Как Гешев си присвои правото да раздава награди като владетел

Това е част от общия проблем за начина, по който главният прокурор разширява властта и правомощията си до степен да се меси във все повече аспекти на обществения живот

На 2 септември в Съдебната палата в столицата главният прокурор Иван Гешев награди седем български граждани, оказали първа помощ на пострадалите при катастрофата със сръбски автобус на 14 август на автомагистрала "Тракия"
На 2 септември в Съдебната палата в столицата главният прокурор Иван Гешев награди седем български граждани, оказали първа помощ на пострадалите при катастрофата със сръбски автобус на 14 август на автомагистрала "Тракия"
На 2 септември в Съдебната палата в столицата главният прокурор Иван Гешев награди седем български граждани, оказали първа помощ на пострадалите при катастрофата със сръбски автобус на 14 август на автомагистрала "Тракия"    ©  Прокуратура на РБ
На 2 септември в Съдебната палата в столицата главният прокурор Иван Гешев награди седем български граждани, оказали първа помощ на пострадалите при катастрофата със сръбски автобус на 14 август на автомагистрала "Тракия"    ©  Прокуратура на РБ
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Има ли правомощия главният прокурор да раздава награди по свое усмотрение? Или просто си е присвоил правото да дарява с отличия прокурори, следователи, полицаи и други граждани извън системата в нарушение на закона и конституцията, където правомощията на главния прокурор и прокуратурата са лимитирани?

Така зададен, въпросът може да изглежда дребнав, но в действителност той опира до все същия проблем - как прокуратурата упражнява правомощията си по закон и как завзема все повече власт, с която злоупотребява. Темата с наградите всъщност е много добър начин нагледно да се илюстрира този проблем, който и правосъдният министър Крум Зарков се кани да постави пред Конституционния съд, разбира се, в търсене на концептуален отговор.

В края на миналата седмица главният прокурор Иван Гешев в официална церемония награди седем граждани за помощта, която оказаха на пострадалите при катастрофата на сръбския автобус на 14 август. В речта си при награждаването Гешев обяви, че ръководството на прокуратурата се нагърбило със задачата да напомни на всички, че "доброто не трябва да се забравя". Защото, казва Гешев, живеем във времена, когато доброто се представя за лошо, а лошото - за добро.

Хората, помогнали на други хора в беда, трябва да бъдат почетени и да се помнят. И затова никой не иска публично да коментира, че в случая това става на поредната арогантна пиар акция на прокуратурата, за да може Гешев да се присламчи към чужд авторитет и заслуги. Иначе точно такива са преобладаващите коментари на юристи, а и неюристи, в социалните мрежи.

Не е работа на прокуратурата да ни казва какво е добро и кое - лошо, освен да изразява такова мнение пред съда, когато става въпрос за престъпление. Всъщност никъде сред конституционните и законови правомощия на главния прокурор не е включено правомощието да награждава - граждани, полицаи, прокурори или следователи. Частни лица могат да си учредяват и раздават награди - на който ги приеме. Прокуратурата, обаче, е институция, която може да упражнява само правомощията, които изрично са уредени в закона, при условията и по критериите, които са законово регламентирани. Законът за съдебната власт предвижда, че в рамките на съдебната власт отличия и награди се раздават от съответната колегия на Висшия съдебен съвет - съдийската за съдиите, прокурорската - за прокурорите и следователите. Главният прокурор може само да предлага за награждаване. Само колегиите пък могат да предлагат на президента имена на магистрати за удостояване с ордени и медали. И във всички случаи става дума за поощряване само на магистрати, не например полицаи, лекари или граждани.

"Капитал" изпрати запитване до прокуратурата: по силата на какъв нормативен акт главният прокурор раздава награди на граждани, полицаи и прокурори и какъв е статутът на тези награди? Отговор не получихме до публикуването на текста, макар че подобен въпрос не би следвало да затруднява институцията, нито да я изненадва. По данни в медиите през 2013 г. предишният главен прокурор Сотир Цацаров е издал вътрешни правила за поощряване в прокуратурата, според които той сам си е дописал правомощие да награждава прокурори, следователи и съдебни служители, както и други граждани - заради доказан принос в работата на прокуратурата или за заслуга за опазване на обществения ред и борбата с престъпността. На сайта на прокуратурата такива правила не са публикувани, но така или иначе - те за нищожни, щом противоречат на закона.

Не е работа на главния прокурор да награждава прокурори и следователи, щом това правомощие е дадено на Прокурорската колегия на ВСС и то трябва да се упражнява по ясни критерии, а не по благоволение свише. Наградата, както и наказанието, са част от статута на магистрата, вписва се в досието му, взема се предвид при атестирането му. И какво би станало ако главният прокурор награди прокурор, а съответната колегия го накаже? Или да речем реши да награди съдия - в качеството му на редови гражданин, отличил се с доблестна постъпка. По същата логика не е работа на главния прокурор да награждава полицаи, най-малкото защото поради разделението на властите не той е органът, който следва да оценява работата на полицаите. И няма причина главният прокурор да си играе на краля слънце и да удостоява отличили се поданици. Иначе той може да започне да награждава театрали за постановки, в които се третират проблемите на престъпността и прокуратурата, писатели - за сполучливи криминалета. Изобщо - изкуството е част от доброто и красивото, което "не бива да се забравя".

В този контекст е добре да се припомни, че бившият главен прокурор Сотир Цацаров в качеството си на съдия на два пъти е получавал награди от МВР - първия път пистолет, втория - почетно отличие за доблест и заслуги. Затова и хората, които бяха запознати с неговото битие като съдия, нямаха никакви илюзии какъв главен прокурор ще бъде. Включително и тези, които го лансираха и назначиха.

Всичко това е част от общия проблем за начина, по който главният прокурор разширява властта и правомощията си до степен да се меси във все повече аспекти на обществения живот и да оказва неприсъщ за позицията му натиск. Не е работа на главния прокурор например да иска от здравния министър обяснения как управлява ковид кризата, да надзирава как се разчертават пешеходните пътеки в столицата или да атакува решенията на КЕВР за определяне цената на водата (случай от миналата седмица).

Този контрол прокуратурата може да осъществява само в рамките на наказателното преследване по повод на конкретно престъпление. Вместо това тя всячески се опитва да легитимира правото си да влиза в разнообразни неформални споразумения и отношения, които на моменти стигат до абсурд. Преди около две години например прокуратурата обяви, че главният прокурор Иван Гешев е подписал с КНСБ меморандум за сътрудничество при защитата на правата на трудещите се. Адвокат тогава припомни слогана "Само за членове на профсъюза!" и запита дали прокуратурата ще защитава трудовите и осигурителните права на членовете на КНСБ с предимство. Но прокуратурата продължава да подписва споразумения за сътрудничество, включително и с държавни институции, като че ли законът не е достатъчен, за да си изпълняват функциите в хармония.

Същинската работа на прокуратурата е друга. Но за разлика от церемониалните снимки по раздаване на награди и подписване на споразумения, нищо не може да накара прокуратурата да отговори на някой от следните въпроси, които се отнасят до пряката й работа:

  • Какво става с разследването за данните за корупция и пране на пари във връзка със строителството на АМ "Хемус", което Софийската градска прокуратура и Националната следствена служба претакат повече от година?
  • Готов ли е вече официалният превод от испански на 219 страници материали по разследването "Барселонагейт", получени от Испания на 14 февруари т.г. и какво следва след това?
  • Какви са мотивите, с които Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното производство срещу ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив Пламен Моллов за опит за подкуп на изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните проф. д-р Христо Даскалов, за което се появи и аудиозапис?
  • Какво става с делото срещу шефа на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, по повод на което беше подслушан президентът Румен Радев?
  • Какво става с разследването на "Осемте джуджета", в което са замесени имена на прокурори, злоупотребявали с правомощията си в рамките на мрежа за институционален рекет и тормоз?
  • Какво става с разследването за ремонтите на язовирите, за които прокуратурата обяви, че се е самосезирала през юни 2021 г.? Кредитите от ББР за "Булгартабак", санкциите по "Магнитски" за които няма разследване, и още, и още - този списък няма край.

Съвсем друг въпрос е защо никоя друга институция в държавата не пое ангажимента да отличи доблестните хора, помогнали в катастрофата на АМ "Тракия". Може би, когато става въпрос за пиар, вече никой не може да надбяга прокуратурата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 3

    С всеки подобен очерк Гешев започва да ми става все по-симпатичен.

    Нередност?
Нов коментар