Депутатите отхвърлиха спорните промени на ДПС в Закона за горите

Остава възможността домакинствата да получават до 10 пространствени кубика евтини дърва за огрев

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ покани депутатите да се преместят да живеят една зима в Родопите след като бяха отхвърлени предложенията на ДПС за завишаване на количествата дърва за огрев, които се дават на семействата за отопление
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ покани депутатите да се преместят да живеят една зима в Родопите след като бяха отхвърлени предложенията на ДПС за завишаване на количествата дърва за огрев, които се дават на семействата за отопление
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ покани депутатите да се преместят да живеят една зима в Родопите след като бяха отхвърлени предложенията на ДПС за завишаване на количествата дърва за огрев, които се дават на семействата за отопление    ©  Юлия Лазарова
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ покани депутатите да се преместят да живеят една зима в Родопите след като бяха отхвърлени предложенията на ДПС за завишаване на количествата дърва за огрев, които се дават на семействата за отопление    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Опитът на ДПС да увеличи количествата дърва за огрев за хората, които се отопляват през зимата по този начин чрез промени в Закона за горите се провали. Късно в петък по време на последното пленарно заседание на парламента преди лятната ваканция всички внесени от движението промени в закона бяха окончателно отхвърлени на второ четене от депутатите в пленарната зала. Другата спорна поправка на ДПС за отпадането на изискването за сертификат за работа с техниката за сечене на дърва за всеки, който сам си добива дървесината, също не беше приета.

Поправките на ДПС бяха отхвърлени на косъм с гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и "Има такъв народ", а депутатите от движението и ГЕРБ ги подкрепиха като гласовете бяха 98 на 98. Решаващ се оказа гласът на един депутат от БСП, който се въздържа при гласуването, а нито един от останалите му колеги от парламентарната група на социалистите не присъства в залата, вероятно защото бяха заминали за събора на Бузлуджа.

Какво искаше да промени ДПС

Първоначално от ДПС настояваха определената за всяко домакинство квота от 10 пространствени куб.м, която хората имат право да си закупят по преференциални цени, да се увеличи на 15 куб.м без да се уточнява какви. (Според представители на неправителствени организации, когато не се уточнява дали кубиците са пространствени или плътни, горските обикновено ги считат за плътни.) Това щеше да увеличи значително полагащите се на всяко домакинство дърва, тъй като има разлика между пространствени и плътни куб.м. С пространствения кубичен метър се измерват нарязаните и подредени дърва заедно с въздуха между тях. Плътният кубичен метър се определя от горските служители още при маркирането на дърветата за отсичане и при него количеството на дървата е в пъти по-голямо от пространствения кубичен метър дърва. Така, ако това количество беше прието, всеки, който се отоплява на дърва щеше да получи между 25 и 30 кубика дърва по преференциални цени.

Заради острите реакции на зелени неправителствени организации срещу драстичното завишаване на количествата дърва за огрев между първото и второто четене на законопроекта парламентарната земеделска комисия прие намаляване на предложените от ДПС количества от 15 кубика на 10 плътни или 15-16 пространствени. Това по същество беше стария начин, по който се определяха количествата дърва за огрев по преференциални цени преди законът за горите да бъде променен в края на работата на предишния парламент през февруари тази година и в него да се запише, че позволените количества са до 10 пространтствени кубика.

Мотивите на ДПС

Аргументът на ДПС за исканото увеличаване на количествата беше, че тези кубици са недостатъчни за отопление на хората от планинските райони, където зимата продължава по-дълго време. От ДПС настояваха и за премахването на сертификата за работа с техника за сечене на дърва за физическите лица. Това изискване също беше въведено при последните промени в закона и според него, за да секат полагащата им се дървесина на огрев, хората трябва да имат такъв сертификат, който се получава след изкаран курс за безопасност за боравене с тази техника и според депутати струва еднократно между 300 и 400 лв.

По време на дебата в пленарната зала лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна като аргумент за искането на ДПС за увеличаване на количествата дървесина за огрев именно това - че зимата в Родопите е дълга и 10 пространствени куб.м са недостатъчни за хората за отопление.

Освен това по думите му има разлика какъв вид дървесина се гори, защото боровата, която се използва в тези райони е по-ниско калорична.

"Хора, които са на 60 г. и от 10-15 г. използват моторен трион, за да секат полагащите им се количества дървесина казват: вие за това сертификат ли ще ми искате", каза Карадайъ по повод изискването за сертификат като уточни, че става въпрос за отпадането на изискването за притежание на този документ за физически лица, а не за фирми, които добиват дървесина. Според закона хората, които ползват дърва за огрев на преференциални цени трябва сами да си ги отсекат, а ако не могат, тогава тази дейност се извършва от фирми.

Аргументите "против"

Малко преди окончателното гласуване на промените в закона активисти от неправителствени организации и общественици излязоха с отворено писмо и петиция до депутатите поправките да не се приемат, защото това ще доведе до увеличаването на сечта в горите.

"Даже и при най-ниското количество от 10 пространствени куб.м. дървесина, на национално ниво размерът на законовия ангажимент достига до 17 милиона плътни кубически метра дървесина, което е два пъти и половина над целия дърводобив в България.", написаха те в отвореното писмо.

Бившият зам.-министър на околната среда от правителството на Кирил Петков Тома Белев, който е лесовъд и експерт по опазване на природата в Асоциацията на парковете в България прогнозира, че ако тези промени се приемат, през следващите години със сигурност ще се увеличи натиска за ползване на ползване на дървесина от гората. Според него причината е, че всеки ще предпочете да ползва евтин ресурс.

"Ако може да получиш 10 кубика евтини трупи, няма да си купиш ПДЧ мебели, а ще си направиш от масив.", написа той във фейсбук.

Освен това според него става въпрос за малък брой домакинства и ако ДПС искаха да решат техните проблеми можеха да предложат 15 пространствени куб. м. дърва за огрев за високопланинските селища, а не за всички.

Депутати от "Възраждане", които бяха доста активни по време на дебата по предложените промени, директно обвиниха ДПС в лобистки интереси, както и че промените се предлагат, заради местните избори с цел движението да държи електората си в подчинение. Депутатът Ивайло Чорбов директно обвини ДПС за "поголовната сеч в горите", а колегата му Деян Николов заяви, че движението има интерес от увеличаването на количествата дърва за огрев, защото "дърводобивната мафия е тяхна". Бяха цитирани и медийни публикации, според които фирми на ГЕРБ и ДПС източват 100 млн.лв. годишно от българските гори.

Сбърканата система с дървата за огрев

Според закона всяко домакинство има право да си закупи дървесина по преференциални цени, а не само тези, които се отопляват с дърва. За сбърканият начин на разпределението на тези дърва говори в пленарната зала и депутатът от "Зелено движение" от групата на ПП-ДБ Илина Димитрова. В изказването си тя посочи, че трябва да се дават дърва само на социално слабите под формата на ваучери например, а останалите, които се отопляват по този начин, трябва да се стимулират да търсят други, по модерни начини за отопление. Тя призова най-накрая да се приеме дефинията за "енергийно бедни", за да може хората, които действително имат нужда от помощ, да я получават, а не всички.

Освен това възможността всеки да си закупува дърва за огрев на преференциални цени е предпоставка за злоупотреби на кметовете, които изготвят списъците на желаещите да закупят полагащите им се количества. Тома Белев публикува данни, според които през 2021 г. В община Доспат евтина дървесина са получили 2440 домакинства, през 2022 - 3212 домакинства, а за 2023 г. има заявки от 4270 домакинства. "Обаче през 2021 г. националното преброяване намира само 2670 домакинства в общината.", написа Белев в профила си във фейсбук.

Един "за" в редиците на ПП

Депутатът от ПП Михал Камбарев, който е депутат от Смолян, подкрепи предложените промени. Подобно на аргументите на ДПС и той посочи необходимостта от увеличаването на количествата дървесина заради продължителната зима в планинските райони и по думите му проблемът е реален. Той заяви и, че с увеличението на количествата дърва за огрев няма да се увеличи сечта, защото държавните горски предприятия публикуват предварително информация за количествата дървесина, които трябва да се секат, както и одобрените си годишни планове. "Така имаме предварително фиксиран обем и ако всички поискат дърва по преференциални цени и тези количества се окажат недостатъчни, те не се увеличават, а според закона се редуцират предварително заявените количества от хората. Няма как да говорим за увеличаване на сечта", каза Камбарев.