🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В България не се проведе експертна дискусия за шистовия газ

В САЩ са направени няколко милиона сондажа, без да увредят околната среда, казва в интервю за "Капитал Daily" Лешек Хенсел, посланик на Полша в България

Лешек Хенсел, посланик на Полша в България
Лешек Хенсел, посланик на Полша в България
Лешек Хенсел, посланик на Полша в България    ©  Юлия Лазарова
Лешек Хенсел, посланик на Полша в България    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Смята се, че в Полша се намират най-големите в Европа залежи на неконвенционален газ, способни да захранват страната близо 300 години. Властите са раздали над 100 концесии за проучването на шистов газ, като се надяват индустриалният добив да започне през 2014 г. В същото време българският парламент наложи пълна забрана за проучването и добива на нефт и газ, включително шистов, по метода на хидравличното разбиване (хидрофракинг). Полският посланик в София Лешек Хенсел разказа пред "Капитал Daily" за опита на Полша в тази област, как е реагирало обществото и какви мерки са били взети за опазването на околната среда.

Какво мислите за решението на българските власти да забранят и проучването, и добива на шистов газ?

- Член 194 от Лисабонския договор казва, че всяка държава има правото да взима суверенно решение за това по какъв начин ще изглежда нейният енергиен микс, както и да решава по какъв начин да използва собствените си енергийни залежи. Полша приема и уважава това решение, но то няма да повлияе на нашите действия.

Как Полша стигна до решението да добива този газ?

Решението на Полша е свързано с един много дълбок анализ и на предизвикателствата, които поставя експлоатацията на шистов газ, и на шансовете, които дава. Развитието на този сектор не е въпрос само на енергийна сигурност. Тук говорим и за икономически ползи и създаване на работни места, което особено в периода на икономическа криза е изключително важно. Според американските проучвания само един сондаж за добив на шистов газ генерира ползи от рода на 4 милиона долара.

И ако може едно лично размишление. Аз дойдох в дипломацията от науката. В науката има едно такова правило, че първо се поставя теза, а след това се правят опити тя да бъде доказана или съответно оборена. В България не наблюдавам този процес.

Как се вписва това решение в общата енергийна политика на страната?

- Шистовият газ е огромен шанс за Полша да постигне енергийна независимост. Според оценките залежите му ще стигнат да бъде обезпечено потреблението за следващите 300 години. Но това е само един от елементите на новата енергийна стратегия на Полша. В момента създаваме пристанище, което ще приема втечнен газ от Катар. Също така взехме решение да изградим и атомна централа.

Струва си да се подчертае, че технологията на шистовия газ е много скъпа. Един сондаж струва около 15 милиона лева, подготовката за него протича доста дълго. На първите фирми това отне три години. В момента в Полша над 20 фирми имат концесия за проучване на шистов газ.

Правите търг за концесия за проучванията, а след това ще има и за добив.  Какво ще се случи, ако една фирма е вложила милиони в проучването, а след това не получи концесия за добива?

- Има различни концепции как да се реши този проблем. Ситуацията в момента е такава, че целият риск се поема от фирмите. Процесът се случва по правилата на свободния пазар. Първият етап ни дава възможността да наблюдаваме работата и евентуално да засечем каквито и да било опасности за околната среда. Този етап е много важен и за фирмата, която прави проучването, защото може да определи каква е големината на залежите и евентуално каква ще бъде цената на добива. 

Тук бих подчертал именно значението на защитата на околната среда. Преди няколко дни Европейската комисия представи доклад, според който законодателството в европейските държави е напълно достатъчно, за да бъде наблюдаван процесът за проучване на шистов газ и това да не заплаши околната среда. Беше анализирано законодателството на Франция, Германия, Швеция и Полша и аз с удоволствие мога да кажа, че за пример беше дадено законодателството в Полша, и то именно по отношение на защитата на околната среда. Едно от нещата, които изисква нашето законодателство, е да се изследва водата преди и след сондажа, като говорим за етапа на проучването.

В България има страх, че добивът на шистов газ ще замърси подпочвени води. Имаше ли такива опасения в Полша?

- Съгласно полското законодателство фирмите, които получават концесия за проучване на шистов газ, са абсолютно задължени да водят диалог от самото начало с полското общество. Това беше една от причините 75% от полското общество да приемат проучванията. Освен това технологията за хидравлично разбиване не е нещо ново. Тя се използва от десетки години в Европа. И именно това беше подчертано.

Наблюдавайки ситуацията в България, честно казано, не успях да намеря особено много статии, базирани на експертни анализи. Много често доминираха емоциите. Не зная дали всички са наясно, че хидравличното разбиване се провежда на 4000 м под земята. В полските геологични условия на тази дълбочина просто няма питейна вода. Разстоянието до нея е от няколко стотици до няколко хиляди метра различни слоеве, които не допускат да преминат химикали.

Освен това ползваме опита на САЩ в използването на технологиите, а той е най-голям - няколко милиона сондажа, и досега не е установено негативно влияние върху околната среда. В интервю за немската преса неотдавна шефът на управителния съвет на ExxonMobil Central Europe информира, че до две години ще бъде възможно заместването на подлаганата под съмнение технология на хидравлично разбиване с нова, при която няма да се използват токсични вещества. Работата по нея е в начална фаза, но до започването на добив в Европа ще бъде възможно да бъде преустановено използването на веществата, употребявани в момента. Целта на концерна е това да се случи най-късно до две години.

За да се проведат проучванията, може да се наложи отчуждаване на земя, имахте ли в Полша проблеми в това отношение?

- Акционерните дружества подписват преки договори със собствениците на земята, като в тях се определят правилата за нейното използване. Трябва да подчертая, че държавата не взима земята от нейните собственици.

Бих искал да отбележа и нещо, което може би не всички в България знаят. Използваната технология не изисква правенето на много сондажа на едно място. Освен това използването на самата земя е за период до десет седмици, след което цялата техника трябва да бъде премахната и да бъде възвърнато предишното състояние на земята.

Какви други ползи очаквате от тази дейност освен енергийна независимост?

- Ползите са в различни области и имат различни измерения. Според оценките шистовият газ е на такива територии, които са слабо урбанизирани и безработицата е по-голяма. Във връзка с това очакваме, че проучванията или съответно добивът ще развият целия регион, в който се провеждат, защото хората ще имат работа, а това означава и да пазаруват, да има къде да живеят и т.н.

По отношение на защитата на околната среда използването на газ води до понижаване на парниковите емисии, т.е. няма да има нужда да се купуват квоти за тях от държавата.

Кога очаквате да започне добивът на шистов газ в Полша?

- Процесът е действително доста дълъг – от получаването на концесия за проучване до действителния добив. Първите сондажи ще ни покажат не само с какви залежи разполагаме, но и какви биха били икономическите ползи. Тези резултати би трябвало да са готови в края на тази или началото на следващата година.

След това  ще преминем към евентуален добив. Искам да отбележа, че за период от 10 години в САЩ шистовият газ зае 50% от цялото потребление на газ в страната. Нашите предварителни оценки са, че през 2014 г. Полша ще започне индустриалния добив.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    amanve4e avatar :-|
    amanve4e
    • - 8
    • + 19

    Чухме го тоя лобист на една кръгла маса .На въпрос за опасността от радиоактивните елементи, отговори "експертно": " ами, ще си добивате и радиоактивни елементи" ?!! Добре, че тук се намериха хора, които да алармират за опасността, че и нас се опитаха да ни изманипулират като поляците !... И браво на всички, които се впрегнаха да търсят материали и източници , за да си изясним истината около проучването и добива ! НЕ НА ФРАКИНГА !

    Нередност?
  • 2
    isni avatar :-?
    ♫♫♫
    • - 4
    • + 9

    А ето какво казва този европейски репорт:

    "Технологията 'хидравличен разрив' има значително влияние в САЩ, които в момента са ЕДИНСТВЕНАТА страна, с няколко ДЕСЕТИЛЕТИЯ на опит и дългосрочни статистически записи.

    Технологията за развитието на шистовия газ има характеристики, които отчасти показват НЕИЗБЕЖНИТЕ въздействия върху околната среда, отчасти имат висока степен на риск, ако технологията не се използва адекватно и частично да имат възможно висок риск от екологични щети и опасности за ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ, ДОРИ КОГАТО СЕ ПРИЛАГА ПРАВИЛНО."

    стр.79
    http://europeecologie.eu/IMG/pdf/shale-gas-pe-464-425-final.pdf



    Нередност?
  • 3
    atcomtatz avatar :-|
    Уточнител
    • - 3
    • + 9

    Основни истини, проповядвани от руската агентура и внуците на АБпФК:

    Руският газ е особено здравословен, мирният руски Атом - също.
    Когато Русия изгражда (почивна) База в устието на Камчия и разрушава екосистемата, това е правилно.
    Когато България иска да използва пиродните си ресурси за свое благо,
    а не за благото на Русия, това е неправилно.
    България може да тъне в нищета, но ще бъде чиста.
    Да живее Русия!

    Нередност?
  • 4
    freerider avatar :-|
    freerider
    • - 4
    • + 4

    Излезте няй-накрая от тоя омагьосан кръг - руски интереси или америк. интереси...безмислена мозъчна гимнастика.
    Има лобисти и в двете посоки и БЪЛГАРИЯ НЯМА ИНТЕРЕС в нито една от тях....
    И проумейте най-накрая, че фракинга е тотално унищожение на подземните води...не разсъждавайте без да се информирате от най-верния източник - интернет, а не купените медии!!!

    Нередност?
  • 5
    vladinski avatar :-|
    Ivan Vladinski
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "freerider":

    Това не е вярно.

    В Канада е правен фракинг на 150 000 сондажа основно в двете земеделски провинции Албърта и Саскетчуан, които не само хранят Канада, но и изнасят зърнени храни и говеждо месо по цял свят.

    Виж малко снимки на площадки с хоризонтални сондажи от там - доста прилича на Добруджа наоколо.

    http://www.icisolutions.ca/horizontally-drilled-wells

    Нередност?
Нов коментар