🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Елена Фичерова: Употребиха името ми с политическа цел, страх ме е, няма кой да ме пази

Атаките срещу мен всъщност са атаки срещу министъра, търсеха "слабо звено", за да ударят Бойко Рашков, коментира бившата шефка на кабинета на вътрешния министър

Елена Фичерова, бившия началник кабинет на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков
Елена Фичерова, бившия началник кабинет на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков
Елена Фичерова, бившия началник кабинет на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков    ©  Надежда Чипева
Елена Фичерова, бившия началник кабинет на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Името на Елена Фичерова нашумя през последния месец, когато тя се оказа най-сериозният аргумент срещу министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и едва ли не срещу цялото служебно правителство заради откритието, че е сред учредителите на партията "Българско лято", зад която стои бизнесменът Васил Божков. Фичерова бе назначена за началник на кабинета на вътрешния министър на 12 май, на 2 юни подаде оставка с мотив, че не иска спекулациите около нейното участие в партията, продължило около месец и половина, да носят негативи за политическия кабинет на Бойко Рашков. След като беше освободена от длъжност, Фичерова, която дотогава отклоняваше поканата за интервю, заяви пред "Капитал", че вече е готова да говори.

Поканихме ви на интервю преди две седмици, отложихте го, защо решихте да говорите точно сега, след като подадохте оставка?

Доскоро не смятах, че трябва да говоря. За мен беше шок тази кампания срещу моето назначение, атаките и квалификациите от хора, които не ме познават. Много хора, включително публични личности, си позволиха да ме квалифицират като неморален човек с престъпни намерения само защото съм била сред учредителите на един законно регистриран граждански проект - "Българско лято". Моето участие в тази организация продължи около месец и половина - от края на февруари до средата на април. Напуснах по лични съображения, преди да вляза в политическия кабинет на министър Бойко Рашков. Не съм си и представяла, че това ще стане повод за такива атаки срещу министър Рашков и кабинета му.

Това, което ме накара да говоря, е, изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг в средата на миналата седмица, който заяви по повод на моята оставка, че аз съм взела информация от МВР и службите и съм я изнесла на моя поръчител. Точните му думи бяха: "Когато вече всичко, което е интересувало МВР и службите, го е взела, за да информира този, който я е пратил там." Научих за това първо от приятели, много хора ми се обадиха. Това изключително силно ме засегна. Освен всичко друго се оказва, че моята жертва е била безсмислена - и след моята оставка спекулациите продължават. Всичко друго изтърпях до момента, но след като чух г-н Борисов да произнася тези клевети, не мога да мълча.

Категорично не смятам, че съм направила нещо нередно с участието си в един граждански политически проект, регистриран по българското законодателство, за който факт не считам, че дължа обяснение! Аз не познавам г-н Васил Божков, никога не съм го виждала и никога не съм разговаряла с него, нищо не съм получила от него, за разлика от много от хората, които публично ме оклеветиха и спекулират с непроверени факти, без никакви доказателства!

Целият ми съзнателен живот е преминал в обучение за работа в МВР и служба на МВР! Работила съм в различни структури на МВР от 2004 до 2017, преди това завърших Академията на МВР, специалност "Противодействие на престъпността и опазване на вътрешния ред", както и право в ЮЗУ - Благоевград. Защитих докторска дисертация по организация на управлението в сферата извън материалното производство.

През 2017 г. бях силно разочарована от случващото се в МВР по времето на тогавашния кабинет на ГЕРБ и затова напуснах по собствено желание Правна дирекция на МВР и започнах работа в КПКОНПИ. После бях уволнена от КПКОНПИ след скалъпени сигнали и няколкомесечен тормоз, но който бях подложена от сегашния председател г-н Сотир Цацаров и други двама членове на комисията - Антон Славчев и Силвия Къдрева.

Имам самочувствието да заявя, че навсякъде, където съм била, моята работа е била безупречна. Смятам, че човек трябва да се доказва с работата, която върши, а не с това кого познава и в коя партия членува.

Разбирам, че сте много разочарована от институциите, но наистина ли смятахте, когато се присъединихте към партията на Васил Божков, че това е начинът да се търси решение на проблема?

За мен това е един граждански проект, чиято платформа ми хареса. Пак подчертавам, не познавам г-н Божков, не съм го виждала, не той ми е предложил да стана учредител. Предложи ми моя близка приятелка, която знаеше за всичките ми перипетии, с която бях споделяла притесненията за това, че независимо, че съм дисциплинарно уволнена, от КПКОНПИ продължават да ме притискат заради жалбата ми до съда, да ми се обаждат по телефона, да ми пращат уведомления през нотариус за процедура по конфликт на интереси и т.н. Тогава тази приятелка ми каза, че нейни познати са я поканили да участва в един нов граждански проект, и ми предложи да ми прати платформата. Към онзи момент не знаех, че зад тази платформа стои г-н Васил Божков. Хареса ми заложената цел да се премахне настоящото статукво, което бе деспотично наложено през последните години. По тази причина влязох в този граждански проект. Да, станах учредител, даже бях избрана и за член на управителния съвет, според мен ги впечатли, че като се събирахме членове на партията, аз разказвах какво ме е завело там и къде съм работила и по какъв начин са "се отървали" от мен.

Включването ми в листите за като кандидат за народен представител на 9-о място в 23 МИР не беше консултирано с мен. Поисках незабавно да бъда заличена, още на следващия ден сутринта отидох в ЦИК и пуснах заявление за заличаване, изтеглих се от тези листи и малко по-късно напуснах партията. Но продължавам да смятам, че платформата на "Българско лято" е нещо, което бих подкрепила.

КПКОНПИ изпрати до медиите едно доста пространно прессъобщение, където пишеше, че сте уволнена дисциплинарно. Вие обжалвахте ли?

Да, обжалвах заповедта за налагане на дисциплинарното уволнение. Първо, искам да уточня, че категорично не съм уволнена от КПКОНПИ за конфликт на интереси. Бях уволнена, след като се направих, че не разбирам намеците на г-н Цацаров, който беше избран в началото на 2020 г. за председател на комисията, и който до средата на февруари м.г. всячески ми показваше, че не желае да работи с мен, без изрично да ми го казва. Държа личното ми досие в неговия кабинет повече от 20 дни и очевидно подробно се беше запознал с него, но не разбра, че аз няма да се уплаша от проверки.

Първо беше предизвикана една проверка на ДАНС по администриране на управлението на човешки ресурси, свързано с документите, които в по-голямата си част съдържат класифицирана информация за служителите, които дойдоха от дирекцията на ДАНС, която се вля в структурата на КПКОНПИ. (Да спомена, че такова голямо вливане в държавната администрация, каквото беше направено, докато аз ръководех човешките ресурси в КПКОНПИ, не зная да е правено скоро - през 2018 г. в една администрация се вляха пет администрации със служители с три различни статута.) И след като ДАНС не можаха да открият нищо срещу мен, така че да бъда изхвърлена, г-н Цацаров изпрати сигнал срещу мен до Главния инспекторат на МС.

Какво гласи сигналът?

Не съм запозната със съдържанието му, независимо че по едно от производствата срещу мен поисках да бъде представен.

По този сигнал, който не съм виждала, беше образувана нова проверка за управлението на човешките ресурси в КПКОНПИ за три години назад. Това беше причината да не си тръгна и аз го казах на г-н Цацаров - защото не може хората ми да отговарят за нещо, за което аз зная как се е случвало, мога да го обясня и е абсолютно законно. Аз мога да нося отговорност за една проверка срещу мен. Само че те нямаха време да чакат инспектората на МС да приключи тази проверка и побързаха да ме отстранят, защото щях да видя много неща, които се случват в момента по управление на човешките ресурси.

И как ви отстраниха?

Отстраниха ме по едно скалъпено дисциплинарно производство по докладна на друг колега в администрацията, който вече също не работи там - мога само да гадая защо. Той написа една докладна срещу мен, че като ръководител на единствения успешно приключил проект в КПКОНПИ с европейски средства съм получила допълнително възнаграждение, което за целия период на проекта е някъде около 2000 лв. - за повече от година и половина. Та това огромно допълнително възнаграждение от 2000 лв. беше основание да ми бъде образувано дисциплинарно производство и в нарушение на абсолютно всички процедурни правила да бъда първо отстранена от длъжност през март м.г. и уволнена на 8 април м.г. по време на световна пандемия точно когато страната ни беше в извънредно положение.

Обжалвах уволнението, то беше обявено за незаконно на първа инстанция от Административен съд-София град - факт, който не фигурираше в прессъобщението на КПКОНПИ. Комисията обжалва пред Върховния административен съд и сега чакам решението на втората инстанция. Твърдо съм решена, ако не бъде потвърдено решението на първата инстанция, да стигна и до Страсбург.

Но това прессъобщение всъщност е добър пример как работи администрацията на г-н Цацаров. Комисията реагира светкавично на нападките срещу мен и пусна прессъобщението четири дни след назначаването ми - на 18 май, а забавиха изготвянето кадровата ми справка до 2 юни - деня, в който си подадох оставката. Поради това се забави и допускът ми до класифицирана информация, което е условие аз да мога да си изпълнявам адекватно служебните задължения като началник на кабинета. Без този достъп аз можех да бъда полезна на кабинета само и единствено с явната поща, секретната не можеше да минава през мен. Парадоксът е, че всички данни, които трябваше да бъдат включени в кадровата справка, бяха много подробно изложени в прессъобщението на КПКОНПИ от 18 май, достатъчно беше само да го препишат. На практика това опровергава клеветите срещу мен - по време на престоя в кабинета дори нямах достъп до класифицирана информация, която да "предам " на когото й да било.

Пресцентърът на г-н Цацаров работи по-ефективно от останалата му администрация?

Ами, очевидно. Не желая да коментирам в тая посока.

Още една илюстрация. Преди да ми връчат заповедта за дисциплинарно уволнение в КПКОНПИ, аз бях извикана от г-н Цацаров и в присъствието на непосредствената ми ръководителка и главния секретар Николай Найденов, ми беше казано, че нямат нищо лично срещу мен, не ме познават, не са работили с мен, не ги интересува какво се е случило назад във времето, но колегите - визирайки членовете на комисията Антон Славчев и Силвия Къдрева, не желаели аз да остана там. Беше ми предложено или да подпиша заявление за напускане по собствено желание, което беше вече изготвено и оставено на бюрото, или ще бъда уволнена. И понеже отказах да подпиша за напускане по собствено желание, бях дисциплинарно уволнена. След като подадох жалба срещу уволнението си, започнаха да продуцират и производствата за конфликт на интереси.

На какво основание са образувани производствата за конфликт на интереси?

Това производство, което все още не е приключило, а дори и да е приключило, аз не зная какъв е неговият финал, бе образувано по сигнал на главния секретар Николай Найденов, за за същите тези допълнителни възнаграждения в размер на около 2000 лв., за които вече бях уволнена.

Казусът с г-н Найденов е много любопитен, той беше доведен без конкурс в КПКОНПИ от г-н Цацаров. Първоначално беше назначен по заместване на жена по майчинство. Много набързичко, докато още аз бях там, му беше образуван един конкурс за началник на отдел "Правен", но през цялото време, докато му течеше конкурсът, той беше назначен и за и.д. главен секретар на КПКОНПИ. Не коментирам качествата на колегата, не коментирам как е протекъл конкурсът, не зная, защото вече бях отстранена от длъжност заради процедурата по дисциплинарно нарушение. Така действат ръководителите на институции, приближени до предишното управление, това имах предвид, когато казвах защо съм уволнена.

Между другото, аз следя на страницата на КПКОНПИ какво се случва, не съм видяла да има проведен конкурс за този главен секретар Николай Найденов. И ако вие прецените, бихте могли да изпратите едно запитване по ЗДОИ по какъв начин той е назначен.

Кой предложи Елена Фичерова за началник на кабинета на вътрешния министър? Как стана така, че Бойко Рашков стигна до вас?

Г-н Рашков също не го познавах лично, преди да стана член на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи.

Знаехте ли кой е?

Разбира се. Г-н Рашков е известен, освен това аз съм работила и като разследващ полицай, зная, че преди той е оглавявал националното следствие.

Доколкото по-късно разбрах, била съм му предложена от колеги, които са дългогодишни служители на МВР и ме познават - някои още от времето, когато бях курсант. Дали са му моята биография и г-н Рашков ме покани на разговор и ми предложи да заема този пост, който аз предвид всичко, което до момента разказах, приех радушно. Защото смятах, че ще мога да съм полезна със знанията и професионалния си опит за едно такова огромно ведомство като МВР.

Ще кажете ли имената на тези колеги, знаете ли ги кои са?

Много добре зная кои са. Но предвид това, което се случи с мен, заради начина, по който името ми беше употребено, заради начина, по който хора, които не ме познават, не се посвениха да ми дават характеристики, да ме клеймят, аз няма да кажа техните имена. Искам да ги предпазя от това, което се случи на мен.

Атаките срещу мен всъщност са атаки срещу министъра, търсеха "слабо звено", за да ударят Бойко Рашков по някакъв начин. Това е и причината, поради която аз абсолютно доброволно си тръгнах - за да попреча да продължат тези спекулации, чиято цел е да се дискредитира г-н Рашков. За мен той в момента е един от малкото хора, които биха могли да удържат и да се справят с всички тези престъпни, казвам го най-отговорно - престъпни деяния, които са се случвали назад във времето.

Когато се представихте на г-н Рашков, вие казахте ли му, че сте учредител на партията на Божков?

Към онзи момент не съм сметнала за нужно най вече защото тогава аз вече бях напуснала партията. Изобщо не съм очаквала, че участието ми в този проект би навредило някому или би се отчело като негатив.

На мен ми звучи изключително възмутително, че някой може да ми поставя етикет на човек с престъпни намерения на базата на това, че аз съм била учредител на една партия, да ми се приписват едва ли не противодържавни действия. Това показва впрочем виждането на тези хора за упражняването на властта.

Като адвокат с какво право се занимавате?

Принципно имам афинитет към наказателното право, но в момент все още работата избира мен, а не аз нея. Предвид на това, че съм в началото на тази професия.

Смятате ли, че тази реплика на Бойко Борисов би могла да бъде основание да търсите обезщетение за вреди, защото той определено ви уличава в престъпление?

Веднага казвам - исковата ми молба е написана вече. Това, върху което разсъждавам, е, ще ми стигне ли смелостта да я пусна. Защото имам дете, имам близки, и като зная как действат българските институции, които са приближени до предишното управление, честно казано, малко ме е страх. Имам едно наум - мен няма кой да ме пази.

Интервюто взе Мирела Веселинова

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 24
    • + 7

    Ставате смешни в защитата си на Рашков. Последният не може ясно да каже кой му е препоръчал тази жена за шеф на кабинета му след като не я познава. Това стига, всичко друго са поредните ви манипилации и замазване на положението.
    Най-съжалявам, понеже съм демократ по сърце и душа, че ставам свидетел как благодарение на демократичната общност и основно от младите неопитни и лесно манипулируеми хора, привържаници на ДБ, на власт докарахме хора от бившите репресивни комунистически служби. Не съм мислил, че 30 години по-късно хора като Рашков ще колят и ще бесят отново. Глупостта на българина пак ни води към познати мракобесни времена :(. За 30 години не сме мръднали на никъде и все назад гледаме!

    Нередност?
  • 2
    ufa58613129 avatar :-|
    Кирилка Манолова
    • + 6

    До коментар [#] от "":

    Не глупостта на хората,а липсата на друга реална алтернатива на управлението на Борисов

    Нередност?
  • 3
    pak_pitam avatar :-|
    pak_pitam
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Без да Ви познавам, питам - На базата на какво смятате, че именно това което ни се предлага е алтернатива на досегашното?

    Нередност?
  • 4
    uej56649621 avatar :-|
    uej56649621
    • - 2
    • + 8

    Съчувствам ѝ за това, на което е подложена, сигурно не го заслужава. Но грешките в тоя живот се наказват. Не звучи сериозно, че се е включила в съответната партия, без да знае кой стои зад нея. Достатъчно се шумеше около това. И все по некое време е разбрала, но не я е напуснала. А едва след като са я записали в листите, но не веднага, а "малко по-късно" - колко малко, не става ясно.
    Ами като продължава да смята, че т.нар. "платформа" е нещо, което би подкрепила, то значи нема место в политиката. Ако не може да разпознае целта, за която е създадена, и смята, че нема нищо нередно да застане с името си зад лице, считано за мафиот, и обвинявано в убийства, изнасилвания и тежка корупция, то за какво говорим изобщо?

    Мислете какво правите и си пазете репутацията, защото е като девствеността - лесно се губи, но не може да се върне. И се носи цел живот, прехвърля се и върху близките ви.

    Нередност?
  • 5
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 2
    • + 1

    Сложих минус на номерирания клоун по-горе.
    1. Според мен госпожата трябва да си подаде исковата молба. И да ги съди до дупка.
    2. Не знам как разни клоуни и клакьори, определят кое е добре и кое не е. Значи г-н Божков бил страшен мафиот, а какви са хората които получават пари всеки месец от мафията, а?
    3. Безспорни за г-н Божков са два факта - че е играч от класа и че е спасил много археологически артефакти от износ в чужбина. Дори бе купил сграда за музей. Но не !! Онзи който не ще нищо да си причинява и шайката му не се посвениха да докопат и сложат в найлонови чанти колекцията с артефактите, при все че те се стопанисват от фондация и не са обезпечение по никакво задължение. Най-смешното е, че не могат да ги откраднат и продадат, тъй като са описани и официално излагани в Брюксел.
    4. В заключение, г-н Божков може да е бил злодей, но това не пречи да е направил и добри неща, сред които вероятно е и въпросното "Българско лято". Между другото , тепърва ще научаваме и тайните за деянията на предходния премиер, но това не означава, че не е имал и добри и полезни дела за народа и страната.
    Най-много ме отвращават хора, които лепят етикети на другите, без да ги познават. За такива има много точно определение - лумпени.

    Нередност?
Нов коментар