🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ваксинацията не стана приоритет, а тема от центрофугата

Предизвестен провал

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петър Ганев в коментар за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Към края на месец май написахме, че е време за свръхреакция по отношение на ваксините. Под свръхреакция имахме предвид процесът на ваксинация да бъде тотален приоритет на служебното правителство и да се търсят максимално много инструменти за ускоряване на темповете. Причината беше очевидна. Държавата изоставаше драматично в имунизацията и вече се виждаше, че ще останем далеч под поставената цел - до края на август да бъдат ваксинирани 70% от пълнолетното население.

Подобна реакция не последва, като постепенно навлязохме в плато от по 12-13 хил. поставени дози в работен ден. Резултатът днес е ясен. В началото на септември вече сме в нова вълна на разпространение на вируса, а едва 1.2 млн. пълнолетни български граждани са със завършен имунизационен цикъл - при цел от над 4 млн. души към 31 август 2021 г.

Очаквано всички ще хвърлят вината върху населението, което е подлъгано в социалните мрежи да не се ваксинира, но реално вината е в политиците, които цяла година подценяват драматично въпроса с имунизацията. Подцениха поръчката на ваксини в края на 2020 г. и се наложи Европа да ни спасява със солидарни доставки. Сега продължава да се подценява и самата имунизационна кампания. Последната не е изведена пред скоби, а има сериозен привкус на секторно-административна задача. Нещо повече, фокусът дори не е самата ваксинация, а обяснения и разсъждения, че не било толкова важно да са точно 70%, дайте да съберем ваксинирани и преболедували, а сега да видим ефективността на тия ваксини срещу делтата и т.н.

Цената на едно дори частично затваряне надхвърля многократно всяко усилие да се ускори темпът на имунизацията.

На фона на нашата действителност почти всички държави в ЕС постигнаха целта и ваксинираха около 70% от пълнолетното си население. И сега са отворени - както кафета и ресторанти, така и стадиони. Европа в това отношение действа скучно. Има вирус - затваряме. Откриват ваксина - имунизираме първо възрастните, бодем над половината население - отваряме. Цялата тази логическа последователност тук я няма. Ние хвърлихме един фойерверк със зелените коридори, за да се похвалим, че първи даваме свободен достъп до ваксини (и да могат младите да изпреварят възрастните), след което се закотвихме на дъното на Европа. И сега се говори за затваряне, а драмата на политиците е как да обяснят на хората, че ще ги делят на ваксинирани и неваксинирани, като последните са повече.

През идните седмици и месеци сигурно ще се хвърли много енергия в дебата за това деление и различните правила за ваксинирани и неваксинирани. Тежестта на този дебат е директен резултат от слабата имунизационна кампания. Цената на едно дори частично затваряне надхвърля многократно всяко усилие, което би се направило, за да се покачи темпът на ваксинация. Проблемите през есента са вече неизбежни, но за зимата все още има възможност да се подготвим. Това обаче означава ваксинацията да е наистина приоритет, а не просто поредната тема в центрофугата.

България рязко се отличава в ЕС

През седмицата Европейската комисия съобщи, че целта 70% от пълнолетните граждани на ЕС да бъдат ваксинирани е достигната. Председателката на ЕК изтъкна като голямо постижение предсрочното й изпълнение, за което поставеният срок беше 21 септември.

На фона на останалите страни в евросъюза България, заемаща дъното и на тази класация, рязко се отличава с трикратно по-ниското си ваксинационно покритие - делът на напълно имунизираните е едва 20 на сто от пълнолетното население. В предпоследната Румъния е ваксинирана една трета от населението.

На челното място е Малта - с над 90% получили две дози ваксини, следвана от Ирландия - с 85.5%, Дания - 83.5%, Белгия - 82.9%, и Португалия - 82.4%, и т.н. В Унгария имунизирани са 65 % от населението, в Гърция - над 63 на сто.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    faith..no..more avatar :-(
    Alexander Lekov
    • - 13

    Пак статия с неясна цел... /освен да се симулира активност по социално-значими теми/. Моето мнение е , че което и да било правителство на България не трябва да се държи по овчи /тъп/ начин.
    Който има желание да се ваксинира, който няма си е негова работа.
    Що за хипер-нахалство да се лепят етикети и да се дава акъл, КАК ДА АДМИНИСТРАТИВНО ДА СЕ ПОГАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА И ДА СЕ НАРУШАВАТ ЕДИН ТОН ЗАКОНИ!? Призовава и КАПИТАЛ в доказаният си, през годините, справедлив стил ДА НЕ БЪДАТ РУПОР НА ТОВА БЕЗЗАКОНИЕ! В момента тече петиция със срещи при министри, писмо до президента и др. висши отговорни институции. Петицията е присъствено обучение на децата.
    https://www.peticiq.com/a/336876

    Нередност?
  • 2
    faith..no..more avatar :-|
    Alexander Lekov
    • - 12
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Моля отделете 5 минути за да прочетете съдържанието на тази петиция. Тя е написана от Юристи и в нея се цитират десетки членове и закони които се нарушават по отношение на :
    - Маските
    - ваксинациите
    - ограничаването на правата на гражданите с локдауни и пр. странности
    - ефекта върху децата от дистанционното обучение

    Предлагам това четиво без да оцветявам с мнение или позиция написаното.
    Това е ОГРОМНА тема за размисъл за всички които лековато хвърлят препоръки, пишат статии, /като тази/ или изказват мнения /недайси боже да спускат заповеди и укази/!

    МОЛЯ, БЪДЕТЕ БУДНИ!
    Живейте живота си с критично мислене и съзнание
    Задавайте си въпроси и търсете логични отговори!

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 6

    Поредните политици, които избират лесния път вместо правилния. Абсолютно никаква сериозно усилие не се направи, за да се преборят дезинформацията и откровените глупости, като тези на предния коментиращ. Хаосът от предното правителство просто беше продължен.

    Нито имаше истинска информационна кампания (самият факт, че Столична община сама поде кампания говори достатъчно за липсата на ясна стратегия на централно ниво), нито стимули хората да се ваксинират.

    Нередност?
  • 4
    peb11648502 avatar :-|
    peb11648502
    • + 4

    Пълен провал. Първо и най-важно е да се постави адекватна цел. Ваксиниране на рисковите групи: 60+ годишни, хронично болни, с наднормено тегло, учители и пр. за да се прекъсне високата смъртност. Имайки предвид новите щамове, и че ваксините не предпазват напълно от заразяване и с времето отслабват, както и нагласите в обществото, то колективен имунитет не може да се търси и е безсмислено да се поставят нереални цели за масова ваксинация, 70% и т.н. Безсмислено е и да се поставят ограничения само за неваксинирани, да се принуждават да се ваксинират и т.н., това ще има обратен ефект.

    След това да се намери начин тези рискови групи да бъдат ваксинирани. Да се проведе мащабно социологическо проучване сред тях (от учители до бабичките в селата; анонимно и т.н.) и анализ на конкретните причини, които ги отказват да го направят. И съответно да се търси решение по всяка от тях.

    На страховете и заблудите да се отговори с една мащабна и целенасочена медийна кампания. Да се създадат кратки видеоклипове, които да се въртят на определен интервал по всички национални телевизии, и не с голи емоционални послания, а с аргументи и факти срещу конкретни страхове да се обяснява защо за един представител на рискова група е важно да се ваксинира. С шансове за оцеляване при ваксиниране и без, сравнение на смъртността между ваксинирани и неваксинирани държави и т.н.
    В тези послания да се ангажират известни лица, които се ползват с най-високо доверие в обществото (конкретните целеви групи) - политици, учени, ТВ-водещи, спортисти, хора на изкуството и т.н. Дори оцелели от ковид, които да разкажат своята история.

    Ако заради медийни публикации се е създало недоверие към наличните ваксини от типа РНК и Астра/Джонсън, то да се внесат определени количества и от Новавакс, която е от по-класически тип, а също и Спутник. Дали предпочитанията им ще са ирационални, идеологически, политически и пр. е без никакво значение. Дори по 100 хил. пенсионера да се ваксинират само заради доставката на нова ваксина, значи си заслужава, защото това са хиляди спасени живота.

    Да се стимулират рисковите групи и с ваучери за храна на стойност 100 лева, не по-малко. И не пред хипермаркетите, защото е унизително. А ваучерът да важи за всички хранителни магазини - малки и големи.
    Например да се обяви, че ваучерите са с ограничен брой и ще се раздават до изчерпване на количествата, но само до края на октомври. Това ще задвижи процеса.

    Нередност?
  • 5
    olu58512811 avatar :-|
    olu58512811

    Национален спорт за българките политици, медии и медици е да лъжат настоящите и бъдещите пациенти (т.е. всички българи).
    Справка "новите ковид зони", които уж щели били да дават еди какви си грижи и безплатни лекарства. Ореваха орталъка с тази безсрамна лъжа!

    Нередност?
Нов коментар