Мнение | Свалянето на Гешев - от същите задкулисни ментори, които го монтираха

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Адв. Михаил Екимджиев за заявеното в четвъртък намерение от ГЕРБ и ДПС да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев

Това, което трима министри на правосъдието за три години не можаха да направят - отстраняването на Гешев, беше прокарано буквално за три дни от кукловодите, които го монтираха преди години на тази длъжност.

Това на пръв поглед изненадващо съгласие между ГЕРБ и ДПС може да окаже добра политическа стратегия. Има принцип в политическия пиар, според който, ако не можеш да се противопоставиш на нещо, най-добре е да го представиш на публиката като свое решение и своя инициатива. Точно това направиха тази сутрин представителите на ДПС и ГЕРБ в парламента.

А още на 9 май, когато за първи път Борислав Сарафов се озъби на Гешев, стана ясно, че де факто имаме нов главен прокурор и това е именно Сарафов. На пръв поглед случващото се би трябвало да ни радва, ако не си припомним, че същите задкулисни ментори, които поставиха и Сотир Цацаров, и Гешев на най-овластеното място в България, закачиха до тях като първа резерва точно Борислав Сарафов. А до момента Сарафов безпрекословно подкрепяше и най-идиотските инициативи на Гешев. Даже изявленията му от последните дни много приличат на тези, които бяха пускани преди това от Гешев, заради което предполагам, че са с един и същ автор.

Всички видяхме видимото удоволствие и ентусиазъм, с което Сарафов се опитваше да излъже всички нас в първите часове след мнимия атентат срещу Гешев, че на мястото има зловещ кратер, че взривът е бил изключително силен, че е действано изключително професионално и т.н.

Затова не можем толкова бързо да му повярваме, че едва ли не с неохота или както той казва - за честта на пагона, е защитавал началника си. Припомням, че Сарафов, както и всеки магистрат, е полагал клетва, че ще брани честта на конституцията и закона, а не честта на пагона, което в случая звучи като някаква мафиотска омерта.

Всичко това ме кара да мисля, че за пореден път пред нас се разиграва политически театър, чиято идея е след отстраняването на Гешев Сарафов да бъде назначен за изпълняващ длъжността главен прокурор. Лесно е да се предвиди невъзможност да бъде избран нов Висш съдебен съвет (ВСС), както и че старият няма да има нито желание, нито морален интегритет да избере нов главен прокурор преди изтичането на мандата на Гешев. Затова поне до края на мандата на Гешев Сарафов би бил един удобен за задкулисието изпълняващ длъжността главен прокурор. Удобството идва от това, че във всеки момент изпълняващият длъжността може да бъде сменен от ВСС с обикновено мнозинство, за разлика от същинския избор на нов главен прокурор, който изисква квалифицирано мнозинство. Тоест Сарафов ще бъде държан на къса каишка от представителите на същото това задкулисно управление и дълбока държава във ВСС.

Тезата ми е, че искането за отстраняване на Гешев ще бъде мотивирано не само с комичната ситуация около "атентата" срещу него, но и с опитите му да бламира дейността на Европейската прокуратура в България. Вероятно това ще бъде изтъкнато като аргумент за евроатлантическата ориентация и принадлежност на новото правителство и парламентарно мнозинство. За всички наблюдатели и анализатори в съдебната система се видя, че работата на ЕП у нас не потръгна, включително на едно организационно, битово ниво, което зависи в голяма степен и от главния прокурор и контролирания от него ВСС. Не мога да изключа да има и по-конкретна информация в тази насока от страна на Лаура Кьовеши. Това би било нов съществен и сериозен аргумент, на който може да бъде предадена по-голяма тежест от обсъжданите до момента искания на тримата правосъдни министри, за които споменах, и да бъде артикулирано в публичното пространство като доказателство за евроатлантизъм.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    Почитания на адв. Екимджиев!
    Зачестлите заигравки в последно време около гл.прокурор за хоракоито познават технологията на вземане на решения и взаимовръзките на второ и по-долни нива, говори именно за спешна нужда от отърване от един, ставащ все по-токсичен актив.

    Трябва обаче да се каже отново и отново, че смяната на гл.прокурор не е никаква съдебна реформа. Никаква! А е просто смяна от страна от държателите на капитала на нестравил се с очакванията им СЕО.
    В този ред на мисли няма никакво значение как ще се казва следвищия гл.прокурор и от коя политическа коробка ще изскочи, защото както "държателите на капитала" , така и степените му на свобода остават непроменени.

    Основната и непроменима функция на гл.прокурор, конституирана с Димитровската (1947) и действащи по същество и до момента, е да пази от съдебно преследване осъществителите на държавната власт. И пример за това е, че нито един от след десетоноемврийските гл.прокурори: Татарчев, Филчев, Велчев, Цацаров и сегашния, не пипат лица от върха на политическата пирамица.

    Няма и занапред да пипат.
    А и като гледам имената на изброените гл.прокурори, нито един не беше личност.
    Тази длъжност иска личност. Ако това се случи (а е твърде малко вероятно), студени вадички ще тръгнат по гърбовете на политическите ни годзили.
    Няма да се случи...

    Нередност?
  • 2
    selofia avatar :-?
    Селофия
    • - 1
    • + 1

    На всеки следващ избран главен прокурор, независимо как - както сега, като шериф или по нов закон и наредба - трябва да бъде наложено изискване да носи каскет, а ако е жена специално боне, напомнящо каскет.... при официални церемонии, т.е. извън частния живот на публичната фигура.
    Това с цел да има символ на главата му, който да напомня на него*нея и на публиката доколко низко и омерзително може да падне авторитета на една от най-висшите в страната фигури на държавата...

    Нередност?
Нов коментар