И техният бизнес също

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първи беше Николай Банев. Масовият приватизатор от 90-те беше арестуван през октомври 2018 г. заедно с жена си в Ница и това сложи началото на поредица от акции на прокуратурата срещу няколко от преходните "герои" на българския бизнес. След Банев в ареста бяха затворени хотелиерът Ветко Арабаджиев (с жена си) и Миню Стайков (със сина си). После имаше кратка пауза и тази година беше направен опит да бъде задържан Васил Божков.Той успя да избяга в Дубай, но тук в ареста влязоха жена му и секретарката му, че дори и смятана за негова любовница.

Сценарият на тези акции беше горе-долу един и същ. Освен че задължително в ареста влизат и най-близките в лично качество хора, те включваха и доволно много снимки и видео от къщите на задържаните, с внимание към детайлите, които показват някакъв лукс - скъпи коли, бижута, обувки, картини и пр.

Преди няколко дни челно с прокуратурата се сблъскаха поредните едри български бизнесмени - братята Пламен и Атанас Бобокови. На пръв поглед изглежда, че те се вписват в предната поредица от арестувани "знакови" лица на бизнес прехода.

Техният профил обаче е доста различен от този на останалите задържани. Фирмите им нито са създадени с държавна помощ, нито бизнесът им зависи по какъвто и да било начин от държавата. През годините те изградиха една от малкото български компании, които излязоха успешно извън границите на страната. Тези техни усилия водят до резултат не защото държавата им е гласувала удобни закони, а те после са "помагали", а заради качествата им и упоритостта да вървят напред.

Когато първата порция бизнесмени потегли към следствения арест на "Г.М. Димитров" едно от популярните обяснения за това беше, че се гради CV на тогавашния кандидат за главен прокурор Иван Гешев, който лично водеше всички акции. По-подозрителните виждаха зад тях опити да се превземат бизнесите на задържаните или да бъдат унищожени, така че да послужат за демонстрация на сила пред други, които трябва да бъдат превзети.

Имаше и обяснения, които правеха паралел с войната, която Путин поведе с руските олигарси малко след като стана президент. Тогава тези, забогатели от държавата в мътните години на прехода, или влязоха в затвора, или избягаха в чужбина, или се разделиха с парите си в полза на близки до новите силни. Понякога и трите едно след друго. Така властта на Путин стана много по-силна, защото бяха елиминирани всички хора, които могат да финансират някаква алтернатива.

Тук, разбира се, не е Москва, но задържането на братята Бобокови (единият беше пуснат под гаранция от един милион лева) отново направи важен отговора на въпроса "Какво се случва" (вижте всичко тук). За причините, довели до тази развръзка на етапа може само да се предполага, но за сметка на това последствията са ясни и те стигат до много повече хора от пряко засегнатите. Това е поредната демонстрация, че в момента българската бизнес среда има нов и изключително силен регулатор.

На калния терен заедно с компаниите тичат още властта (съдебна и политическа), в комплект с хората, които са най-близко до нея. За тях правилата не изглежда да важат - те спъват безжалостно отзад, дават червени картони на когото поискат, взимат си топката и вкарват голове както и когато им е удобно. Тази среда е токсична и ако не се промени, перспективите за живот и работа в България през следващите години не са особено положителни.

Добър пример за това какво се получава в подобна обстановка е историята на строителната компания "Понс". Тя набра много голяма сила по време на правителството на Орешарски, видимо заради политическа подкрепа. Когато я загуби, започнаха трудни времена и сега компанията вече е във фалит.

Тази част от българската икономика за щастие не e всичко - в него има и много нормални фирми, които спазват правилата и печелят по честния начин. Тук ще видите интересната идея на няколко човека да направят комплекс от няколко заведения за улична храна на едно място.

Все още няма коментари
Нов коментар