🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украинският брой на "Капитал"

По-важното от седмичното издание тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Войната в Украйна е едно от тези събития, които не просто създават вълни от големи промени в много посоки, но и ефектите от тях ще се усещат вероятно десетилетия. Това е в пълния смисъл на думата историческо събитие - процесите в икономиката и политиката започват да текат в различни посоки и скорости. Животът на много хора се промени и тепърва ще се променя.

В този брой на "Капитал" огромна част от темите са за войната в Украйна и последствията от нея. Не го търсехме, но в сравнение с нея почти всички други теми изведнъж станаха маловажни.

Започнахме от темата за украинските бежанци. България е една от страните, в която има сравнително малко хора от Украйна, но потокът насам тепърва започва. Донякъде изненадващо, но първата вълна в момента се поема от феноменална вълна на съпричастност и доброволчество. На етапа то е сериозно по размери, но и малко хаотично, а държавата изостава с механизми с подкрепа. Българската IT индустрия видя в това освен чисто човешка солидарност и възможност да реши част от проблемите си с работната ръка, като покани тук украински софтуерни инженери и други специалисти.

В Полша, където до момента има над милион и половина бежанци, въпреки разликата в мащаба и много по-добрата държавна организация мрежите от доброволци също имат много важна роля - вижте репортаж оттам.

Справянето с рисковете и последствията от войната има и много важен политически ъгъл в България. Сравнително новото правителство тук трябва да вземе много важни решения, като например да гарантира българската национална сигурност с повече НАТО-вски войски, но му е трудно да го направи заради съпротивата от БСП. Партията на Корнелия Нинова се притеснява да не загуби русофилските си гласоподаватели и това превръща засилването на нашата част от източния фланг на НАТО в трудна задача. И това не е единственият вътрешен проблем на премиера Кирил Петков.

Българските специални служби дадоха напълно неадекватни прогнози за войната в Украйна и сега доверието в тях е на изключителни ниско ниво. Разузнаването не е и единствената област, която може да е частично пробита от руските интереси. Войната в Украйна се води на няколко фронта - освен на горещия тя се развива много активно също на икономическия, но и на информационния. В България руската пропаганда влиза през медиите, които бяха превзети от корупционните мрежи на ГЕРБ и ДПС, както и (в много по-голяма степен) през канали в социалните мрежи, които през последните две години създаваха настроения срещу ковид ваксините.

Всяка година "Капитал" организира една от най-високопрофилните конференции тук - Годишната среща на бизнеса с правителството. Тя се проведе тази седмица и в този текст ще видите какви са очакваните ефекти в няколко различни области. И това не е всичко.

Потърсихме няколко от собствениците и управляващи големи български компании да разкажат какви последствия виждат от войната. Може да ги прочетете в броя, както и да ги видите с видео на capital.bg в следващите дни.

За ефектите върху бизнеса и различни индустрии вижте още и:

Дори и иначе по-леката част от "Капитал" тази седмица не е пощадена от войната. Там може да прочетете съвети как да се говори с децата за случващото се в Украйна.

Искрено се надяваме войната да не продължи дълго, още повече да се задълбочи. Повече от всичко искаме да се върнем към писането за сделки, проекти и проблеми, които сега изглеждат дребни. Поне тази седмица обаче няма как - светът се промени и трябва да го опишем, за да можем да го разберем.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational

    И на мен ми се иска да се върна към ежедневието, вместо да следя NETXA в Телеграм примерно, но реалността е различна.
    Кризите ни връхлитат една връз друга. Изглежда такъв е периодът в момента.

    Благодаря за броя!

    Нередност?
Нов коментар