Мнение | Михаил Екимджиев: Как един съдийски "карнавал" може да ни извади от Европа

Съдебни решения срещу правото на самоопределение от последните дни могат да се окажат стратегически стъпки за политическа преориентация на България и за формиране на "консервативен" и антиевропейски алианс

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Краят на февруари е революционно време. Зимата не иска да си тръгне, а пролетта не може да чака. Тялото и душата жадуват пречистване след зимното залежаване и ояждане. Преди аскезата на Великия пост много праведни християни се отдават на Карнавала - езически ритуал, вкоренен в Дионисиевите празници и толериран от църквата (главно католическата) като "нравствена ваканция", времеви прозорец в обичайното и позволеното.

Карнавалната маска освобождава от отговорност и авторитет. Анонимността амнистира прегрешенията. Мъжете стават жени, старите - млади, бедните - богати, добродетелните - развратни. Карнавалната травестия не търпи граници. Плътта надмогва оскъдните дрехи, свободата на желанията разбива етични клишета и табута. Смешното и трагичното хармонично еманират във водевилна гротеска.

Този български февруари приключи с впечатляващ кукерско-съдебен ритуал. Предрешени с черни тоги, 28 върховни съдии "прогониха Злото", забранявайки на жени, заточени в мъжко тяло, да се смятат и да бъдат приемани за мъже и обратно. Магистратите се вживяха в ролята на Велико народно събрание и дерогираха конституцията, според която международните договори имат пряко действие и юридически примат спрямо вътрешното право.

Тълкувателният погром над конституцията

С Тълкувателно решение от 20 февруари 2023 г. 28 съдии от Върховния касационен съд (ВКС) забраниха юридическата смяна на пола в регистрите за гражданско състояние. Решаващ мотив на това решение е становището на КС, че полът е само "бинарен" - мъжки и женски. Логическо неудобство причинява фактът, че хората, които физически сменят пола си, нито представляват, нито целят признаване на трети пол. След промяната те пак са само мъже и само жени. Явно фактите и логиката нямат значение, щом в съдебно решение на светска и европейска държава конституцията е подменена с "религия и традиция". За разлика от карнавалната травестия, която трае няколко дни, тълкувателната трансформация на правовия ред е устойчива и отчайващо репродуктивна.

В статията "Време е да спрем пълзящия антиконституционен преврат в България", публикувана в capital.bg, разказах как, с добра координация проруско политическо лоби, КС и неколцина съдии от ВКС фактически денонсират конституцията и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Тук показвам защо зад привидната карнавална фриволност това тълкувателно решение и подгряващите го решения на КС - срещу Истанбулската конвенция и за т.нар. "бинарен пол", може да са стратегически стъпки за политическа преориентация на България. Индикации да такъв сценарий не липсват.

Само 9 дни след решението на ВКС, на 1 март 2023 г., Върховният административен съд (ВАС) реши, че малката Сара, чиито родители са жени - българка и британка, сключили брак в Испания, ще остане без български документ за самоличност. (Така ѝ се пада, щом като, вместо да си стои в Испания, се е довлякла с хомосексуалните си родители в панчаревската падина.) Това се случва, след като през декември 2021 г. Съдът на ЕС (СЕС) разгледа същия казус по преюдициално запитване от Административен съд София-град (АССГ). Според решението на СЕС по делото "Панчарево", както казусът стана известен:

"...Държава членка, на която това дете е гражданин, е задължена да му издаде карта за самоличност или паспорт, без да изисква предварително съставяне на акт за раждане от националните власти. Освен това, тя е длъжна да признае издадения от приемащата държава членка документ, който позволява на това дете... да упражнява правото си свободно да се движи и да пребивава в рамките на територията на Съюза".

В съответствие с решението на СЕС АССГ задължи Столична община, район "Панчарево", да издаде акт за раждане на Сара като първичен документ за самоличност на децата според българското право. Решението му обаче е отменено от ВАС. Яхвайки патриотарско-религиозната вълна на колегите си от ВКС, състав на ВАС остави детето без юридическа самоличност, защото биологичната му майка не е българка, а България не признава брак между жени... Така ВАС по нашенски приложи универсалния правен принцип за най-добра защита на интереса на детето.

Отказът да бъде изпълнено ясно решение на СЕС, постановено по същия казус, е практическо дерогиране на чл.5, ал.4 от конституцията, според който ратифицираните международни договори имат пряко приложение и юридически примат пред вътрешното право. Влизайки в ЕС, България доброволно, но императивно, се задължи в името на върховенството на закона да изпълнява решенията на СЕС.

Какво следва?

Европейската комисия (ЕК) ще инициира пред СЕС наказателна процедура срещу България за брутални нарушения на европейското право от патриархално настроени български съдии с носталгичен уклон към обичайното право.

Освен тежките репутационни щети за държавата тези дела често носят сурови фискални санкции. Още Договорът от Амстердам от 1977 г., който засилва интеграцията в ЕС, предвижда санкции при отказ на държавите членки да съблюдават общоевропейските ценности, като изрично посочва върховенството на правото, човешкото достойнство, свободата, равенството и правата на човека. (Договорът коварно пропуска религията, традицията и патриархалното семейство.)

През 2020 г. Европейският парламент одобри регламент, обвързващ получаването на европейско финансиране от държавите членки със спазването на върховенството на закона. За пръв път той е приложен на 18 септември 2022 г., когато ЕК предложи да бъдат "замразени" плащания в полза на Унгария на стойност 7.5 милиарда евро. Причината - несъобразяване на унгарските власти, включително на техни съдилища, с върховенството на правото. Такава процедура, макар и на по-ранен етап, вече е в ход и срещу Полша.

Как би изглеждал унгарският сценарий у нас?

Не е тайна, че Бойко Борисов вече не е любимец на Байдън, Макрон и Шолц. Всички видяха силуета му, който като холограма изплува във втория списък "Магнитски" зад невинния поглед на Владислав Горанов. За да оцелее, Борисов, а и други политически лидери са готови да признаят, че не им пука за европейски ценности, за съюзници и партньори. Щом залогът е личното оцеляване, маските ще бъдат свалени. Ако ГЕРБ и "Промяната" не се коалират, може да видим как социалисти стават консерватори, а гражданите за европейско развитие на България (ГЕРБ) се дистанцират от Европа. Екзистенциалният залог за Борисов, а и за Корнелия Нинова, прави създаването на "консервативна" коалиция между привидно несъвместими политически субекти съвсем реалистично.

Формирането на "консервативен" и антиевропейски по естеството си алианс ще бъде предшествано и съпътствано от целенасочена конфронтация и от медийно "тричане" на европейските институции. Борисов и неговите медийни клакьори са истински факири в тоя занаят. Наказателните процедури и свързаните с тях неизбежни санкции срещу България, които наши съдии усърдно заработиха, пропагандно ще бъдат промотирани като щурм на европейските "джендър чиновници" срещу българщината и традиционните ни ценности, сред които често са разпознавани боят над жени, рушветчийството, връзкарството и рефлекторното преклонение пред Русия.

Зад стратезите на антиевропейската кампания по стар народен обичай ще застанат орди рубладжии и "полезни идиоти". (Според Ленин, който не е правил нищо безплатно, това са интелектуалци, подкрепящи болшевишката диктатура безвъзмездно.) Както писах в предишната статия, за да се случи завоят на Изток, са нужни само няколко "лидери", умело дегизирани като пазители на европейското право и ценности, които да поведат "народа възроден" на нож срещу угрозата от същите ценности. В речта си от 21 февруари 2023 г. Путин разкри на хората от неговия свят новата зловеща заплаха от "европейски педофили". В такава среда предизвикването на референдум за излизане от ЕС е съвсем реалистично. Моментът удобно може да съвпадне със замяната на гордия български лев с омразното и безродно евро. Боя се да мисля за резултата, след като социологически изследвания показват, че: "около една трета от българите споделят, че биха дали рушвет. Близо 50% пък са подготвени да нарушат законите, опитващи се да противодействат на сивата икономика, 65% от участвалите в изследването считат, че сивата икономика е най-бързият способ да се изкарат повече пари. Едва 36% определят явлението като "тежко морално закононарушение". (Изследване на Института за проучване на обществата и знанието към БАН от 2019 г.)

Очевидно значителна част от сънародниците ни, подобно на Б. Борисов, успяват да съвместят в магическа формула "ценности" като битовата корупция и върховенството на правото. Явно и рушветчийството, както малтретирането на жени, е традиционна ценност и национална идентичност, която ще браним от "джендъри" и "педофили", опитващи се да го подменят с протестантска честност и върховенство на правото. Докато в рационално градените общества карнавалът е мимолетна пролука в нормалността, стимул за катарзиса и изпитанието на Великия пост, за нас той е бит и ежедневие. В ритъма на непосилната му лекота няма време и място за принципи, ценности и отговорности. Затова нашата травестия е лесна и бърза - юнаците ни стават страхливци и предатели, прокурорите - бандити, и обратно.

Драмата в този дистопичен сценарий е, че отделянето от Европа неизбежно ще ни тласне в скута на Русия. За разлика от Унгария и Полша, където национализмът е и антируски, нашият най-често се изявява като национално предателство и користен слугинаж на Големия брат. Според Самюел Джонсън "национализмът е последното убежище на негодниците". Затова, няма да е чудно, ако последното ни "времеубежище" (по Георги Господинов) се окаже на Изток и в миналото - при крепостните граждани на Путин, Лукашенко и средноазиатските сатрапи.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jea16782626431166032 avatar :-|
    Jamie E. Mercado
    • - 1

    I'll read your posts more often, I swear. I recently learned of a game called https://bobtherobber.co , and I'd love for you to play it with me whenever you have some free time.

    Нередност?
Нов коментар