Във водовъртежа на три кризи

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България в момента се намира в много особен водовъртеж на три различни кризи - здравна, енергийна и политическа. Всяка от тях се развива по собствена динамика, но и са зависими една от друга. Политическата например засилва останалите - и здравната, и енергийната. Обратното - изострянето на епидемията прави още по-видима липсата на политическо лидерство и капацитет да се наложат нужните решения.

През последната година и трите вълни на пандемията България прави винаги едно и също. Без изключение при всяка вълна е ясно какво ще се случи - коронавирусът вече е минал през други страни, особеностите на различните варианти са проучени. Тук не се прави нищо превантивно. В умните държави, когато случаите започват да се увеличават, се предприемат различни мерки, за да няма рязък скок и много жертви. Така се понасят някакви щети от ограниченията, но не и от заразата. Тук никога не се прави нищо превантивно. Оставят се случаите да стигнат сериозни нива. Болниците се претоварват. Умират хора. Много хора. Тогава вече се въвеждат някакви мерки. Ефектът е, че се понасят щетите и от епидемията, и от мерките.

Сега предстои четвърти епизод на пандемията. Новото в него можеха да бъдат ваксините, но повечето хора тук избраха да гледат повторение на епизода от миналата есен. Той идва със същите рискове, дори и с някои усложнения:

  • болниците пак са на ръба на възможностите си;
  • въвеждането на зелен сертификат може и да не овладее острата част и пак има опасност отново да се наложи локдаун;
  • затварянето на различни бизнеси този път трудно може да бъде компенсирано от бюджета заради липсата на работещ парламент.

Причините за повторението на тази ситуация са много - включително на лично ниво, но една от тях със сигурност е в нивото на абсолютно всички от големите в момента партии. От ГЕРБ и БСП до "Демократична България", "Продължаваме промяната" и ДПС, всички те нямат нито една категорична позиция какво трябва да се направи в подобна ситуация. Всички мълчат.

Това е не само срамно, но и показателно за цялото политическо поколение. България в момента има нужда от смели хора с ясна позиция и енергия да я постигнат. Вместо това за парламента сега (без изключение) се стягат мълчаливи конформисти.

Това е проблем, защото истинската промяна на България минава през трудни и непопулярни решения. Кризата в енергетиката, освобождаването на съдебната система - всички важни задачи напред искат политическа смелост, честност и категоричност.

Ако се каже това, което трябва да се направи, щели били да се загубят гласове, казват в момента всички (без изключение) политически партии. И за да не губят гласове, губим човешки живот. (Вижте всичко по темата за четвъртата вълна тук.)

В броя ще видите още:

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dvy06617589 avatar :-|
    muthoot finance
    • - 1

    Имате нужда от спешен заем? като личен заем, фирмен заем, бизнес заем, заем за дълбочина на плащане, образователен заем, всякакъв вид заем, който търсите ... Само само 3% лихва .. Свържете се с нас само по имейл ([email protected] )

    Нередност?
Нов коментар