🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подготвени този път

Срещата за климата в Копенхаген

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дни преди започването на срещата за промените в климата в Копенхаген шансовете за постигане на ново глобално споразумение изглеждат почти толкова минимални, колкото и през изминалите 12 години от Протокола от Киото насам. Развити и развиващи се държави спорят все толкова упорито, колкото и противниците и застъпниците на научната теория за глобалното затопляне.

Промяна обаче има. В изминалата година най-големите икономики в света се ангажираха да се борят с климатичните промени, САЩ под ръководството на Барак Обама, изглежда, за пръв път ще подкрепят подобно споразумение, а кризата даде възможност много от новите държавни инвестиции да бъдат насочени в "зелени" сектори и нови технологии. Все по-ясно изглежда, че въпросът не е дали, а кога ще има ново споразумение.

България ще влезе в него от страната на развитите държави и това ще я ангажира да отделя средства за най-бедните на този свят. Нов договор също така ще й наложи ограничения, които в следващото десетилетие ще станат осезаеми. Този двоен удар изисква не просто следване на линията на ЕС, а собствена стратегия, която да изведе страната сред онези с положителен баланс от промяната. България почти изпусна търговията с емисии по Киото и се оправда с неподготвеност. Този път обаче никой няма да е снизходителен заради собствената ни некадърност.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-@
    специалист
    • - 1
    • + 1

    Всякакво по-нататъшно ограничаване на емисиите в България (което значи по-нататъшно ограничаване на и без това сринатото ни промишлено производство) и всяка стотинка, платена на бедните държави, за да не развиват те собствената си промишленост, е престъпление. Престъпление веднъж към България и втори път към света. Няма научен консенсус за предизвиканото от човека глобално затопляне. Няма предизвикано от човека глобално затопляне.Има естествени вариации на климата - имало ги е в миналото, има ги днес, ще ги има и в бъдеще, без никакво човешко участие. Температурата през средните векове е била по-висока, отколкото през 20 век, независимо че емисиите на парникови газове са били много по-малко. През последните 10 години температурата се понижава, въпреки че емисиите на парникови газове се повишават. Предизвиканото от човека глобално затопляне е най-голямата фалшификация на съвременността. Ако имаме излишни пари, да ги дадем за здравеопазване, образование, наука, да повишим пенсиите и заплатите. Ние сме най-бедната страна в Европа. Да не обедняваме още повече в името на една лъжа.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    K.
    • + 1

    Специалист, не си специалист!

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    До коментар [#2] от "K.": и "специалисти" и "не специалисти" обаче ще трябва да платите и тази сметка, на това се концентрирайте..... па останалото Ал Гор ще го "образува"......

    Нередност?
Нов коментар