🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо флотът на НАТО тренира край Одеса

Напрежението в Черно море отново се покачва и България пак изглежда не особено адекватна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отново е лято и за поредна година през този сезон Черно море се превръща в основна арена на геостратегическо противопоставяне между Запада и Русия. Залогът отново е ситуацията в Украйна и по-точно контролът над акваторията край бреговете й. "Призоваваме Пентагона и британския флот, които изпращат своите военни кораби в Черно море, да не изкушават напразно съдбата", коментира говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков по повод военния инцидент от миналата седмица, когато британският разрушител HMS Defender премина в непосредствена близост до анексирания полуостров Крим и влезе в опасно "съприкосновение" с бреговата охрана и морската авиация.

Паралелно този понеделник край бреговете на Украйна стартираха ежегодните големи морски маневри Sea Breeze '21, инициирани от Шести американски флот, този път с участието на рекордните 32 държави. В контекста на инцидента с HMS Defender от Кремъл официално призоваха за отмяната им, защото "увеличават риска от непредвидени инциденти". Въпреки това мащабното учение вече е в ход и ще се състои през следващите около две седмици под зоркия поглед на приведения в бойна готовност черноморски флот на Руската федерация.

Версиите на двете замесени страни относно последните събития край Крим диаметрално се разминават. От Кремъл твърдят, че британският военен кораб е навлязъл в руски териториални води и е бил прогонен с предупредителни изстрели и четири бомби, хвърлени по протежението на курса му. Официален Лондон отрича това да е така и опонира, че става дума за предварително обявени от Русия бойни стрелби, които не са били насочени към HMS Defender, докато корабът се е придвижвал от Одеса към Грузия в украински териториални води и в съответствие с правилата на международното право.

Независимо коя от двете страни казва истината, рискът от директен сблъсък и евентуално въвличане на НАТО в ескалация е бил съвсем реалистичен и в близките дни ще продължи да е такъв. Зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви по повод инцидента, че според Кремъл Вашингтон и Лондон сеят раздор, като не приемат Крим за част от Русия. Според него страната му е готова да защитава границите си с всички средства, включително с военна сила.

Асиметричен отговор от Русия

При всички положение през следващите две седмици Западът и Кремъл влизат в опасна игра на нерви, която създава условия непредвидена и неочaквана ескалация. Особено в контекста на това, че в отговор Русия обяви намерението си за провеждане непланирани морски маневри в Източното Средиземноморие, където се намира британският самолетоносач HMS Elizabeth, част от чиято флотилия е разрушителят HMS Defender.

Още преди четири седмици, т.е. много преди настоящите събития край Крим, Русия също така анонсира пребазирането на три свои стратегически свръхзвукови бомбардировача Ту-22М3 Backfire в Сирия, откъдето те ще могат да се включат в обявеното непланирано учение заедно със свръхзвукови изтребители МиГ-31, въоръжени с хиперзвукови ракети "Кинжал". Разположени в авиобаза "Хмеймим", въпросните руски бойни самолети, способни да носят ядрено оръжие, имат огромен радиус на действие и могат да покрият целия Близък изток, Средиземноморието чак до Южна Италия, Югоизточна Европа и източната част на Северна Африка (включително Либия, където Москва има стратегически интереси).

В отговор на учението Sea Breeze Москва също така обяви днес проверка на бойната готовност на противовъздушната отбрана на Крим. В нея ще участват около 20 бойни самолети и вертолети, включително бомбардировачи Су-24М, както и зенитно-ракетни системи "Панцир" и С-400. Последните са с огромен радиус на действие и потенциално биха могли да обстрелват цели над териториалните води на Украйна и дори на съседна Румъния. "Черноморският флот провежда разнообразни мероприятия, за да следи действията на корабите от НАТО и други държави, които взимат участие в Sea Breeze '21", обобщава в официалното си изявление по темата руският Национален център за управление на отбраната, цитиран от агенция "Интерфакс".

Военноморски гамбит недалеч от бреговете ни

Морските маневри Sea Breeze '21 са рутинни, провеждат се всяка година от 1997 г. насам и трудно могат да се приемат за някаква голяма и неочаквана провокация по отношение на руската национална сигурност. Този път обаче те идват в по-специфичен момент. Мащабното учение се организира на фона на засилената руска активизация по отношение на Украйна през последните месеци и особено на неочакваното струпване на многочислени войски по границата й през пролетта с обяснението, че става дума за "проверка на бойната готовност".

Много западни анализатори в сферата на сигурността се опасяват, че скоро Кремъл може да продължи своята стратегия за икономическо "удушаване" на властта в Киев, като поетапно отрязва достъпа до украинските черноморски пристанища. Първата фаза от нея приключи в края на 2018 г. с прословутия инцидент в Керченския проток, при който руски граничари и специални сили превзеха три украински плавателни съда, след което ефективно блокираха неруското корабоплаване от и към Азовско море. Така половината от украинските пристанища се оказаха практически "отрязани" от международни води.

Притеснението в момента е, че Русия потенциално може да изпробва нещо подобно, налагайки морска блокада по отношение на портовете Одеса и особено на Миколаeв и Херсон, които се намират при устието на Днепър и също лесно могат да бъдат "отрязани". Редовното присъствие на натовски кораби в този район обаче намалява шансовете нещо подобно да се случи при перспективата от ескалация, която пряко да въвлече в конфликта и западните държави. Въпросната стратегия датира още от XIX век и е популярна под името "дипломация на канонерките".

Основната пречка за ефективното прилагане на тази стратегия е вече доста известната Конвенция от Монтрьо от 1936 г. Според нея военни кораби от държави, които нямат излаз на Черно море, могат да прекарат в него не повече от 21 дни в мирно време. Също така се разрешава едновременното присъствие на не повече от 9 подобни плавателни съда с обща водоизместимост до 30 хил. тона., като нито един от бойните кораби не може да е над 15 хил. тона.

За да се справи с този проблем, НАТО би трябвало да извършва ротационна охрана на Черно море, както и да развива бойния флот на страните членки, които имат излаз на него - нещо, което Турция и особено Румъния правят доста ефективно от няколко години, а България - не особено. Страната ни също така тихомълком осуетява плановете на алианса да сформира постоянна натовска военноморска група за региона - инициатива, лансирана още през 2016 г. от румънския президент Клаус Йоханис, но срещнала съпротива от страна на Бойко Борисов, с аргумента че иска да вижда край бреговете ни "платноходки и яхти, а не фрегати".

Искаш ли мир, готви се за война

Румъния за разлика от България се готви за евентуална руска експанзия все по-близо до границата си. Допълнителен стимул за реалистична оценка на рисковете е замразеният конфликт в съседна Молдова, където проруски сепаратисти де факто контролират Приднестровието, което се намира на по-малко от 200 км.

Затова през 2017 г. Румъния стартира амбициозна модернизация на армията си на стойност почти 12 млрд. долара. Дългосрочната програма включва придобиване на зенитни ракети Patriot, противокорабни ракети с наземно базиране NSM, строеж на четири многоцелеви корвети Gowind 2500, модернизация на две съществуващи корвети, закупуване на три подводници, както и на американски далекобойни системи за реактивна артилерия от типа HIMARS, които имат обсег 400 км. и на теория могат да обстрелват цели в Крим. Страната също така вече придоби и усвои използването на изтребители F-16 MLU, разреши разполагането на своя територия на бойни самолети от съюзнически държави за извършване на съвместен ер полисинг и поддържа ротация на американски морски пехотинци.

На фона на всичко това приносът на България в сигурността на Черноморския регион изглежда повече от скромен. Освен че не подпомага особено сформирането на натовска корабна бойна група за Черно море, страната ни е по-скоро пасивна по отношение на съвместния ер полисинг със съюзнически държави, най-вече защото военно-въздушните сили се опасяват това да не "приземи" перманентно застаряващите ни МиГ-29.

Превъоръжаването на флота също върви флегматично - договорът за придобиване на два модулни патрулни кораба бе подписан едва в края на мината година, а в Министерството на отбраната още върви разгорещен дебат с какви ракети да ги въоръжи. Отделно от това адмиралите предпочетоха да заложат на патрулни кораби, а не на по-малките леки корвети, които, оборудвани с правилните модерни боеприпаси, могат да осигурят много повече гъвкавост и по-големи бойни способности с по-малко разходи и по-малобройни екипажи. За подмяна на ракетите на старите ни белгийски фрегати и за закупуване на брегови батареи се говори предимно на теория, но финансиране така и няма отпуснато. Страната ни не разполага и с модерни трикоординатни радари, разузнавателни и ударни дронове, както и дори с разузнавателни "контейнери" за бъдещите F-16 блок 70.

Така на практика България се превръща в ахилесовата пета на югоизточния фланг на НАТО. А, както е известно, всеки потенциален агресор търси потенциалните уязвимости, за да нанесе първия си удар...

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 6
    • + 9

    "Да се снишим другари, докато бурята отмине" и "Нека да се разберат началниците" - това е българската външна политика, най-точно обяснена от двамата Ганьовци, които най-дълго управляваха нашата държава.

    Нередност?
  • 2
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 6
    • + 5

    Флотът на НАТО тренира край Одеса, защото въпреки всичките упреци (клевети) срещу Русия вижда в ръководството й цивилизован съперник. В случай, че нещо се обърка ще излъжат както обикновено.

    Аналогичен въпрос би бил, защо не провокират Северна Корея или Иран, които също разполагат с морета за провеждане на НАТО учения? Защото вече нямат доверие в собствената си непогрешимост и от последиците при евентуална грешка.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 9

    Много Нато- клишета! Едно не е останало неизползвано!
    Само че руските "твърдения" за случката с дифендър е подкрепено с видео на стрелбата и бомбите, а английското е опровергано и от публикувани от ВвС документи на МО, че това си е било провокация. В Капитал очаквано са спестили тая част от историята.
    Криенето на факти не прави ли всичко фейк?

    Не съм чул руска фрегата да се е "изгубила" из устието на Темза, например.

    И като се готвят да "отразяват руска агресия" в Черно, натовците да не чакат да ги посрещат с блини и водка?
    Пук холандци се жалват, че фрегатата им е облитана от изтребители. Не е зле да се уточни къде се е намирала фрегатата, защото когато се плацика около Ниската земя такъв тормоз не се е чуло да е имало, нали?

    Нередност?
  • 4
    vdstoev avatar :-|
    vdstoev
    • - 4
    • + 5

    Капитал за пореден път пише поръчкови материали без да отбелязва - спонсорирано от чужда държава !
    За да го четем някои от нас си плащат. С подобни поръчки ще останете без реални клиенти. Това НЕ Е НЕЗАВИСИМА журналистика !

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 6

    Re: vdstoev
    Налага се по-често да им го натякваме, защото плащана отвъд океана медия провежда проамериканска политика с всичките щети за БГ. По аналогия с израза: САЩ ще се сражават с Русия за украина до последния украинец, можем да заменим украинец с българин.

    Нередност?
  • 6
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 1
    • + 3

    ЕС, НАТО, САЩ не одобряват анексията на Крим и е нормално да го показват. Русия като твърди, че нещо си е нейно праща самолети и т.н. да го пазят. Това което ми е странно, защо се пищи толкова? В същност колко държави трябва да приемат, че Крим е руски, за да кажем, че е оправдано да се приеме за правилно потопяване на натовки кораб около Крим и обратното колко трябва да протестират, за да кажем че НАТО има право да освободи Крим със сила?

    Нередност?
  • 7
    nxy48610609 avatar :-(
    amidala
    • - 4
    • + 5

    Присъединяването на Крим към Русия юридически е чисно. Това, че някой не го признава е политика.
    Освен това НАТО изобщо няма намерение да връща справедливостта в Крим на всяка цена, я просто да дои проблема, който много добре знае, че няма ресурс да реши в свой интерес.
    Защо САЩ не ескалират казуса със Спратли в Южнокитайско, за който Китай е осъден в Хага? Просто знаят, че китайците няма и да се замислят преди да натиснат спусъците, докато руснаците ще направят всичко, за да избегнат конфронтация.
    Я ако набълбукат Дифенсър да видим дали ще започте Третата?
    Есва ли, защото на блъфьорите от НАТО не им се умира. А и заради Украйна ли?!
    До коментар [#] от "":

    Нередност?
  • 8
    hgr36472268 avatar :-|
    Георги Христов
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#] от "":

    Кое му е чистото юридически.Нали Русия беше един от гарантите за сигурността на Украйна и неприкосновеността на границите и при договарянето Украйна да предаде ядреното си въоръжение.В тоя момент Украйна беше третата в света по ядрена мощ. Преди Китай,Англия и Франция.Дали ако беше запазила ядрените си способности Русия щеше "юридически чисто"да и отнеме територия.България е заинтересована от неприкосновеността на съществуващите рържавни граници защото към нейната територия също има огласени претенции.

    Нередност?
  • 9
    eel54624714 avatar :-|
    eel54624714
    • - 1

    За разбиращите руски, аналитичен обзор на събитието от бившия съвипускник на Путин, от Академията на КГБ, Юрий Швец: https://youtu.be/IA0dY5pqkwY?t=664

    Нередност?
  • 10
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    За разбиращите руски има доста по-интересни и богати източници на информация от видеа в тубата на украинци с американско гражданство, които продават антипутинизъм по занятие :-)

    Нередност?
Нов коментар