🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

КС върна темата за съдебната реформа на законодателя; Първи обзор на делата шамари; НАП не може да се оправдава с хакерска атака

През изминалата седмица Конституционният съд се поризнесе по две дела, свързани с реформата на прокуратурата
През изминалата седмица Конституционният съд се поризнесе по две дела, свързани с реформата на прокуратурата
През изминалата седмица Конституционният съд се поризнесе по две дела, свързани с реформата на прокуратурата
През изминалата седмица Конституционният съд се поризнесе по две дела, свързани с реформата на прокуратурата
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Служебното правителство внесе в парламента законопроектите за бюджета и те вече са публикувани на сайта на Народното събрание. Общо внесените в парламента законопроекти до момента са 53, но тяхната съдба зависи от хода на преговорите за правителство. В петък и "Възраждане" отново внесе проекта си на Закон за регистрация на чуждестранните агенти, който бе внесен и в предишния парламент и предизвика остри реакции.

Министерството на правосъдието обнародва в "Държавен вестник" допълнение на Наредба №32 от 1997 г. за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори, според което пълномощните за сделки с коли и тези за представителство пред НАП влизат в единната информационна система на нотариусите "Единство".

Европейският съд по правата на човека съобщи, че на 2 май ще обяви две решения за България по важни дела. Първото дело е по жалбата на Лютви Местан срещу глоба, наложена му през 2013 г. за агитация на турски език по време на предизборната кампания за Народно събрание. По второто дело - "Сакскобургготски и Хробок срещу България", се очаква ЕСПЧ да определи обезщетение на нарушените права на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Борисова Хробок от мораториума върху експлоатацията на горите в Рила, който им беше наложен с решение на парламента през 2009 г.

Асоциацията на българските административни съдии (АБАС) изграждадигитална библиотекас актуални материали за административното правосъдие, съобщават от Върховния административен съд. Достъпът до нея е свободен и неограничен. Тя ще предоставя точна и актуална информация за видовете съдебни процедури, процесуалните срокове в административното право, актуалната съдебна практика по определени теми и др.

А Съдът на ЕС публикува на сайта си годишния доклад на институцията.

ТОП 3

Конституционният съд върна въпросите за съдебната реформа на законодателя

Конституционният съд (КС) се произнесе по две дела, свързани с реформата на прокуратурата, а резултатът може да се обобщи накратко с констатацията, че политиците не бива да очакват от КС да решава законодателни проблеми. От друга страна обаче и КС избяга от възможността да развие и задълбочи практиката си по "надзора за законност", поставен по едно от тези дела. Във вторник КС отхвърли искането на Министерския съвет да обяви за противоконституционни части от текстове в Закона за съдебната власт, свързани с правомощия по надзора за законност. Внимание заслужава становището на съдиите Соня Янкулова и Янаки Стоилов, които не са съгласни с мотивите на мнозинството. В четвъртък КС отклони като недопустимо искането на депутати от ГЕРБ да изтълкува доколко отделните звена в съдебната система - съд, прокуратура и следствие, са независими едно от друго. Още по темата тук

Генералният адвокат Джовани Питруцела: НАП не може да се оправдава с хакерска атака за теча на данни

Самият факт, че имало теч на лични данни от информационната система на Националната агенция по приходите (НАП), е достатъчно основание, за да се заключи, че прилаганите от агенцията технически и организационни мерки не са подходящи за осигуряване на защитата на данните. За да бъде освободен от отговорност, администраторът на лични данни трябва да докаже, че по никакъв начин не е отговорен за вредоносното събитие. Това заявява генералният адвокат Джовани Питруцела в заключение по дело C-340/21 в Съда на Европейския съюз, образувано по преюдициално запитване на Върховния административен съд във връзка с едно от стотиците дела, заведени от граждани срещу НАП заради теча на лични данни през юли 2019 г. Още по темата тук.

АКФ: Първи опит за обзор и анализ на делата-шамари в България

В България трябва да се прави активен мониторинг на т.нар. дела-шамари (SLAPP дела) срещу гражданското участие, които се водят най-често срещу журналисти и активисти. Максималната публичност на тези дела е един от начините за противодействие на това явление. Друга мярка, която е лесно постижима при наличието на политическа воля, е декриминализиране на обидата и клеветата. Това са част от констатациите в анализа на Антикорупционния фонд (АКФ) на SLAPP делата в България, озаглавен "Цената на свободното слово", който бе представен публично във вторник. Докладът е първи опит за систематичен обзор и анализ на правната практика по тези дела у нас за периода 2000 г. - март 2023 г. Още по темата тук.

ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА ОТ КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Закон срещу онлайн пиратството ще отговори на критиките на САЩ. САЩ добави България към списъка за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост заради недостатъците при разследването и наказателното преследване у нас на случаите на онлайн пиратство. В същото време служебното правителство внесе в Народното събрание проект за промени в Наказателния кодекс, с който се предлага създаването на нови наказателни състави за онлайн пиратство.

Съдът: Неподадената декларация за имущество на Трифонов не е обществена информация. Това се разбира от решението на съдия Вяра Русева от Административен съд-София град (АССГ) по дело, заведено заради отказ на КПКОНПИ да предостави достъп до информация. Същевременно по сходно дело, водено от "Сега", друг съдебен състав на АССГ постанови, че комисията трябва да разкрие информация за действията си спрямо Тифонов, който две години не подава имуществена декларация. Преди време съдия Вяра Русева потвърди отказа на прокуратурата да даде информация колко преписки е разгледал Делян Пеевски, докато е бил следовател.

ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

С ново тълкувателно постановление ВКС и ВАС слагат край на противоречия след големите промени в ЗАНН. Край на противоречията по два ключови въпроса, свързани с приложението на Закона за административните нарушения и наказания, които възникнаха след измененията от декември 2021 г., сложиха Наказателната колегия на Върховния касационен съд и Върховният административен съд. В съвместно тълкувателно постановление върховните съдии дават отговор на въпроси, които разделиха във вижданията им административните съдилища. (Лекс.бг)

Испания отказа да предаде на българската прокуратура един от "заговорниците" срещу Гешев. Съд в Мадрид е отказал изпълнението на издадената от Софийска градска прокуратура европейска заповед за арест за Тони Иванов, когото прокуратурата обяви за едно от лицата, които заговорничат, за да отстранят полицаи и висши магистрати, вкл. главния прокурор. Мотивите са липса на съдебен контрол върху такива заповеди, но решението хвърля и светлина върху аргументите на прокуратурата за ареста - обвинение за изнудване чрез заплахи на три лица да продават имот и да връщат заеми, както и за притежание на 70 г кокаин. (АКФ)

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Честит празник на труда с този позитивен пример на трудолюбиви хора, които създават продукт и генерират данъци към хазната. Е, някои са позабравили, че данъците трябва да се плащат…

    Фирмите на 9 депутати дължат 9 милиона лв. на НАП!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161525230366189

    Нередност?
Нов коментар