Coinbase иска по съдебен път регулаторът да разкрие плановете си за криптосектора

Най-голямата публична борса заплаши, че може да напусне САЩ, ако няма яснота по въпроса

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Coinbase настоява SEC да обясни своята позиция по въпроса за регулиране на криптовалути.
  • Криптоборсата твърди, че липсата на ясни решения от страна на регулатора създава несигурност в сектора.
  • CEO на Coinbase Брайън Армстронг отново признава възможността компанията да напусне САЩ, ако не получи необходимата регулаторна яснота.

Едва няколко дни след приемането на MiCA в Европа водещата американска криптоборса Coinbase заведе дело срещу Комисията за ценни книжа и борси (SEC) в САЩ. Тя поиска регулаторът да бъде съдебно принуден да сподели публично своя отговор на петиция отпреди месеци, в която се отправя искане да каже дали ще позволи на криптоиндустрията да бъде регулирана с вече съществуващите рамки на SEC. Борсата поиска това чрез федерален съд и настоява да стане в рамките на една седмица.

През юли 2022 г. Coinbase отправи петиция до SEC да "предложи и приеме правила за регулиране на ценните книжа, предлагани и търгувани чрез дигитални методи", като се позовава на цифрови активи като криптовалути. Въпреки че не предостави конкретен публичен отговор, SEC наскоро засили своите действия и предупреждения срещу няколко криптоборси, включително и Coinbase. Борсата все пак попада под регулацията на SEC, тъй като е публична компания, чиито акции се търгуват на Nasdaq.

Главният правен директор на Coinbase Пол Гревал заяви в публикация в блог, че действието на компанията има за цел да принуди SEC да сподели решението си, като се има предвид, че публичните изявления на регулатора и дейностите по правоприлагане в криптосектора предполагат, че той вече е решил да отхвърли петицията. От януари SEC предприе действия срещу криптоборсите Bittrex и Gemini, криптокредитора Genesis и няколко лица, обвинени в манипулиране на криптоактиви, включително предприемача и основател на Tron Джъстин Сън и основателя на Terraform Labs До Куон.

- paulgrewal.eth (@iampaulgrewal) April 25, 2023

Този ход на Coinbase бележи първото официално предизвикателство срещу регулатора, идващо малко след като SEC издаде предупреждение за предстоящи съдебни действия. Гревал подчерта в публикацията си в блога, че регулаторната яснота е отдавна закъсняла за криптоиндустрията и че Coinbase и други криптофирми са изправени пред потенциални принудителни действия от страна на SEC, въпреки че не са информирани как законът се прилага за техния бизнес. Регистрирана в Делауеър, Coinbase твърди, че няма ясен или функционален режим в САЩ за гладкото функциониране на пазара. През март компанията поиска яснота от SEC относно третирането на услугите за стейкинг.

През 2019 г. SEC публикува рамка за това как цифровите активи се вписват в инвестиционните договори и законите за ценните книжа, но по-широката криптоекосистема на САЩ я намери за недостатъчна. Председателят на SEC Гари Генслър често е заявявал, че всички токени на криптопазара са ценни книжа, с изключение на биткойн. Миналата седмица той не можа да отговори на директен въпрос какво според него е Ethereum и беше видимо и разтърсен от въпроса и обвиненията по негов адрес от страна на множество конгресмени.

На 16 април 2023 г. конгресменът от Охайо Уорън Дейвидсън обяви своето намерение да предложи нов закон, който цели да премахне председателя на SEC и да замени поста с директор, отчитащ се пред борда. Според Дейвидсън тази стъпка е необходима, за да се коригират редица злоупотреби и да се възстанови властта там, където "справедливо принадлежи", както и да се спре отблъскването на крипто финтех компании от американския пазар.

Coinbase твърди, че липсата на формализирано вземане на решения от SEC е генерирала несигурност за криптокомпаниите, възпрепятствайки способността им да се подготвят адекватно за бъдещето. Гревал също изрази загриженост, че SEC започва действия по принудително изпълнение въз основа на неразкрито тълкуване на закона.

Като една от няколкото криптофирми, изправени пред гнева на SEC за предполагаемо предлагане на нерегистрирани ценни книжа, главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг посочи, че компанията може да обмисли напускане на САЩ, заявявайки "всичко е възможно, включително преместване". Гревал написа в публикация в Тwitter, че компанията се ангажира да търси регулаторна яснота в САЩ в полза на индустрията, клиентите, акционерите и служителите.

Все още няма коментари
Нов коментар