🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Те си искат властта обратно

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Много хора мислят, че историята e като еднопосочна улица без преки - върви само в една посока, от лошо към хубаво и никога не се връща назад. За съжаление животът е по-своенравен и често периодите на прогрес бързо се сменят с години сриване в обратна посока.

Следващата седмица България отново ще се намира в равновесната точка между напредъка и затъването в миналото. Третият рунд от избори тази година ще определи кой от двата политически центъра ще получи властта - този около ГЕРБ и ДПС или около "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Силите на промяната този път изглеждат една идея по-консолидирани, но не могат да се справят без гласовете на "Има такъв народ", и/или БСП. Силите на статуквото, оглавявани от Бойко Борисов и Делян Пеевски, този път изглеждат решени на всичко, за да си върнат властта, но също не биха могли без гласове от БСП или партията на Слави Трифонов.

През последните месеци тези две партии заявяваха категорично, че няма да подкрепят Борисов/Пеевски. Промяна в позицията им сега няма, но има очакването, че този път трябва да бъде сглобено правителство дори и с цената на много големи компромиси. Така една седмица преди изборите един от важните въпроси е дали след тях партиите ще успеят да удържат всичките си депутати, или силната гравитация на ГЕРБ/ДПС ще успее да привлече някои от тях с помощта на публичните ресурси (всичко по темата тук).

Нуждата от промяна в държавата се вижда и в поне две други теми в този брой на "Капитал".

България в момента навлиза в най-тежката здравна криза от началото на пандемията. Болниците в цялата страна са претоварени, леглата в реанимациите не достигат, от аптеките липсват някои лекарства, а пряката и косвената смъртност следващите седмици ще бъдат изключително високи. Дотук се стигна заради комбинация от фактори, включително слабото управление на здравния екип в служебното правителство. Вина има и управлението на Борисов, което с неадекватните си действия предизвика предишните смъртоносни вълни и подготви почвата за сегашното недоверие към институциите. От около две седмици насам България се намира в нова обстановка и по всичко личи, че тя ще се запази поне до пролетта. Следващата власт ще трябва да се справи с последствията от сегашната здравна криза и да предотврати следващата. Тя ще трябва да създаде такава система от правила, която да стимулира ваксинацията, така че поне от пролетта да има завръщане към някаква нормалност. Всички ние ще трябва да се научим да живеем и да работим през следващите месеци с новите ограничения.

Защо се налага промяна (и защо старата власт толкова се опитва да се върне) се вижда и от този текст. В него се разказва за това как се регулира енергийната система в България, но зад сложната конструкция се вижда нещо много просто - желание да се услужи на енергийните крила около Ахмед Доган и Христо Ковачки. Това е изцяло ново ниво в опитите да се пренасочват парите на хората. Тъй като поне засега достъпът до публични финанси - еврофондове и бюджетни средства, е намалял, явно се търси начин загубите се компенсират през сметките за ток на фирмите.

За щастие не всичко е кражби и разруха - тук може да видите историята на новия Център за съвременни изкуства в Южния парк, на който се възлагат надежди да поосвежи иначе застоялия културен живот в София.

Все още няма коментари
Нов коментар