Какво да си поискаме

Предстоящите реформи в еврозоната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовият министър Симеон Дянков оптимистично провъзгласи тази седмица, че ако в ЕС се формира фискален съюз между страните, които са в добро финансово състояние, България би трябвало да бъде поканена в него.

Това вероятно няма да стане поради много причини - София не е част от еврозоната, има съмнения към институционалната зрялост на страната (само си спомнете подкрепата на премиера Бойко Борисов към еврото с мотива, че резервът ще се "освободи" за инвестиции), а и такъв съюз може и никога да не бъде формиран. Изказването на финансовия министър цели друго. Зад думите на Дянков прозира желанието достойнствата на България да бъдат някак си "продадени" за по-бързо влизане на София в еврозоната - вместо страната да остане неопределено дълго в чакалнята.

Всичко това е добре да се казва, пък в момента това е и реклама за България. Но шансовете за успех са малко. Но какво можем да поискаме?

Ирландия например заяви, че няма да подкрепи промените по договора за ЕС, ако част от задълженията й не бъдат опростени, по същия начин както тези на Гърция. Други страни също трескаво подреждат картите си за предстоящите среднощни заседания.

България, слава богу, няма проблем с външните си задължения. Проблемът й е с пресъхването на възможностите за вътрешно финансиране на бизнеса. Основните банки в България изтеглят капитали от страната, а чуждестранните инвеститори точно сега не са много ентусиазирани. Затова София може да поиска специална финансова линия, която да подпомогне кредита в България. В случая не става въпрос за огромна сума, трябва да се види откъде е добре тя да бъде получена - дали чрез преструктуриране на средствата във фондовете, дали на базата на двустранни споразумения.

Друга възможност е страната да поиска временно да ползва по-нисък процент национално съфинансиране по европейските проекти - т.е. вместо примерно 20% бюджетът да дава по 5% за магистрали и ВиК проекти. Това е възможно за страните, които изпълняват програми за финансова стабилизация като Гърция или Унгария. България вече изтъква аргумента, че разумната й политика не е довела до проблеми, но за сметка на това получава значително по-лоши условия от фалирали държави. Подобна стъпка ще е изключително полезна за България - освен че ще освободи бюджетни средства, тя ще помогне и за по-бързото усвояване на буксуващите еврофондове.

За това обаче трябва да се говори гласно в Брюксел от министрите, а не с недомлъвки от чиновници на средно ниво. Ако министрите не успеят да постигнат отстъпки за България, никой няма да ги обвини в това, но пък бездействието ще е очебийно.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 4
    • + 7

    Да поискаш не е като да получиш - време е нашите политици да се научат да правят преценка на позициите и на възможните ходове. Но преди това да се научат да правят премерени и точни изказвания. Не да ръсят "бисери" като Не-в-Дянков и после да се чудят защо те персонално и страната по-общо нямат никаква тежест в ЕС. Предвид сложната ситуация в ЕС и Евро-зоната може би точно в този случай пасивната позиция е по-малко вредна, поне няма да донесе щети, каквито би причинила една активна позиция. Защото отдавна е известно, че когато един неизряден и паразитиращ субект (каквото е България за ЕС) проявява активност, това само поражда съмнение. И желание за контраудар...

    Нередност?
  • 2
    tiramisu avatar :-?
    tiramisu
    • - 8
    • + 4

    "...достойнствата на България да бъдат някак си "продадени" за по-бързо влизане на София в еврозоната - вместо страната да остане неопределено дълго в чакалнята.".

    Продаваме достойнствата на България, за да влезе София в Еврозоната. Откога градове стават членове на валутния съюз? След като София влезе в Еврозоната - какво ще правим с останалата част от България? Може би във Варна, Пловдив и Бургас ще си плащаме в левове, а в София с евро?

    Както е тръгнало, що не вземете софиянци да обявите София за държава, че да може тези, които не живеем в "обитованата ви земя" да си отдъхнем малко от вас?

    Нередност?
  • 3
    finland avatar :-|
    Finland
    • - 1
    • + 9

    "Това вероятно няма да стане поради много причини - София не е част от еврозоната"

    Това е така, но Германия ще има нужда от съюзници, които да гласуват за нейните предложения и не вярвам да се откаже от държавите извън еврото, които отговарят на изискванията: Швеция и България.

    Нередност?
  • 4
    ariman_info avatar :-P
    Ariman
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#2] от "tiramisu":

    смешен плач!

    Нередност?
  • 5
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • - 1
    • + 2

    Вярно е! Да поискаш, не значи, че ще получиш! А, и да получи страната, не значи, че са получили гражданите! Нашето общество е като феодалното: има граждани и такива, които са собственост на гражданите! България има малко граждани и много голям брой хора - тяхна собственост! Та, каквото и да си издейства страната, ще го получат гражданите! Те не се грижат за хората си! Виж - за кучетата - да, но за хората -не! Хора - дал Бог! Не са претенциозни! Кротки са! Търпят! Но, ако наистина искаме да се изравним по обществено развитие с " белите" страни, то трябва да се поиска финансиране на пенсионната и здравната система! Как - да се договорят! Но, липсите на тия фондове трябва да се възстановят! Дори и да се заменят тия системи с нови, по-модерни и справедливи, пак ще има един период, в който съществуващите трябва да работят, за да приключат с ангажиментите си към по-възрастните хора. Европа също има право да иска! От нас трябва да поиска ред, спазване на законите, свиване на корупцията! Корупция от всякакъв вид: финансова, с власт, с влияние, силова... Да се прекъсне връзката между елита и престъпния свят! Сега са като сиамски близнаци, с обща кръвоносна система! Хайде, за сега толкова, че става много!

    Нередност?
Нов коментар