🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Играта за Пеевски свърши

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новината в историята за санкциите срещу Делян Пеевски (и Васил Божков) не е в това, че те са съществена част от българската корупция. Това дори не е и публична тайна - а по-скоро обществено известен факт. Новината е по-скоро в сериозния удар, който САЩ нанася по лицето на българския корупционен модел. Санкциите по закона "Магнитски" са толкова тежки, че човекът, на когото са наложени, практически не може да извършва каквато и да било нормална икономическа дейност.

Във факта, че това е най-силната реакция на американското правителство по закона "Магнитски" досега, има и горчива, и сладка страна. Сладката е, че желанието на САЩ да помогнат на почтените хора тук да подредят България е сериозно. Горчивата обаче е, че толкова сериозен удар е възможен само срещу сериозно корумпирани държави. Американското правителство няма да реши всички проблеми на България. Случващото се с Пеевски, Божков и още няколко българи, обявени за корумпирани, показва само мащаба на задачата, която трябва да се реши през следващите години. (Вижте всичко тук.)

Дори и да се знае какво трябва да се направи обаче, дори и да има хора, които да се заемат да го направят, пак няма да е лесно. Превзетата държава по всичко личи няма да се даде лесно и боят ще бъде като превземането на Берлин през 1945-та - къща по къща и етаж по етаж. Тази седмица вътрешният министър Бойко Рашков разкри факти, които показват, че срещу опитите да се разкрие дали наистина специалните служби са подслушвали опозицията в момента се оказва огромна съпротива. Репресивните звена на превзетата държавата - прокуратурата, заедно със Специализирания съд и КПКОНПИ, са се концентрирали върху всяко ново назначение в службите и върху хората, които трябва да проверят как се е подслушвало. (Повече тук.)

На фона на корупционно-прокурорската седмица, интервюто с новия финансов министър Асен Василев внася известна доза нормалност. Ако сте обикновена компания или гражданин, от него ще научите, че НАП едва ли ще ви притеснява и рекетира, защото под лупа ще се гледат основно големи фирми, напоявани с държавни средства, или такива с фиктивни милиони на каса. Ще може да развиете бизнеса си след корона-удара с бърз и евтин заем. Ако не се краде, пенсиите ще могат да бъдат увеличени трайно, и то според внасяните осигуровки, а не за всички по равно. А при съставянето на новия държавен бюджет ще се търси и мнение от обществото кои да са приоритетите. Естествено, и в този разговор има мрачни краски от миналото: например, че държавата е харчила по 8 млрд. лв. годишно без обществени поръчки и като цяло моделът да правиш голям бизнес е бил да се закачиш за държавата и бюджета. Но има и посока, в която да се смени - да се подкрепят малките компании с международен потенциал.

Но един такъв допреди няколко години растящ експортен сектор - на розовото масло, от три години вече не е в рая. Заради свръхпроизводство и последвалата пандемия, днес цените са ниски, търсенето слабо и за много производители годината ще е нулева. Но вместо да призовават за държавни субсидии, вариант за сектора е да измисли нови търсени продукти и приложения, или да се преориентира към друго производство. (Повече за розовия сезон вижте тук.)

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 4

    Интересна статия, хич даже не е тенденциозна. А дали ще има подобна статия за Божков или за него играта не е свършила ? Все пак той е борец срещу хунтата, това все пак дава някакви привилегии, примерно да ти отразяват фейсбук изявите в демократичния печат.

    Нередност?
  • 2
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 4

    "... държавата е харчила по 8 млрд. лв. годишно без обществени поръчки"
    От тях 20% в чекмеджето и 20% в хотел Берлин за такса спокойствие.

    Нередност?
  • 3
    b.manchev avatar :-?
    b.manchev
    • - 2
    • + 2

    Играта на Пеевски и ортаците му не би могла да свърши, докато не бъдат осъдени с ефективна присъда. Не е невъзможно, но е малко вероятно в близкото бъдеще с този главен прокурор и ВСС над него.

    Законът "Магнитски" в този момент не е повече от закъснял жест на кумова срама на САЩ за безпроблемното реализиране на Турски поток, останал без последици, за разлика от Северен поток 2.

    Нередност?
  • 4
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 1

    "... желанието на САЩ да помогнат на почтените хора тук да подредят България е сериозно" - толкова е смешно, че направо избива на глупотевина. Ако въобще са искали това, те нямаше 12 години да крепят ББ, въпреки доклада, написан от техните спец. служби за дейностите на ББ преди 2009, когато влезе в парламента за първи път.
    Всички гледат към Пеевски и Божков. Да, всички сме съгласни, че те са финансово-икономически престъпници. Но въпросът, който не задаваме е - Кой ги създаде и им позволи да си веят байрака? Ако тези двамата са източника на корупция, тогава кой е целта? Явно този някой е лице от високите етажи на политическата власт. Практиката е доказала, че корупцията я създават хората с власт. И те й дават почва да се развива, използвайки властта за лична изгода.
    Пеевски и Божков ще ги дрънкаме някое и друго време и ще ги забравим. Обаче онзи с политическата власт, когато я получи, без значение кой е той, ще ги замени с други и старата песен на нов глас.

    Нередност?
Нов коментар