ударните звена на модела, управлявал доскоро България - специализираният наказателен съд и комисията за конфискация на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Новоназначеният директор на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) в МВР получава призовка да се яви на следващия ден като свидетел по неупоменато дело в Националната следствена служба (НСлС). Новият председател на Държавна агенция "Национална сигурност" е привикан да дава показания по друго дело на бул. "Г.М. Димитров" ден след като президентът е подписал указа за неговото назначаване. Междувременно във Враца районната прокуратура е започнала проверка на съпругата му.

Всеки ден в МВР постъпват искания от прокуратурата за справки за различни служители на министерството със срок за изпълнение, който е дори технологично невъзможен. В единия от списъците фигурират и имената на други двама души от екипа, който миналата седмица е назначен от министър Бойко Рашков за извършване на проверка дали има незаконни подслушвания във "Вътрешна сигурност" и ГДБОП.

Назначеният началник на сектор "Вътрешна сигурност" е повикан на разпит на следващия ден след като е получил заповедта си.

Целта е ясна - да се възпрепятства с всички сили поемането на контрола върху службите, които все още се управляват от групата около Борисов и Пеевски. Идеята е да се лиши служебното правителство от важен инструмент за разследване и да се запази информацията за евентуални престъпления, извършвани в МВР и ДАНС. Посланието към хората вътре в системата е: "Страхувайте се, ние продължаваме да сме на власт".

Прокуратурата очевидно има фиксация върху МВР през последната седмица.

От една страна, това са всички ръководители на служби и лица, които са ангажирани с проверката за подслушване на политици през последните шест месеца, каквито подозрения бяха изказани от опозиционни лидери скоро след като беше назначено служебното правителство. От друга, това не просто разстройва работата на министерството, но и очевидно цели да дискредитира всички действия на новото ръководство, предприети през последните седмици, включително и кадровите промени. Действията на прокуратурата са в синхрон с внушенията на близки до нея медии, както и от политици от ГЕРБ и ДПС, че назначенията в МВР се извършват под влияние на обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

"Виждаме как след президентската институция прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война между институциите. Ние подкрепяме да се преследват престъпленията според закона, но сме против опитите да бъдат сплашвани ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи. Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в България", заяви говорителят на правителството Антон Кутев след заседание на Министерския съвет в сряда.

А междувременно искащи оставката на главния прокурор влязоха в Съдебната палата. На свикания протест в сряда вечерта имаше стотици хора. Ситуацията изглежда доста подобна на тази от миналото лято, когато нахлуването на прокуратурата в президентството предизвика масово недоволство в столицата.

Челен сблъсък

Вътрешният министър Бойко Рашков влезе в челен сблъсък с прокуратурата заради назначените от него проверки за евентуалните подслушвания на политици в МВР. И тъй като ДАНС и ДАТО (другите две служби, които бяха назовани поименно, че са извършвали подслушвания и които преждевременно обявиха, че не са открили нарушения при себе си) не са на негово подчинение, единствените институции, които той може да провери, са сектор "Вътрешна сигурност" към МВР и ГДБОП. И това изглежда заплашително за цялата менажерия от хора и служби, които обслужваха ГЕРБ и ДПС.

"Аз съм назначил комисия миналата седмица за проверка дали е имало такива подслушвания в сектор "Вътрешна сигурност" и ГДБОП", разказва пред "Капитал" Бойко Рашков. "Дал съм възможност на моите заместници да подберат хората, тъй като аз не познавам служителите в министерството. Те ми предложиха списък заедно с колегите от инспектората в администрацията на МВР. И решиха да има и други специалисти от други служби. Старали сме се да направим така тази комисия, че да няма никакви съмнения, че някой има някакви интереси там. И изведнъж, когато вече да започват да работят, получи се едно писмо от прокуратурата, от което беше видно, че те искат материали за редица служители на МВР, между които и двама от списъка, назначени за проверка", казва вътрешният министър.

Всъщност исканата информация е за Ангел Папалезов и още един служител, който е в екипа, който трябва да направи проверката. И въпреки че двамата са извадени от групата във вторник - за да не се компрометира проверката, по думите на Рашков - спецпрокуратурата, с разрешение на Специализирания наказателен съд, започва претърсване в кабинета му и дома му. В близки до прокуратурата медии се твърди, че той е разследван за участие в организирана престъпна група, свързана с Васил Божков. Папалезов отрече пред "Капитал" да се познава с Божков. Изборът на Папалезов всъщност изобщо не е случаен. Откакто Бойко Рашков е на този пост, медиите, които обслужват прокуратурата и бившите управляващи, се опитват да го "пакетират" с обвинения в 18 престъпления и укриващ се в Дубай бизнесмен Васил Божков. Повод за това им беше даден от факта, че Рашков назначи за началник на кабинета си Елена Фичерова, която е била за кратко кандидат за депутат от партията на Божков "Българско лято" (в сряда Фичерова подаде оставка с мотив, че не желае да създава негативи за политическия кабинет на Рашков). Най-логичното обяснение е, че съвсем първосигнално е търсена някаква друга връзка и прокуратурата съвсем "естествено" е стигнала до шефа на сектора за "Културно исторически ценности" в Националната полиция, за да го обвърже с интересите на бизнесмена колекционер.

В натиска спрямо служители на МВР се намесва и КПКОНПИ, която обичайно синхронизира действията си с прокуратурата. "Едно от писмата е изпратено до една наша служба с автор - директор на дирекция в КПКОНПИ: На основание на постановление на прокуратурата дайте информация за еди-какво си", разказва Бойко Рашков. "Аз не мога да се съглася да дам информация на институция, която си служи с акт на друга институция, затова поисках документа, който се цитира", споделя вътрешният министър и вижда таен умисъл в засиления интерес на прокуратурата по тази тема.

Според него масовите подслушвания на политици са ескалирали още от протестите през лятото миналата година. "Хората цяла година протестираха тук, на площада. И почти на всички е ясно, че някои от тези протестиращи са били преследвани, наблюдавани, подслушвани, бити. И ние сега трябва да стоим ей така, нали, и да чакаме. Какво да чакаме? Една година назад от протестните събития до изборите. И понеже е голям периодът, и настъпи голяма паника. На мен ми казват от някои служби, че екстремно са получавали писма да връщат материали в прокуратурата", споделя Рашков технологията на замитането на следите. "Защото ние там не можем да ги проверим. Има такива искания към "Вътрешна сигурност", към ГДБОП. Дори има един парадоксален случай - на прекратен дело, за което са получили писмо от прокуратурата, да се предадат веществените доказателства за съда. И се пита в задачата - защо им е ВДС, след като делото е прекратено (по Закона за специалните разузнавателни средства тези материали трябва да се унищожат в кратък срок)."

Рашков потвърждава и ширещите се слухове за масово унищожаване на хартиени носители за подслушванията в МВР.

"Имам информация от служители, които ми твърдят, че в последната седмица е настъпило такова масово орязване на хартиени носители, че даже някои шредери (машината за нарязване на хартиени носители) са се развалили. И по-конкретната ми информация от вчера е, че понеже някои от тези шредери са в коридора, където има камери, за да не се вижда какво се прави с тях, са били внесени в стаите, по кабинетите... Това се е случило в сектор "Вътрешна сигурност", на която съм отстранил директора. Тези и някои други подобни факти бяха мотивите да снема доверието си от предния началник. И веднага след като назначих негов заместник, той също беше привикан в националното следствие", възмущава се служебният вътрешен министър, който е и бивш председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, а преди години - и директор на Националната следствена служба.

Самият Рашков също е обект на интерес от страна на прокуратурата.

"Сега, по повод на твърденията на уволнения шеф на "Вътрешна сигурност", са образували досъдебно производство в НСлС срещу мен", казва служебният вицепремиер. Делото е възложено на следовател Петко Петков, който минава за един от най-верните хора на главния прокурор Иван Гешев.

Според Рашков на базата на измислена информация от жълт сайт срещу него е започнало разследване по чл. 339а от НК - за противозаконно използване на специално техническо средство за негласно придобиване на информация. "А делото е образувано, защото там, в тази статия, се казва, че аз и зам.-председателят на ДАТО правим нещо, за да подслушваме главния прокурор. На този главен прокурор много му се иска да бъде подслушван, обаче никой не се интересува от него да го подслушва, защото няма за какво. Той е толкова видим, че няма нужда от тайни способи", казва Бойко Рашков.

Да се насажда страх

Според него целта на действията срещу служители на МВР, които са ангажирани с проверката на съмненията за подслушване на политици от опозицията, е, за да се наложи страх. "И сега, изглежда, някои заинтересовани среди, не изключвам, даже на първо място слагам политически такива, се притесняват от тази проверка, която аз съм започнал. И в момента с тези привиквания на хора непрекъснато, създавайки все пак някакъв смут сред тези, които са назначени, искат да забавят или да осуетят изобщо провеждането на такава проверка в МВР. Това е истината", смята Бойко Рашков. "Трябва да е ясно на обществото, че тази цел е постигната, може да не е на 100 процента, но целта да стресират хората, да не могат да работят, да се чудят дали да продължават да ръководят тези звена, които аз съм ги назначил да ръководят. Това го има. Ето, Гешев това трябва да го знае, и не само той, хората, гражданите. Заплахата е елемент на неговото поведение. Това е технологията на страха. А заплахата пък е елемент на рекета, на принудата."

Бойко Рашков:"Старали сме се да направим така тази комисия, че да няма никакви съмнения, че някой има някакви интереси там. И изведнъж, когато вече да започват да работят, получи се едно писмо от прокуратурата, от което беше видно, че те искат материали за редица служители на МВР, между които и двама от списъка, назначени за проверка"

Според него прокуратурата замества в момента Бойко Борисов, който не може да упражнява власт над тези служби.

Няма шанс за публичност върху проверките за подслушванията

Бойко Рашков съвсем не е оптимист за това до каква публичност може да се стигне след проверките в МВР за подслушванията, въпреки че е решен да стигне докрай. "Първо, дори да открием при тези проверки конкретни лица, които са подслушвани, аз не мога да обявя имената им, защото ще ме пратят на съд. Второ, прокуратурата, ако открие нещо, макар че тя не търси, също няма такова право. Трето, ДАНС се самопровериха и смятат, че всичко е окей. Не съм се виждал тези дни с председателя на ДАНС (новоназначения - бел. ред.), за да видим той ще предприеме ли някаква проверка, с какви хора и т.н. В Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства има двама души, които са от ДАНС - председателят и заместник-председателят, те никога няма да проверят, както трябва. Особено ако се касае за нарушения, извършени в ДАНС. И четвърто, бюрото по закон може да уведоми само лицето, и то ако срещу него неправомерно са ползвани специални разузнавателни средства. Иначе няма да уведоми дори човека. Само бюрото, и то при тези условия, такъв е законът." (Междувременно в сряда САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" на настоящия зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков заедно с бизнесмените Делян Пеевски и Васил Божков, за участието им в мащабна корупция. Желязков е известен с прозвището Лейтенанта на Пеевски" поради факта, че прокарва неговите интереси в различни сектори - вижте повече тук.)

Последната възможност е парламентарна комисия, която да провери службите след изрично решение на Народното събрание, когато се сформира такова.

Разбира се, има и пета възможност - политиците, които смятат, че са били подслушвани, да поискат от Бюрото за контрол на СРС да направи проверка и да оповести резултатите от нея.

Натискът на прокуратурата върху определени служители на МВР, които са ангажирани с проверката на неправомерните подслушвания, показва няколко неща. На първо място, това е демонстрация на могъществото на прокуратурата и силата на бухалката, която с цялата си репресивна власт се опитва да замете следите от беззаконията, които е извършвала. На второ място, това е белег на страх, че ще се появят документални доказателства за нерегламентираните подслушвания, а може би и други престъпления, вършени от задкулисието, което управляваше специалните служби от името на ГЕРБ и ДПС. И на трето място, паника от това, че една мракобесна система може да се срути и да отнеме властта на едно 10-годишно порочно управление. А когато тази империя се срути, в него могат да потънат много хора.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fbr45306322 avatar :-@
    MyTwoCents
    • + 13

    Гнусно и отвратително...

    Нередност?
  • 2
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 16

    Каскетът имаше уникален шанс да смени лагера. С тези си действия, той си избра да остане на страната на губещите и да потъне с кораба. Няма да ни липсва.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 8
    • + 1

    До коментар [#] от "kratun.ko":

    Викаш трябваше да се остави Божков да го направи и него фигурнат и да мине от правилната страна. Времето ще покаже!

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 9

    Протестиращи са подслушвани по досъдебно производство за държавен преврат
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160024482756189
    През лятото на 2020 г. в разгара на протестите прокурори от Специализирана прокуратура искат разрешения за прилагане на СРС във връзка с досъдебно производство за ОПГ, целяща преврат, престъпление по Чл. 95. от Наказателния кодекс. Престъплението е тежко и се наказва с над 10 години затвор, което оправдава прилагането на СРС ако съдът ги разреши. По това прилагане на СРС са засечени контакти и са установени самоличностите на голям брой активисти на антиправителствените протести от миналото лято от различни организации – “Изправи се БГ”, “Системата ни убива”, организацията на генерал Шивиков, “Отровното трио” и други. Те са определени от спецпрокурорите като ОПГ, което цели да завземе властта със сила.

    Нередност?
  • 5
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 8

    Ченгета сър!

    Нередност?
Нов коментар