АКФ: Свързана с Делян Добрев фирма доставя фиктивно биомаса на ТЕЦ от групата на Ковачки

Според разследването фабриката за пелети на бащата на депутата от ГЕРБ е осигурявала документи за ТЕЦ "Марица 3"

ТЕЦ "Марица 3" е сред малките енергийни мощности от групата на Христо Ковачки
ТЕЦ "Марица 3" е сред малките енергийни мощности от групата на Христо Ковачки
ТЕЦ "Марица 3" е сред малките енергийни мощности от групата на Христо Ковачки    ©  Цветелина Белутова
ТЕЦ "Марица 3" е сред малките енергийни мощности от групата на Христо Ковачки    ©  Цветелина Белутова

Фирма, собственост на родителите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, е получавала значителни суми за вероятно фиктивни доставки на дървесина на "ТЕЦ Марица 3", свързвана с Христо Ковачки. Това се твърди в публикуваното в четвъртък разследване на Антикорупционния фонд (АКФ) със заглавие "Пелетигейт".

В него се цитират резултатите от проверка на димитровградската централа, извършена от Регионална дирекция по горите - Кърджали, през декември 2022, която е установила 8 фактури за доставка на дървесен чипс от фирма "Визьор" - водещ производители на пелети в страната, чиито собственици са Александър и Златка Добреви. Става дума за средно по около 3000 тона месечно, на цена от 95 лева на тон. Според АКФ превозни билети за чипса не са представени, а на територията на ТЕЦ-а не е констатирано наличие на дървесина.

"Цитираните от нас официални документи показват, че през 2022 г. около 285 хил. лева на месец - или около 3 млн. лв. на година, са отивали от "ТЕЦ Марица 3" към фирмата на родителите на Добрев", заявява Лора Георгиева, координатор на правната програма на АКФ. "Въпросът е какво е била заплащано с тази сума, тъй като множество свидетелства ни карат да се съмняваме, че дървесината, за която се твърди, че е доставена за тези пари, реално е съществувала", посочва още тя.

"АКФ, с цялото ми уважение, това не е разследване! Това са внушения и манипулации. Поръчка е! Знам и името на поръчителите! Целта - да ми затворят устата, но няма да стане!", коментира във "Фейсбук" Делян Добрев.

"Изфабрикуване материал съдържа огромно количество неверни данни, посочени като факти, и очевидно се стреми да направи внушения, напълно различни от действителността", заявиха за "Капитал" от ТЕЦ "Марица 3".

Какво показват докладите

Според твърденията на представители на "ТЕЦ Марица 3" и "Визьор", цитирани в доклада на Регионална дирекция по горите - Кърджали, доставяните на ТЕЦ "Марица 3" около 3000 тона средномесечно дървесен чипс представляват дървесни кори и стърготини - отпадъци от производствения процес на пелети на "Визьор". Тази информация противоречи на официалните данни, представени на сайта на "Визьор", според които месечното производство на пелети на фирмата възлиза на едва около 2600 тона.

"Излиза, че фирма "Визьор", водещ производител на пелети на пазара, произвежда по-голямо количество отпадък, отколкото пелети. Което очевидно не отговаря на истината. Още повече че по технология пелетите се произвеждат именно от дървесни отпадъци и при това производство не би трябвало да се генерира значителен отпадък", посочват от АКФ.

В публикуваното от фонда видео по темата се вижда и как служител на "Визьор", записан със скрита камера при посещение на екип на АКФ в цеха за производство на пелети до с. Сушево, потвърждава, че предприятието не генерира отпадък под формата дървесен чипс или поне не в обемите, които се фактурират към "ТЕЦ Марица 3".

От АКФ твърдят, че тези сведения се потвърждават и от проверка на дневниците за постъпващата дървесина на фабриките на "Визьор", които показват, че в цеховете на фирмата за 2022 г. са влезли около 11 хил. тона дървесина - в пъти по-малко от твърдяното като доставено на "ТЕЦ Марица 3" количество дървесен чипс.

"Съпоставянето на тези доказателства повдига сериозни съмнения, че дървесината, за която "Визьор" е получавала пари от "ТЕЦ Марица 3", е съществувала само на хартия. Което повдига въпроса - за какво са били изплатени парите от "ТЕЦ Марица 3" към "Визьор", пита Лора Георгиева.

От"ТЕЦ Марица 3" отричат

В изпратени до "Капитал" коментари от свързаната с Христо Ковачки централа твърдят, че не са директен контрагент на "Визьор". "Дървесен чипс сме получавали от "Марица енерджи" ЕООД (дъщерно дружество на ТЕЦ "Марица 3" - бел. авт.), който осъществява дейността по обработка, миксиране и транспортиране на горивата. Законът не задължава въпросната фирма да съхранява и превозни билети и прилежащите документи, тъй като изпращачът фактурира и поема разходите за доставка", пишат още те.

За споменатите фактури се казва, че съдържат купуване на дървесен чипс, който не представлява отпадък от пелетопроизводството, а е суровина както за производителя на пелети, така и за тях като производител на енергия. "Накратко, твърдението е точно обратното на изнесеното в материала. Това е и естествената причина, поради която служителите на "Визьор" вероятно твърдят, че не произвеждат отпадъци. Думата "отпадък" е използвана единствено с цел манипулация", посочват от димитровградската централа.

Също така от там изтъкват и факта, че заснемане на площадката от Антикорупционния фонд, което показва, че там няма дървесен чипс, е направено на 7 декември 2022 година, а в периода от октомври до края на декември централата е била в планов ремонт.

"Искаме да обърнем специално внимание, че в голямата си част посочените от Антикорупционен фонд данни са неверни и изключително силно преувеличени, като например твърдението на авторите, че доставките се извършват с 13-15 камиона на ден, като в същото време въпросното количеството се транспортира с 4-5 камиона. Следва и да добавим, че констатираната от "разследващите" липса на транспортни документи се дължи на логичния факт, че транспортът се извършва от "Визьор", пише още в позицията на ТЕЦ "Марица 3" по казуса, с което се потвърждават доставките от фирмата на родителите на Добрев.

От там посочват също, че количества от порядъка на 3000 тона месечно са пренебрежимо малки, тъй като толкова се изгарят само за денонощие - 80% въглища и 20% биомаса. Така споменатото количество биомаса би трябвало да се употребява за не повече от 5-6 дни, примесено с въглища.

За какво е всичко

"ТЕЦ Марица 3" има комплексно разрешително за горене на отпадъци, което ѝ дава право да замества част от въглищата при производство на ток с горене на дървесни отпадъци. Икономическата логика да се смесват въглища със биомаса е, че така се плащат по-малко квоти за CO2 - биомасата реално е освободена от квоти. През последната година цената на въглеродните емисии е около 90 евро/тон, така че спестяването на всеки тон CO2 е от голямо значение, още повече като се има предвид, че работата на ТЕЦ-а е свързана с изхвърлянето на десетки хиляди тона емисии на година.

Така например в доклада за годишните си емисии през 2022 "ТЕЦ Марица 3" е декларирала почти двойно повече емисии от биомаса (80 888 тона), които не се плащат, спрямо фосилни емисии (46 339 тона), за които е длъжна да купи разрешения за емисии. Отчетените 80 хил. тона CO2 от биомаса реално са спестили 72 млн. лв. на димитровградската централа.

От АКФ припомнят, че разследване от 2021 г. разкрива, че две други въглищни централи, свързвани с Христо Ковачки - ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел", са отчитали с пъти по-ниски емисии въглероден диоксид от производството на ток, твърдейки, че са въвели "иновативни технологии", като са "диверсифицирали енергийния си микс" чрез горенето на биомаса. Тази схема е ощетила националния и европейския бюджет с около 60 милиона лева заради платени по-ниски въглеродни квоти. Именно поради съмнения за наличието на схема за фалшиво замерване на по-ниски въглеродни емисии Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши разпореди претърсвания и следствени действия срещу ТЕЦ-ове от групата на Ковачки.

През февруари 2023 г. Европейската прокуратура извърши проверки на ТЕЦ-овете и обяви, че количествата въглероден диоксид, отчетени от централите, за които те дължат плащане на разрешителни за въглеродни емисии, са били удостоверени от верифицираща фирма, също свързана с Ковачки, която съзнателно е подавала фалшиви данни за емисиите на парникови газове с цел да занижи количеството на произведените от тях емисии в рамките на европейската схема за търговия с CO2.

По официални данни на Изпълнителната агенция по околна среда същата верифицираща фирма - "Джи Ем Ай верифай" (GMI Verify) е верифицирала количествата въглеродни емисии и на "ТЕЦ Марица 3" за 2022 г.

"При наличието на сериозни съмнения, че "ТЕЦ Марица 3" е използвала биомаса и че декларираните въглеродни емисии са обективно верифицирани, възниква въпросът: Изпълнява ли централата програмата си за екологизация, станала ли е дейността ѝ по-екологична и платени ли са действително дължимите суми за въглеродни квоти? Или отново се касае за накърняване здравето на живеещите в района и за ощетяване на националния и европейския бюджет с милиони", допълва Лора Георгиева.

От АКФ поставят и въпроса доколко документираните сериозни икономически взаимоотношения между "Визьор" и "ТЕЦ Марица 3" влияят върху публично заявени позиции на Делян Добрев относно бъдещето на въглищните централи. В качеството си на депутат и председател на комисията по енергетика Делян Добрев е една от движещите сили, които настояват за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в посока на това животът на въглищните централи да бъде удължен до 2038 година.

"Ако имах частен интерес, щях да искам централите да работят на дървесен чипс, а не на въглища", казва в отговор Добрев, което не променя факта, че въглищните централи работят и с дървесен чипс.

Случаят според АКФ повдига обосновани съмнения за наличие на конфликт на интереси на депутата Делян Добрев, предполагаеми корупционни престъпления и нарушения във връзка с екологичното законодателство. Поради това Антикорупционният фонд изпраща сигнали до КПКОНПИ, прокуратурата и министъра на околната среда и водите.

"Очакваме тези институции да предприемат необходимите действия в рамките на законовата си компетентност. Ще информираме обществеността своевременно за тяхната реакция. Ще изпратим информация и до Европейската прокуратура по вече започналото там разследване", заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар