🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стандарт "Модерно земеделие"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Земеделският сектор има не само огромен експортен потенциал и ще става и все по-привлекателен за инвестиции. Населението на Земята се увеличава, потребността от храни нараства, а с това и цената върви нагоре.

България е малка страна, но има какво да предложи. В момента обаче проблемите за решаване са много – от разпокъсаната собственост на земите, което прави трудни за реализация големите инвестиционни намерения, през омагьосания кръг на неефективното субсидиране и ужасното администриране на плащанията до остарелия технически парк на фермите и липсата на работна ръка.

За да бъдат решени тези проблеми, е нужна политическа активност. Секторът има нужда от силна фигура, която да стои зад неговите интереси, а правителството на ГЕРБ не успя да излъчи такава. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов спокойно може да зачеркне първия ресор от своята титла. Широката публика не го разбира, но земеделските производители болезнено усещат това. Всенародната любов е хубаво нещо, но сега е време не да се правят стандарти за храни, а да се отстояват позициите за ефективното им и рентабилно производство. Не е и време за борба с растящите цени в страната, когато това е част от световна тенденция, от която по-скоро може да се спечели. Сега по-скоро има нужда от диалог с техните производители и привличане на вниманието на Европа към проблемите им. Защото те няма да се решат сами, нито с медийни заклинания.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    a3 avatar :-|
    аз
    • + 7

    земеделието е на тим. герб има близки отношения с тях. какво още трябва да се каже?

    Нередност?
  • 2
    kodjauzun avatar :-|
    kodjauzun

    Капитал, дайте пример! Инициатива. Има ли разбиране, има мнение, натиск, идеи, изисквания.
    Почвате рубрика. Всеки брой - нова тема.
    Пример. Лозарство. Имали сме традиции и успехи, експорт. Масраф на декар, колко за труд, колко за препарати, колко човекочаса, етап по етап - пръскане, зелено колтучене, вързване, копане, торене, трактор, бране и т.н. Добив от нови, средни, стари лозя. Изкупни цени по години, по сортове, по винпроми. Теглим калема. Печалба, данъци.
    Минаваме на винпромите. Кви бъчви ползват(много важно, френските с опушване са по 600 евро), колко им излиза при тия изкупни цени и т.н. и т.н. С дребната риба.

    Ама туй е задълбочен анализ, не е за вестник, ще кажете, скучно ще е на читателя.
    Както прецените. Икономически флагман сте. Кой, ако не вие?

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Хубава цел ама няма как да бъде постигната, щото в ЕС се "конкурираме" с яките субсидии за "западното" земеделие, главно Франция, глупостите с био горивата, които заместиха храните по полетата, слънчогледа с рапица.....
    Затова и барабойките не могат да "помръднат" цените на храните у нас, "надолЕ"

    Нередност?
Нов коментар