НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Мнение | Време е да спрем пълзящия антиконституционен преврат в България

Какви са реалните и дългосрочни последици от тълкувателното решение на Върховния касационен съд, забраняващо юридическата смяна на пола на транссексуалните

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

От няколко години в правопорядъка на демократична и европейска България се провежда тих, прикрит зад димната завеса на юридически актове и процедури, антиконституционен преврат. Първите "опознавателни" стъпки на тази добре планирана и дългосрочна стратегия приличаха на инцидентни прояви на институционална глупост, популизъм и примитивизъм.

Какво точно се случи?

През 2018 г. Конституционният съд (КС) обяви за несъвместима с българската Конституция т.нар. "Истанбулска конвенция" (Решение от 27.07.2018 г. по к.д. № 3/2018 г.). Решението беше подготвено от пропагандна канонада, демонизираща Конвенцията като проводник на т.нар. "джендър-идеология". Всъщност Истанбулската конвенция е насочена срещу домашното насилие и цели фактическо еманципиране на жените, чрез преодоляване на културни и народопсихологически стигми за социалната им роля - домакини, отговорни за раждане и отглеждане на деца, а не равноправни и равностойни на мъжа. През 2018 г. нямаше нито Covid, нито война в Украйна. Българското общество беше изморено и приспано в безвремието, управлявано от невъобразимата коалиция между "Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ) и ВМРО (отричащи базисните европейски ценности и целящи дезинтеграция на Европа). Затова решението на КС беше прието без осезаема съпротива, а партиите, които му осигуриха пропагандна логистика с фалшиви новини и интерпретации, превърнаха въображаемата битка с митичната заплаха от "джендър-идеологията" в политическа доктрина.

Тогава никой не се стресна от факта, че мотивите на КС за "отхвърляне" на Истанбулската конвенция - "православие, традиция, патриархално семейство", съвпадат с руската доктрина "Русский мир". (Повече за доктрината на Алекстандър Дугин, прегърната и от Путин, виж статия на електронната медия "dw.com" със заглавие: "Руският свят срещу прогнилия Запад": нова доктрина на Путин") Примирението, с което приехме факта, че КС на светска и правова България използва псевдорелигиозни аргументи, за да отрече равенството на жените в отношенията им със "силния пол", беше наградено с партийно обещание, че вместо прокълнатата Истанбулска конвенция, ще бъдат приети закони срещу домашното насилие. Това така и не се случи 5 години след победата на КС над "джендърите", в резултат на която всяка година 20-30 жени биват убити (буквално, физически) от юначни мъже с патриархални разбирания за ролята си в семейството. Хиляди са малтретираните (физически, психически, сексуално) жени в България. Това са нашите майки, сестри, съпруги, партньорки... (Ведра патриотично-патриархална статистика по темата може да видите в статия на електронния сайт "nova.bg" със заглавие: "Само за година: 27 жени са убити при домашно насилие в България")

Три години по-късно, идентични "опорни точки" от хибридната война, която Русия води срещу цивилизования свят, много преди да нападне Украйна, стават решаващи мотиви в Решение на КС № 15 от 26.10.2021 г. по к.д. № 3/2021 г. Приемайки, че понятието "пол" има само "бинарно" значение, влизайки по същество в ролята на Бог, който не винаги е категоричен при направата на човеците, КС отново се опря на "религия, традиции, патриархално семейство" и ги постави над човешката свобода и достойнство. И тогава почти никой не се ядоса, не се загрижи за съдбата и правата на транссексуалните "джендъри". Нали ние, "нормалните" сме мнозинство, какво ни пука за някакви "хормонални сбърканяци"...

Докато двете решения на КС бяха само "логистика" и артилерийска подготовка, истинският "преврат" срещу установения с Конституцията правопорядък в България беше извършен с Тълкувателно решение (ТР) № 2/2020 г. от 20.02.2023 г. на Общото събрание на гражданските колегии (ОСГК) на Върховния касационен съд (ВКС). Привидно с него ВКС просто потвърди становището на КС от 2018 г., приемайки, че полът в България е само мъжки и женски. Поради това е забранено, при медицинска промяна на пола, актовете за гражданско състояние, които са юридически документ за полова принадлежност, да бъдат променяни.

Зад димната завеса на поредната саморазправа с "омразните джендъри", този път е скрито нещо много по-опасно. В сръчния набор от думи и клишета, сред които отново изпъкват "религия, традиция и семейство", като истинска противопехотна мина е заровено изречението: "Инкорпорирането на КЗПЧОСв националния правен ред на основание чл.5, ал.4 КРБ не означава, че всички норми на Конвенцията имат пряко приложение и са "самоизпълняеми".

Само с това изречение 28 върховни съдии буквално торпилират чл.5, ал.4 от Конституцията, според който международните договори, ерго и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, имат пряко действие и приоритет пред противоречащите им "вътрешни" норми. Това, което Суверенът и Конституцията повеляват, е точно обратно на онова, което 28 съдии са решили, че трябва да направят с Основния закон. Изумително е, че и КС в много свои решения изрично е посочвал, че Конвенцията е пряко приложима. Това е юридическа аксиома, която до момента никой не е поставил под съмнение. Затова изглежда скритата цел на тълкувателното решение е именно това изречение, което взривява конституционния ред в България. Стъпвайки на него, всеки съдия, прокурор, следовател в България, всяка администрация, позовавайки се на задължителното тълкуване на ВКС, може да откаже да прилага Конвенцията. Това е антиконституционен преврат, защото дерогиране на текст от първа глава на Конституцията, уреждаща "основните ѝ начала", легитимно може да бъде направено само от Велико народно събрание. В случая това правят 28 съдии, които никой никога не е избирал и овластил да пипат Основния закон. Погромът над правовия ред, който цитираното изречение нанася, може да бъде сравнен със записване в мотивите на съдебен акт, че България вече не е парламентарна, а президентска република.

Опасността не е преувеличена. Освен че религията и традицията са носещи колони на "новия руски ред", негова основна цел е делегитимирането на европейските институции и на договорите, въз основа на които те са създадени и функционират. Такъв договор е и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, която противопоставя на тоталитарните държави, на диктатори и сатрапи, човешкото достойнство и свобода като универсални ценности. Затова тя и Европейският съд по правата на човека, който контролира спазването ѝ, са любими мишени на хибридната пропагандна война на Путин срещу евроатлантическата цивилизация.

Наричайки случващото се "преврат", също не хиперболизирам. Правителствата и парламентите са краткотрайни, законите се променят лесно и сравнително бързо. Най-устойчиви и непоклатими във времето са решенията на КС и тълкувателните решения на върховните съдилища. Практикуващите юристи и сега се позовават на тълкувателни актове от 50-те и 60-те години на XX век. Самата Конституция се променя по-често от най-ригидните съдебни актове, каквито са тълкувателните решения. Поради това съдиите от ВКС взривиха бомба в сърцевината на Конституцията и в темелите на правовата държава.

Впечатляващ е и синхронът между институциите. Почти същото парламентарно лоби, което през 2018 г. не ратифицира Истанбулската конвенция, а прехвърли топката на КС, само преди месец отхвърли и обещаните ни промени в законите срещу домашното насилие. В парламентарния дебат отново чухме аргументи за религия, традиционно семейство и страх от "джендъри". Вероятно ако обсъждането беше днес, щяхме да чуем и за заплахата от педофили, която Путин промотира в речта си от 21.02.2023 г.

Какво следва?

Поради задължителния характер на тълкувателното решение, "мотивът", че КЗПЧОС не е пряко приложима, като вирус ще се мултиплицира експоненциално в юридически актове и документи, в учебници и статии, в студии и дисертации. Заразата може да бъде спряна само чрез незабавна и абсурдна законодателна намеса, например с нова норма в Закона за нормативните актове, която да възпроизведе текста на дерогирания чл.5, ал.4 от Конституцията - че международните договори се прилагат пряко и имат примат спрямо противоречащото им вътрешно право.

Теории на конспирацията?

Не, не харесвам тези теории. Вече чувам дистанцирани скептици и циници, с иронични усмивки, да питат как точно си представям 12 конституционни и 28 съдии от ВКС да бъдат вербувани и въвлечени в тъмната Путинова завера. Отговорът е изненадващо лесен. Няма нужда всички съзнателно да участват. Достатъчни са някои по-гласовити, които минават за познавачи на Конституцията и Конвенцията и мнението им се чува. Нужен е само един, който под закрилата на съдебната тога и имунитет, да сложи в решение, привидно засягащо само транссексуалните, бомбата, която взриви една от най-важните ценностни, правни и политически връзки на България с "европейский мир" - Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Мирише ми на идеологическа схоластика, а не на право.
    Гледните точки обичайно са две:
    а) биологическа (може безгрешно да я установите, ако си поставите ръката. Точно там.);
    б) психологическа (там пипането не помага).

    Схоластиката е коя гл.т. да е с превес. Войнстращите неолиберали са за втората, а тия със здрав разум - за първата.

    Всъщност, ако едните не пречат на другите, не би следвало обществото да се занимава кой как се възприема. Защото симптоматично е, че ако се вижда като Наполеон е за лекар. Но пък ако се вижда като марула/розово БМВ - не е.
    И в този спор бих попитал уважавания правист в какъв род би следвало да се обръщаме към Бог?
    Защото след като трябва да се пренапише Конституцията, ще се наложи някой да преразкаже и Библията, май?

    Нередност?
  • 2
    dimiterivanov avatar :-|
    Zurigo
    • - 2
    • + 1

    Проблем не е прилагането на КЗПЧОС3 във формата и духа й от 1992 година.



    Проблем е завоалираното интегриране в КЗПЧОС3 на “Принципите от Йогиакарта” от 2006 година и на понятието “полова идентичност”:

    https://dimiter.wordpress.com/2018/02/24/gender-identity-from-the-yogyakarta-principles-to-the-istanbul-convention/ 



    При ратификацията на КЗПЧОС3 никой в България дори не е можел да си представи, че след години това ще означава друго разбиране за “пол”, различен от биологичния.

    Нередност?
  • 3
    valdim avatar :-|
    Dimov

    ## 1 и 2, както и всички четящи тази статия и коментарите, забравете за момент за Истанбулската конвенция, джендърите, Йогиакарта и прочие.
    Не ТЕ са същественото.
    Същественото е защо и как така КС променя основополгащ принцип от Конституцията със свое решение, концентрирано в изречението:
    "Инкорпорирането на КЗПЧОСв националния правен ред на основание чл.5, ал.4 КРБ не означава, че всички норми на Конвенцията имат пряко приложение и са "самоизпълняеми".
    Инкорпорирането (демек "въвеждането", 'вкарването") го прави Конституцията, е БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ, т.е. за всички норми, приложението им (според Конституцията) е ПРЯКО и (отново според Конституцията) всеки правоприлагащ орган, гражданин и ЮЛ, може да се позове на тези норми.
    Сега КС заключи, че "жената е малко бременна". "Не гледайте какво казва Конституцията, ние ви казваме кое вАжи и кое не..."

    Кои сте вие, бе? Суверена?!? Велико народно събрание?!?

    Нередност?
Нов коментар