Какво се случи през седмицата

Делян Пеевски и три негови неизвестни фирми изскочиха от Pandora Papers; Румъния остана без правителство; Финансовото министерство предлага да остане ниският ДДС за ресторанти и книги

"Процесът на разширяване" е в интерес на Европа, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на срещата на ЕС със Западните Балкани. Присъствието на думата "разширяване" в заключителната декларация е малък пробив
"Процесът на разширяване" е в интерес на Европа, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на срещата на ЕС със Западните Балкани. Присъствието на думата "разширяване" в заключителната декларация е малък пробив
"Процесът на разширяване" е в интерес на Европа, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на срещата на ЕС със Западните Балкани. Присъствието на думата "разширяване" в заключителната декларация е малък пробив    ©  Reuters
"Процесът на разширяване" е в интерес на Европа, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на срещата на ЕС със Западните Балкани. Присъствието на думата "разширяване" в заключителната декларация е малък пробив    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Премиерът Стефан Янев пое ангажимент до 15 октомври Планът за възстановяване и устойчивост да бъде пратен официално в Брюксел. Ако се съди по неговото изказване, служебният кабинет ще постави 2036 г. като краен срок за затваряне на въглищните мощности. България ще се опита да се вмъкне в одобрените планове за тази година, като технологично срокът за това е около три месеца, така че не е ясно дали ще успее.

Вътрешният министър Бойко Рашков призна за неправомерно полицейско насилие срещу журналиста Димитър Кенаров по време на протестите на 2 срещу 3 септември м.г. Той е бил задържан незаконно, се казва в писмо на Рашков до Асоциацията на европейските журналисти - България, което на практика е първото признание на МВР за насилието срещу Кенаров.

Бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов беше назначен за директор на Столичния инспекторат от кмета на София Йорданка Фандъкова. През май Иванов беше уволнен от МВР заради полицейското насилие срещу протестиращите през лятото на м.г. От опозицията обявиха, че точно по тази причина ще поискат отстраняването на Иванов от новия пост.

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и три негови неизвестни фирми изскочиха от Pandora Papers. Това стана ясно от публикация на българския партньор на разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) bird.bg.

Свят

Румъния остана без правителство. Румънският парламент свали от власт правителството на малцинството на премиера Флорин Къцу, което управлява едва девет месеца. Общо 281 депутати и сенатори са гласували за свалянето на Къцу, който ще остане на поста като служебен премиер, докато бъде избран негов наследник. Предсрочни избори са малко вероятни, тъй като парламентът ще трябва да отхвърли две поредни предложения за премиер от президента Клаус Йоханис в рамките на 60 дни.

Байдън предупреждава за потенциален държавен фалит. Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че федералното правителство може да достигне тавана си от 28.4 трлн. долара дълг. По този начин, ако таванът не бъде вдигнат, страната ще стигне до държавен фалит. Байдън обвинява републиканците в Сената, които казват, че желаят да се вземат мерки, но няма да помогнат при евентуално гласуване. Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън предупреди миналата седмица двете камари на Конгреса, че правителството ще достигне лимита на дълговете си около 18 октомври.

В Германия започват преговори за лявоцентристка коалиция. Зелените и либералите започват преговори за правителство с Германската социалдемократическа партия, която спечели парламентарните избори на 26 септември. Решението на двете по-малки партии се очакваше, след като стана ясно, че подкрепата им ще е нужна за мнозинство около социалдемократите или такова с консерваторите на Ангела Меркел. Това означава, че кандидатът на ГСДП Олаф Шолц е стъпка по-близо до канцлерския пост.

Икономика

9% ръст в цените на жилищата в София за деветте месеца на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г. отчитат от агенция "Имотека".

Държавата ще търси рекордните 500 млн. лв. на аукцион за 5-годишни ДЦК в понеделник, 11 октомври. Това е рекорден обем за еднократна продажба на вътрешен дълг, като подобни струпвания имаше след фалита на КТБ през 2014 г. Сега ситуацията е различна - правителството има нужда от дълг, с който частично да финансира очаквания дефицит, както и да осигури ресурс за падежираща голяма емисия външен дълг през март догодина в размер на 1.25 млрд. евро. Ако емисията следващия понеделник е успешна, то в рамките само на месец правителството ще е набрало 1 млрд. лв. дълг от вътрешния пазар.

Финансовото министерство предлага да остане ниският ДДС за ресторанти и книги. Намалената на 9% ставка, с която се облагат доставките на храни и безалкохолни напитки в заведенията, бебешките храни и книгите, да се прилага, докато страната е в извънредна епидемична обстановка, е едно от предложенията за промени в данъчните закони от догодина. То се прави без обосновка и без анализ какви са ефектите от действието на преференцията досега и какви ще бъдат догодина.

Фондът на фондовете кани банките да вземат гаранции за 96 млн. лв. за заеми за МСП. Те ще бъдат добавени към вече действащата програма "Възстановяване", към която бяха пренасочени 157.9 млн. лв. ресурс от други инструменти по ОП "Иновации и конкурентоспособност". Условията остават същите като досега и ФнФ ще поема до 50% от кредитния риск на банките по генерирания от тях портфейл от нови кредити за МСП. От програмата могат да се възползват фирми с поне тригодишна история, които да кандидатстват за финансиране до 3 млн. лв., но не повече от 70% от оборота за 2019 или 2020 г.

Бизнес

Три компании ще инвестират общо 23 млн. лв. в производство в страната и получиха инвестиционни сертификати от икономическото министерство. Най-голям е проектът на "Телетек електроникс", която ще изгради фабрика за електроника в София за 14 млн. лв. Подкрепа ще получи и инвестицията за 4.7 млн. лв. на "ППС мануфакчъринг" във фабрика за нитрилни ръкавици в Пловдив. Отново в София ще бъде и третият проект - на компанията ТТЛ за изграждане на база за ремонт на локомотиви и вагони за 4.4 млн. лв. Трите инвестиции се очаква да доведат до разкриването на 162 работни места.

Производителят на автомобилни компоненти "Костал България аутомотив" става лидер по приходи в машиностроенето. Причината е преместването на линии от фабриката в Чехия, както и прехвърлянето на производството от смолянското предприятие на групата в завода в Пазарджик, става ясно от отчета на дружеството. Така със скок с 60% през 2020 г. оборотът на компанията вече надвишава половин милиард лева. Така "Костал България аутомотив" измества лидера в сектора "Машини и оборудване" - производителя на хладилници "Либхер хаусгерете Марица", който за 2020 г. има отчетени продажби 503 млн. лв.

Сделки и проекти

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и "Еврохолд България" обявиха, че са подписали споразумението за придобиване на миноритарен дял в дъщерната на холдинга компания "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ). Банката инвестира 30 млн. евро в ЕИГ чрез увеличение на капитала, а мажоритарният ѝ собственик "Еврохолд" ще осигури допълнителен капитал в размер до 12 млн. евро. Средствата ще бъдат използвани за развитието и растежа на най-голямото дъщерно дружество на групата - Euroins Romania Asigurare Reasigurare, както и за дейността и растежа на ЕИГ в Грузия, Гърция, Северна Македония, Полша и Украйна.

Приключиха тестовете за обединение на българската и румънската енергийна борса. През тази седмица завърши първата фаза за пазарното обединение на сегмента "Ден напред". Окончателното обединение на двата пазара трябва да се случи на 27 октомври, с което значително ще се повиши конкуренцията и ще се намали концентрацията на енергия при определени играчи. Реално след обединението обемът на търговията с ток между България и Румъния няма да се увеличи значително, тъй като не се пуска нов далекопровод, а само се автоматизират процесите.

Volvo Cars очаква борсова оценка от 30 млрд. долара. Компанията обяви дългоочакваните си планове да излезе на борсата - операцията, която ще я оцени на над 30 млрд. долара, по източници на Financial Times. Намерението е листването да стане на Nasdaq Stockholm. Компанията е собственост на китайската Geely.

Американският фармацевтичен гигант Merck&Co приключи преговорите за придобиването на производителя на лекарства Acceleron срещу 11.5 млрд. долара. Цената е с 2.6% над пазарната стойност на компанията на 29 септември, сочат данни на Refinitiv. Сделката се очаква да бъде официално завършена през последното тримесечие на 2021 г.