Андерс Расмусен: Трябва да доведем войната в Украйна до бърз край

Най-големият риск е продължителен конфликт без ясен победител, защото това обслужва целта на Путин - да дестабилизира страната

"Не трябва да предлагаме на Путин "измъкване". Трябва да му изпратим ново съобщение: махайте се от Украйна"
"Не трябва да предлагаме на Путин "измъкване". Трябва да му изпратим ново съобщение: махайте се от Украйна"
"Не трябва да предлагаме на Путин "измъкване". Трябва да му изпратим ново съобщение: махайте се от Украйна"
"Не трябва да предлагаме на Путин "измъкване". Трябва да му изпратим ново съобщение: махайте се от Украйна"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Андерс Фог Расмусен, бивш министър-председател на Дания и бивш генерален секретар на НАТО от 2009 до 2014 г., в интервю за The Atlantic

Руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че ще реагира, ако НАТО се доближи до границите на Русия. И сега той има 1300 километра повече граница с НАТО чрез членството на Финландия. Но той е в ситуация, в която не може да направи нищо. Той е зает другаде, в Украйна. И трябва да приеме, че след атаката му срещу Украйна той получи повече НАТО.

Реалността е, че ако Путин успее в Украйна, той нямаше да спре там. Ще последват Молдова, Грузия и накрая балтийските държави. Но този проект сега е много по-сложен за него, защото след присъединяването на Финландия и Швеция Балтийско море вече ще бъде море на НАТО, а отбраната на трите балтийски държави вече ще бъде много по-ефективна. Така че за Русия е стратегическо поражение, че Путин провокира Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО.

Посетих наскоро Киев, защото президентът Зеленски ме помоли да председателствам международна група, сформирана за изготвяне на препоръки за това как можем да гарантираме бъдещата сигурност, независимост и териториална цялост на Украйна. Имахме отлична среща и той очерта идеите си за тази работа, която възнамерявам да завърша през септември.

Но един важен елемент вече е ясен: всички членове на групата се съгласиха, че Украйна трябва да има силни структури за сигурност. Видяхме как Русия се опитва да диктува условията, при които Украйна ще има право на собствена армия. Няма начин. Най-добрата гаранция за сигурност за Украйна е тя да има силна армия - и ангажимент на нейните съюзници е да съдействат за изграждането й.

Освен САЩ Обединеното кралство беше движеща сила в подпомагането на Украйна. Това се вижда като контраст с друга голяма европейска държава - Франция, отчасти поради опитите на президента Макрон да води телефонна дипломация с Путин. Неуспешна, бих казал.

Ако оценим доставките на оръжия от различни страни за Украйна, Франция не е доставила почти нищо. Нейният принос е еквивалентен на това, което Дания предложи - на стойност 160 милиона долара, според Института за световна икономика в Кил. (Германия например е поела близо 10 пъти повече.) Докато помощта от Великобритания е изключителна. Мисля, че това е дълбоко вкоренено в британския манталитет, така че очаквам продължение на този курс и от наследника на Борис Джонсън.

Поглеждайки назад, ние реагирахме твърде меко и изпратихме грешно послание на Путин - както след нахлуването му в Грузия през 2008 г., така и след нахлуването му в Украйна през 2014 г. Той изчисли, че може почти без никакви пречки да заграби земя от своите съседи.

В този смисъл изявлението на Макрон - Путин да не бъде унижаван и да се запази лицето му, е пагубно. Това предполага нов световен ред, в който не върховенството на закона има значение, а върховенството на най-силния. Ако Путин може да се измъкне след превземането на Крим и може би на Донбас и това е уредено в мирно споразумение, тогава Китай може да го тълкува като покана да превземе Тайван със сила.

Не трябва да предлагаме на Путин "измъкване". Трябва да му изпратим ново съобщение: махайте се от Украйна.

Най-големият риск в момента е продължителен конфликт без ясен победител, защото това обслужва целта на Путин - да дестабилизира Украйна. Той знае, че ако руските войски останат в Украйна, за Киев ще бъде трудно да започне възстановяването. Ето защо трябва да направим всичко възможно, за да доведем този конфликт до бърз край, като доставяме всички оръжия, от които се нуждаят украинците, без ограничения.

Според член 51 от Устава на ООН всички страни имат право на самоотбрана. Украйна има право да се защитава от агресора и има право да поиска помощ от всички свои партньори. Така че трябва да помогнем. Украинският народ има воля да се бори. Ние сме длъжни да им осигурим средствата за това.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 2
    • + 5

    Може ли до такава степен на Макрон да му липсва чувство за лично и държавническо достойнство?! След унижението на дългата маса продължава да угодничи пред Путин. Никакво лице не трябва да запазва Путин, а да се измъква по-скоро от Украйна с подвита опашка!

    Нередност?
Нов коментар