🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Почетният премиер

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хората виждат и помнят по-добре революциите, защото промяната става изведнъж и можеш лесно да намериш разликите с предишния момент. През последните години обаче промяната в България ставаше постепенно и това попречи на някои да я видят веднага. С малки стъпки, но неуморно все по-големи части от държавата попадаха в обръча на влияние около Ахмед Доган и Делян Пеевски. Министерства, агенции, регулатори, медии, цели части от съдебната система. Влиянието на структурата, чието политическо крило е ДПС, през последните три години непрекъснато се засилваше. През това време властта на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов постепенно отслабваше.

Тази промяна се случи постепенно, но много хора я усетиха изведнъж - огледаха се, видяха че е различно, и се стреснаха. Това донякъде обяснява и защо протестите започнаха толкова неочаквано преди три седмици. На пръв поглед не се беше случило нищо, което да не е известно до момента, но изведнъж стана ясен самият процес през последните години. Няколко стъпки преди пълното превземане на държавата хората разбраха какво е ставало и какво предстои. Ако нещата продължават както досега, България спокойно може да се превърне в нещо като Беларус - вижте в този текст какво се случва сега там, малко преди изборите за президент. Едно от оплакванията на хората там е, че за 10 години не се е променило нищо. Да ви звучи познато?

В този брой на "Капитал" се опитахме да съберем най-важните парчета от конструкцията около ДПС и ГЕРБ, която направи възможно както продължителното управление на Борисов, така и напълно безнаказаните действия и бездействия на подчинените институции. (Вижте всичко в темата на броя.) За хората, които следят новините, всеки отделен факт не е новина, но когато ги видите заедно, наистина се получава стряскаща картина.

На корицата сложихме Ахмед Доган, защото той и Делян Пеевски са най-разпознаваемите лица в тази коалиция от различни хора и организации. Тя е подчинена на една-единствена цел - усвояване на публични активи - от еврофондове и бюджетни средства заедно със смазването на всеки, който вдигне глава и поиска модернизация на държавата и смяна на властта. Доган може и да не е човекът, който управлява цялата държава, но поне може да му се признае титлата на почетен премиер - който има само неформална власт, докато с всекидневните задачи се занимава друг.

Един от големите проблеми на тази ситуация е, че когато държавата е превзета, тя все по-трудно имитира, че върши работа и на хората. Това се вижда особено ясно в моменти като сегашния - когато се задават кризи. Спадът на икономиката и епидемията от коронавирус не могат да бъдат напълно неутрализирани и от най-ефективното правителство, но умното управление, което се ползва от доверието на хората, може силно да намали щетите.

В момента обаче властта в България е в шок от внезапните протести и абсолютно неочаквания взрив на недоволство. По тази причина реакцията и на двете започващи кризи е силно неадекватна. Въпреки увеличения брой заразени с коронавирус не се въвеждат никакви ограничения, за да не се предизвика ново недоволство. Икономическите мерки, които лично Бойко Борисов обяви тази седмица, изглеждат повече като отчаян опит да се купят гласове, в случай че се стигне до предсрочни избори. Огромна част от тях отиват за увеличение на пенсиите и заплатите на медиците, от което по принцип има голяма нужда, но не и ако е направено по този начин. Сега се случва временно увеличение с парите от фискалния резерв, което само ще закрепи положението, и то за малко. Парите за тези мерки ще свършат след три месеца, когато двете кризи вероятно ще са в пика си, и това показва друг проблем на управлението сега - късия хоризонт (вижте всичко по тази тема тук).

Все още няма коментари
Нов коментар