🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да се борим за възстановяване на демокрацията

Не можем да си позволим днес да сме шокирани от сллучилото се в САЩ, а утре да забравим

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статия на заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова, предоставена на "Капитал"

Все още сме шокирани от случилото се в САЩ. Но не можем да си позволим днес да сме шокирани, а утре да забравим. Демокрацията е крехка, податлива на нападения отвътре и отвън. Ние, застъпниците на демокрацията, носим вина за проявената небрежност и наивната вяра, че демокрацията, заедно с нейните ценности и свободи, ще се защитава сама. Сега имаме силно осезаемо, но и трагично доказателство, че това не е вярно и че много хора просто са загубили доверие в демократичните институции. Знаем също така, че цифровата сфера създава както възможности, така и огромни рискове за демокрациите и е време да се въведе известен ред в цифровия израз на демокрацията. Фактите принадлежат на всички, мнението е лично. Това разграничение е нарушено и това, което се случва в САЩ, има наченки и в Европа. Разграничението може да се възстанови само ако има доверие - в науката, в правителствата и в обществото.

Сега основното внимание е насочено към ролята на големите технологични дружества. Да, те позволиха на конспиративните теории да процъфтяват. Да, те направиха пари от дезинформацията и позволиха на злонамерени субекти да преследват икономически или политически цели. Да, те избягват отговорността и отчетността, и да, те влияят на демократичния ни дебат или дори могат да го контролират. Фактът, че те могат да заглушат настоящ президент на САЩ въз основа на неясни критерии и без надзор, може да бъде опасен за свободата на словото. Въпреки че, според мен, безотговорното подбуждане към насилие от страна на президента Тръмп заслужава реакция, ясно е, че не можем да продължим по този начин.

И в цифровата реалност демокрацията разчита на нашето взаимно доверие.

Какво можем да направим? Отговорът е сложен, защото демокрацията изисква сложност. Отговорът трябва да бъде цялостен. Не можем постоянно да действаме разпокъсано и да се борим само с проблема, който захранва заглавията.

- Първо, нуждаем се от по-строго регулиране, по-непоколебимо прилагани задължения и по-голяма отговорност на цифровите участници. Неотдавна предложихме Законодателен акт за цифровите услуги и Законодателен акт за цифровите пазари, които ще повишат отчетността на онлайн платформите и ще изяснят правилата за премахване на незаконно съдържание. Това са новаторски предложения, които обаче се нуждаят от време, за да се превърнат в реалност, а трябва да действаме сега.

- Това води до втория въпрос, на който искам да обърна внимание. Трябва да предприемем незабавни стъпки, за да реорганизираме демократичното си участие в ерата на цифровите технологии и за да се сдобием с по-добри инструменти за борба с дезинформацията и вредното съдържание. Планът за действие за европейската демокрация е нашата карта за следващите ни действия в това отношение. Нужен ни е нов пакт за борба с дезинформацията, нужна ни е отчетност на алгоритмите и са ни нужни дружества, които да престанат да действат необмислено, а по-скоро да се превърнат в част от една предвидима и прозрачна система.

Правната уредба няма, а според мен и не бива, да урежда подробно всички аспекти на цифровия живот. Не трябва да жертваме свободата на изразяване, която изисква отворено пространство - включително и цифрово такова. Трябва обаче да променим мисленето на технологичните дружества и на хората, които работят в областта на технологиите. Архитектите спазват не само правни, но и етични кодекси, за да гарантират, че сградите, които проектират, са безопасни за хората. Програмистите и експертите в областта на ИТ следва да имат подобен подход при разработването на своите алгоритми, нещо, което рядко чувам от ръководните кадри в технологичните дружества.

- Трето, трябва да престанем да се преструваме, че днешните пазачи на информационния вход имат конкуренция. Днес такава конкуренция не съществува. Не можем да избираме коя платформа да използваме, както избираме в кой супермаркет да отидем. Положението е по-скоро все едно да кажа, че не харесвам магистралата между Брюксел и Париж, затова избирам да построя нова. Ето защо за тях трябва да се прилагат специални правила и отговорности, предложени в нашия Законодателен акт за цифровите пазари.

И накрая, трябва също така да осъзнаем, че Тръмп не е просто причина, а най-вече симптом. Причините, които стоят в основата на разделението, недоверието и разочарованието, няма да изчезнат с края на неговия мандат. Нито пък тези особености са присъщи единствено на американското общество. Имаме ги и тук в Европа.

Ето защо трябва да работим с новия президент на САЩ Джо Байдън, за да обединим сили като съюзници, за да изградим общи правила, които отразяват нашите демократични ценности. Налице е нарастващ консенсус от двете страни на Атлантическия океан, че големите технологични компании повдигат въпроси, които могат да застрашат нашите демокрации, и би имало смисъл, ако намерим общи решения на тези проблеми.

Ала не можем да се съсредоточим само върху платформите. Те са важни; те са каналите, които могат да позволят мащабно разпространение на вредното съдържание и генериране на приходи от него. Но за да направим нашите общества и демокрации по-силни, трябва също така да се съсредоточим върху източниците на дезинформация, положението и ролята на традиционните медии, и не на последно място - върху нас, гражданите. Трябва да укрепим медиите и гражданското общество, за които не е водещо привличането на потребители и реклами, а предоставянето на информация в рамките на един демократичен дебат. Също така трябва да пригодим нашето образование към цифровата реалност. Всички ние трябва да станем цифрово по-грамотни, да се научим да управляваме претоварването с информация, да разбираме основите на това, което се случва онлайн, и защо ставаме свидетели на някои неща. Това ще ни позволи да използваме безопасно онлайн пространството и ще бъде най-добрият начин за повишаване на демократичната устойчивост. Каквото и да правим, трябва винаги да действаме в рамките на свободата на изразяване и другите права. Не можем да ограничаваме демокрацията, докато се опитваме да я защитим.

Най-важният за мен урок от всичко това е, че трябва да действаме и да се борим както офлайн, така и онлайн. Трябва да престанем да приемаме за нормални атаките срещу ценностите, върховенството на закона, независимите съдии и медиите, основните права и демокрацията. Трябва да се противопоставим. Трябва да покажем на хората, че рискът за демокрацията е риск за техните права и свободи. Трябва да открием страстта, скрита зад всекидневната демократична действителност.

И трябва да внимаваме да не оставяме хората на заден план. След наложената на Тръмп постоянна забрана в социалните медии много от неговите поддръжници мигрираха към други онлайн пространства, като по този начин се капсулираха в още по-затворени информационни балони. Не можем да ги забравим. Трябва да намерим начин те отново да се присъединят към демократичния дебат и да възстановим доверието на гражданите в демокрацията и в силата на демократичното обновяване.

Като човек, идващ от бивша комунистическа страна - Чехословакия, аз лично познавам живота без демокрация и равни права. Да, демокрацията не е съвършена. Тя е отражение на нас самите, но най-голямото ѝ предимство е, че разчита на нас, хората, и на нашето взаимно доверие. За това абсолютно си заслужава да се борим.

Все още няма коментари
Нов коментар