Седмичен бюлетин за правни новини

Президентът атакува отнемането на концесията на "Росенец"; Парламентът се засили да законодателства заради домашното насилие; Изтезанието става престъпление

Протести в цялата страна се проведоха на 31 юли с искане за справедливост след случая с пострадалото на 26 юни 18-годишно момиче
Протести в цялата страна се проведоха на 31 юли с искане за справедливост след случая с пострадалото на 26 юни 18-годишно момиче
Протести в цялата страна се проведоха на 31 юли с искане за справедливост след случая с пострадалото на 26 юни 18-годишно момиче
Протести в цялата страна се проведоха на 31 юли с искане за справедливост след случая с пострадалото на 26 юни 18-годишно момиче
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Масовите протести в цялата страна и силното обществено възмущение от издевателството над 18-годишното момиче в Стара Загора принудиха депутатите да прекратят лятната си ваканция, за да приемат законови промени срещу домашното насилие (за промените вижте по-долу). Междувременно от прокуратурата съобщиха във вторник, че и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов е поискал и получил оставката на Георги Видев като заместник административен ръководител на Окръжна прокуратура - Стара Загора. А правосъдният министър Атанас Славов коментира, че по случая в Стара Загора е действано формалистично и при пълна липса на емпатия. Славов обяви, че "до дни" ще има нови указания до прокурорите как да действат при домашно насилие.

Пълна хронология на събитията около случая на база на свидетелски показания и документацията по делото вижте в публикацията Мътна и кървава: Историята на нападението в Стара Загора, която е част от темата в последния брой на "Капитал" - Буря от гняв.

Важна новина от седмицата е, че изтезанието влезе в Наказателния кодекс (НК) като самостоятелен състав на престъпление, при всички уговорки за формулировката на текста. Със същите промени се признава като по-тежко наказуемо престъпление, което е мотивирано със сексуалната ориентация на жертвата (вижте по-долу).

Във вторник президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт, с които се променя системата за случаен подбор на съдия за разследване на главния прокурор и се отлага с шест месеца изборът на нов ВСС (указът с мотивите вижте тук). Само два дни по-късно, в четвъртък, правната комисия без обсъждане отхвърли ветото, очаква се тази седмица това да стори и пленарната зала.

Общо 17 магистрати са се кандидатирали за европейски делегирани прокурори в новата процедура, съобщи ВСС - списъка вижте тук.



Министърът на правосъдието Атанас Славов и министърът на електронното управление Александър Йоловски представиха електронния Централен регистър на особените залози. От 1 юли ЦРОЗ най-после премина към Агенцията по вписванията. "Вече всички вписвания на залози, на запори могат да бъдат проследени в реално време, създадена е работеща информационна система в полза на потребителите и с гаранции за правната сигурност", каза Славов при представянето.

ТОП 3

Президентът сезира КС с решението за отнемане на концесията на "Росенец"

Президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд (КС) последните промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които парламентарното мнозинство на ГЕРБ, ДПС и ПП/ДБ задължи министъра на транспорта спешно да отнеме концесията на "Лукойл - Нефтохим" на пристанищния терминал "Росенец". Според президента законът е неясен, борави с термин "отнемане" на концесия, каквато законова хипотеза не съществува, а същевременно няма яснота в какъв срок трябва да стане това. Радев освен това атакува закона и заради спешното му гласуване на две четения в едно заседание на парламента, въпреки че отделни депутати са направили изявления, че имат предложения, които искат да направят преди второто четене. Делото в КС вече е образувано, за докладчик е определена Мариана Карагьозова-Финкова.

Още по темата: Колко би струвала на българския данъкоплатец "покупка" на рафинерия в Бургас - коментар на адв. Никола Найденов.

Парламентът се засили за нови законови промени заради домашното насилие

Жертвите на домашно насилие да могат да търсят закрила и ако са в "интимна връзка" - това прие парламентът на първо четене с промени в Закона за защита от домашно насилие. На 1 август спешно бяха внесени два законопроекта - за промени в Наказателния кодекс (НК) и в Закона за защита от домашното насилие, под които в различен порядък стоят подписите на Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Надежда Йорданова и др. С промените в НК се завишават наказанията за средна и лека телесна повреда и се премахва възможността за част от тези престъпления да се налага пробация. В закона срещу домашното насилие се разширява обхватът на закрилата - тя вече няма да се прилага само при фактическото съпружеско съжителство, а в по-общата хипотеза на "интимна връзка" - "доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения". Още по темата тук.

Изтезанието става престъпление, сексуалната ориентация на жертвите като подбуда е квалифициращ признак

В петъчния брой на Държавен вестник са обнародвани промени в Наказателния кодекс, с които се криминализира изтезанието. Новият чл. 144б, ал. 1 гласи: "Който чрез сила, заплашване или по друг начин изтезава другиго, за да даде той или друго лице сведение или признание, за да бъде наказан за деяние, което той или друг е извършил или се подозира, че е извършил, се наказва за изтезание с лишаване от свобода от една до шест години, ако не подлежи на по-тежко наказание." С друга алинея се предвижда затвор от 2 до 8 години, когато деянието е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на службата му. Текстът обаче до голяма степен дублира състава на принудата по НК, което ще затрудни правоприлагането. Със закона е въведен нов квалифициращ признак на престъпленията срещу личността и правата на гражданите - когато са извършени във връзка сексуалната ориентация на жертвата. Разширява се приложението на квалификациите по ксенофобски или расистки подбуди и др.

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Съдът на ЕС: НАП погрешно събира ДДС при бракуване на стоки. Решение на СЕС по дело С-172/22 позволява на засегнати бизнеси да поискат от НАП да им възстанови ДДС, който е трябвало да върнат в бюджета заради бракуване на стоки. Според СЕС е неправилно да се изисква от бизнесите да връщат ДДС при бракуване на стоки, които след това са продадени или са изхвърлени по начин, който води до необратимото им изчезване. Докато не бъдат направени промени в закона, вероятно за възстановяването ще трябва да се водят процедури по обжалване, макар че инспекторите на НАП са принципно задължени да прилагат тълкуването на СЕС. Коментар на адв. Орлин Хаджийски.

Нарочно счупеният механизъм за разследване на главния прокурор. След ВСС за компрометиране на механизма се погрижиха и политиците от новата коалиция на ДПС, ГЕРБ и ПП/ДБ с изискването за ревизиране на електронната система за избор. В резултат всеки нов сигнал срещу главния прокурор ще бъде блокиран за една година, дава се нов аргумент на прокурорската колегия да откаже назначаването на разследващ за Борислав Сарафов, както и нови предпоставки да се атакува процедурата по съдебен ред, а ВСС ще похарчи поредните огромни средства за поредната информационна система. Коментар на Иван Брегов от ИПИ.

Спешните промени на Наказателния кодекс само задълбочават проблема. Единствено неизбежността на наказанието, а не неговият размер, води до възпиране на престъпленията. От гледна точка на практиката основните пречки пред неизбежност на наказанието са неправилното събиране на доказателствата и неправилната правна квалификация на деянието. Законовите ad hoc промени не решават този проблем, а го задълбочават. Становище на адв. Силвия Петкова по проекта за промени в НК.

На кого му пука за решенията на Конституционния съд. Политиците се възползват от пожелателния характер на законовата регламентация за изпълнение решенията на КС, според която последиците от обявените за противоконституционни актове се уреждат от органа, който е издал съответния акт. Примерите са много - заобиколни опити за събиране на пътните глоби, отмененото уволнение на председателя на Сметната палата, а последно проектът на ГЕРБ за противодействие на корупцията, който предвижда въвеждане на специални разузнавателни средства в административна процедура за установяване на незаконно придобито имущество. Коментар на адв. Георги Атанасов.

Избрано от други медии

Софийски градски съд е осъден да плати над 3 милиона лева заради открадната фирма на немски инвеститор. 3,366,526 лева e сумата с лихвите, която СГС е осъден да плати на германския гражданин Константин Мавродийски и сина му Кристиян, чиято фирма и инвестиционен проект са заграбени през далечната 2003 г. с измамна схема с участието на тогавашния съдия от СГС Димана Йосифова. Това не попречи на кариерата на съдия Йосифова, която бе избрана съдебен инспектор през 2012 г. по номинация на ГЕРБ, след това е командирована във ВАС от тогавашния председател Георги Колев, а през 2020 г. е пенсионирана с почести и парична награда. (BIRD.bg)

Имот от търг на ЧСИ с банков кредит? Вече е възможно. На 20 юли 2023 г. влезе в сила наредба, уреждаща организирането на електронни публични търгове, при които вече е възможно банки и кредитни институции да финансират покупките на недвижими имоти от търгове на частни и държавни съдебни изпълнители. На 24 юли т.г. започна работа и специализираната електронна система за наддаване. Промените отварят вратите както пред бизнеса за придобиване на индустриални имоти, хотели цехове, недовършени строежи и земеделски земи, така и пред купувачите на недвижими имоти за жилищна или инвестиционна цел. Коментар на адв. Атанас Павлов. (Лекс)

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар